Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Bugetul Bulgariei pe 2010 adoptat cu un deficit de 0,7%

Andreea VASS

Dupa o stagnare economica in anul 2009, decidentii bulgari lanseaza o previziune de -2% contractie a PIB-ului in anul 2010. Criticii cei mai virulenti considera perspectivele economice din bugetul de curand adoptat in Parlamentul bulgar ca fiind mult prea pesimiste. Acuzatorii se tem de unele tentative ale statului de a ascunde veniturile potentiale din buget pentru a fi mai usor fraudabile.

Pe de alta parte, comparativ cu Romania, cifrele lor releva o prudenta bugetara accentuata. Anul 2008 a fost incheiat cu un excedent bugetar, protejand mult mai bine bulgarii de efectele crizei economice internationale. Nu insa si personalul bugetar care a fost rapid diminuat ca numar, cu 15% in anul 2009, ca principala masura anticriza. De altfel, structura administratiei publice locale bulgare era mult mai supla decat cea romaneasca. Vecinilor nostri le sunt suficienti un prefect, un subprefect si maximum 20 de angajati la nivel judetean. Ei nu au nevoie de consilii judetene si de suprapoluari inutile cu personal.
 
La nivelul taxelor si impozitelor, Bulgaria a pastrat neschimbate cota unica de 10% pentru persoanele fizice si juridice si TVA de 20% pentru anul 2010. Au crescut, in schimb, accizele pentru jocurile de noroc de la 10% in 2009 la 15% in 2010, dar a scazut cu 2% contributia patronatelor pentru fondul de pensii. Pentru primul pilon obligatoriu de pensii se platesc contributii de 22,5%, din care angajatului ii revin 9,8% si 12,7% angajatorului/patronul. In ceea ce priveste contributiile la asigurarile de sanatate de 8%: 3,2% revin angajatului si 4,8% angajatorului.
 
TVA diferentiat se aplica sectorului de turism, de 7%, dar exclusiv pentru pachetele turistice. Facilitatea fiscala a fost acordata acum vreo cinci ani, dar numai dupa ce acest sector si-a probat rolul de motor al cresterii economice. Nu invers! Pentru primele noua luni ale anului curent, chiar si datele pentru turismul bulgaresc sunt surprinzator de bune: numarul tursitilor s-a pastrat neschimbat, iar veniturile au crescut cu 1,3% fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Din perspectiva cheltuielilor publice, cele mai mari cresteri in anul 2010 regasim la capitolul protectie si asigurari sociale (15% din PIB), cu 2% din PIB, pe fondul unui somaj ridicat (estimat la 11,4% pentru anul urmator), dar si al ajutoarelor acordate pentru familiile tinere, a familiilor numeroase, pentru indemnizatiile de somaj sau pentru programele de recalificare a fortei de munca. Totodata, cresc semnificativ alocarile publice pentru cofinantarea proiectelor de mediu sustinute prin programele structurale si de coeziune (gropi ecologice de gunoi, statii de epurare a apei etc.), urmate de cele de transport si de educatie. Alocarile publice pentru sanatate au ramas neschimbate.
 

I. Datele macroeconomice care stau la baza elaborarii bugetului Bulgariei pe 2010 (previziuni)
1. Cresterea economica: – 2% din PIB
2. Inflatie: 2,2%
3. Somaj: 11,4%
4. Investitii straine directe: 10% din PIB
5. Deficit de cont curent: 1.32 miliarde EURO (8% din PIB)
6. Salariul minim pe economie – 120 EUR (neschimbat)
 
II. Venituri
1. Total – 8,76 miliarde EURO (41,6 % din PIB)
2. Cota unica pe venituri – persoane fizice – 10% (neschimbata)
3. Cota unica – persoane juridice – 10% (neschimbata)
4. TVA – 20% (neschimbata)
5. Accize jocuri de noroc: 15% (fata de 10% in 2009)
6. Contributia patronatelor la fondul de pensii: - 2% fata de 2009
 
III. Cheltuieli
1. Total – 9,15 miliarde EURO
2. Prioritati:
Protectia/asigurare sociala – 15.1% din PIB (+2.1% din PIB)
Educatie – 4,2% din PIB (+0.1% din PIB)
Transport – 3,1% din PIB (+0.1% din PIB)
Mediu – 1,6% din PIB (+0.3% din PIB)
Sanatate – 4,2% din PIB (neschimbat)
 
Deficit bugetar: 0,7% din PIB

Publicat în : Politica externa  de la numărul 69

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: