Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Gripa porcină

dr. Melania DRĂGHICI

Gripa porcină a pornit din MexicSpecialiștii în controlul infecțiilor se străduiesc să găsească o soluție pentru gripa porcină care a lovit Mexicul, Statele Unite și alte zone ale globului. Comunitatea internațională este mai pregătită ca oricând pentru a face față amenințării ca virusul să se răspândească, asigură unul dintre experții ONU pe probleme de sănătate, citat de BBC.


Doctorul Keiji Fukuda a expli­cat că toate măsurile luate și toate pregătirile făcute de-a lungul anilor pentru a contracara gripa aviară își vor arăta roadele și în com­baterea gripei porcine.
De asemenea, cele mai multe dintre țări și-au mărit stocurile de anti­virale, spune el. Compania elvețiană Roche a anunțat că are suficiente stocuri de vaccin Tamiflu, însă nu a primit încă nici o solicitare, iar Comisia Europeană a propus o reuniune de ur­gență cu miniștrii sănătății din țările UE.
Gripa porcină este o boală respi­ra­torie cauzată de virusul de tipul A care infectează porcii. Există multe tipuri, iar infecția se schimbă constant. Până acum nu a infectat oamenii, însă este evident că ultima sa formă îi atacă și pe oameni, și poate fi transmisă de la o persoană la alta prin tuse sau strănut.
Organizația Mondială a Sănătății a confirmat faptul că cel puțin o parte a cazurilor umane sunt o versiune a gri­pei de tipul A, H1N1, care nu a mai fost întâlnită până în prezent. H1N1 stă la baza gripei obișnuite, de sezon, contac­tată de oameni. Însă, potrivit spe­cialiștilor citați de BBC, acest tip de virus H1N1 este diferit: conține material genetic care este găsit în mod nor­mal în tulpinile virusului care afectează oamenii, păsările și porcii.
Virusurile gripale au abilitatea de a face schimb de componente genetice și pare probabil ca noua versiune H1N1 să fi rezultat dintr-un amestec al mai multor versiuni ale acestui virus, care poate afecta mai multe specii.
Simptomele gripei porcine la oameni sunt similare celor ale gripei obișnuite și includ febră, tuse, senzația de gât uscat, dureri de mușchi, dureri de cap, frisoane și o stare accentuată de oboseală. Unii oameni au raportat și diaree și stări de vomă ca simptome asociate gripei porcine. În trecut, boli grave (precum pneumonia și insu­fi­cien­ța respiratorie), ca și moartea au fost asociate cu contaminarea cu acest virus gripal porcin la oameni. Ca și în cazul gripei sezoniere, gripa porcină poate provoca o înrăutățire a simpto­melor caracteristice unor boli cronice la populația umană infectată.
Până în prezent, cele mai multe cazuri raportate din întreaga lume sunt ușoare, însă în Mexic există pierderi de vieți omenești. Ca și în cazul gripei sezoniere, gripa porcină, când se mani­festă la oameni, se poate manifesta cu diverse grade de severitate, de la forme ușoare până la unele grave. Între 2005 și ianuarie 2009, au fost raportate 12 cazuri de gripă porcină la oameni în S.U.A., dintre care nici un caz mortal.
Totuși, infecțiile cu gripă porcină pot avea urmări extrem de grave. În sep­tembrie 1988, o femeie însărcinată în vârstă de 32 de ani, cu o stare anterioară infectării a sănătății foarte bună, din statul Wisconsin, a fost spitalizată cu diagnosticul pneumonie după ce a contactat virusul gripei porcine, pentru a-și pierde viața opt zile mai târziu. În 1976 a izbucnit o epidemie de gripă porcină în statul New Jersey, orașul Fort Dix, cu urmări foarte grave: au fost înregistrate mai mult de 200 de cazuri de îmbolnăviri cu simptome grave și  un deces.
Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că o pandemie de gripă porcină poate izbucni în orice moment. Spre deosebire de epidemii, care sunt sezoniere, pandemiile au “acoperire” la nivel global și nu au o ciclicitate anume. În ultimii 100 de ani au existat trei pandemii. Cea mai gravă a fost așa-numita “gripă spaniolă” din 1918, care a făcut 40 de milioane de victime în întreaga lume.
Pandemiile de gripă izbucnite în Asia în 1957 și 1969 au făcut patru milioane de victime. Intervalul de timp la care apare o nouă pandemie a ară­tat variații ce rezistă la orice tenta­tivă de a le încadra într-o periodicitate anume. Autoritatea în măsură să anun­țe o pandemie și să ridice nivelul global de alertă este directorul Orga­nizației Mondiale a Sănătății.
Gripa porcină se poate transmite în două moduri. În primul rând, în urma contactului cu porci contaminați sau cu elemente de ambient contaminate cu acest virus. În al doilea rând, prin contactul cu o persoană infectată cu virusul gripei porcine. Cazuri de conta­minare de la om la om au fost de asemenea documentate și se crede că mecanismul este același ca în cazul gripei sezoniere. În prezent, se consi­deră că gripa se răspândește în special de la om la om prin tuse ori strănutul persoanelor infectate.
CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor al guvernului ameri­can) recomandă folosirea oselta­mivi­rului și zanamivirului (medicamente anti­virale) pentru tratamentul, res­pec­tiv prevenirea infectării cu virusul care cauzează gripa porcină. Medica­men­tele antivirale se eliberează pe bază de rețetă și se întâlnesc de obicei sub for­mă de capsule, lichidă sau ca inhala­tori care luptă cu gripa împiedicând repro­ducerea virusului în interiorul orga­nismului uman.
Dacă vă îmbolnăviți, medica­men­tele antivirale pot reduce simptomele bolii și vă pot face să vă simțiți mai bine mai repede. Acestea pot, de asemenea, preveni complicații ale bolii. Ele acționează cel mai bine în cazul în care administrarea începe foarte curând după îmbolnăvire, mai exact în primele două zile de la apariția simptomelor bolii.
Cei infectați cu virusul gripei por­ci­ne trebuie considerați ca fiind potențial contagioși atâta vreme cât prezintă simptomele bolii și, posibil, în urmă­toarele 7 zile de la declanșarea bolii. Co­piii, în special cei mai tineri dintre ace­știa, pot fi contagioși pentru perioade mai lungi.
În prezent nu există un vaccin dispo­nibil care să protejeze omul împotriva gripei porcine. Totuși, există măsuri cotidiene pe care oamenii le pot lua pentru a preveni răspândirea virușilor care provoacă boli ale siste­mului respirator, cum este și cazul gri­pei. Urmați în fiecare zi măsurile urmă­toare pentru a vă proteja sănătatea:
- acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel când tușiți sau strănutați;
- aruncați șervețelul la coșul de gunoi după folosire;
- spălați-vă mâinile cu apă și săpun de câte ori aveți posibilitatea, mai ales după ce strănutați sau tușiți;
- foarte eficace sunt și șervețelele umede pe bază de alcool medicinal;
- evitați apropierea de persoane bolnave;
- dacă vă îmbolnăviți de gripă, se recomandă să rămâneți acasă, întrerupând cursurile sau serviciul, limitând astfel contactul cu ceilalți pentru a nu le transmite și lor boala.
- evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, deoarece microbii și virușii se răspândesc în acest mod.
Până la data redactării articolului, Ministerul Sănătății a confirmat că în România numărul cazurilor de infec­tare cu virusul AH1N1 a crescut la trei persoane, după ce boala s-a transmis de la prima femeie contaminată la unul dintre cei doi copii și la tatăl său.
Primul caz a fost confirmat în cursul zilei de 27 mai la o femeie care a sosit din Statele Unite, virusul extinzându-se apoi la cei doi apropiați.
Femeia a manifestat o formă ușoa­ră a bolii, care nu a necesitat trata­ment antiviral, medicii de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” hotă­rând să o externeze în aceeași zi în care a fost diagnosticată. Ulterior au fost testați și ceilalți membri ai familiei, iar tatăl și unul dintre copii au fost depistați pozitiv.
Potrivit datelor furnizate de Minis­terul Sănătății, tatăl femeii avea febră și rinoree, în vreme ce copilul infectat nu avea nici o simptomatologie. Lor le-au fost administrate tratamente anti­virale.
Întrebat de ce femeia a fost externată, ministrul Sănătății a spus că „România nu este în carantină și nu poate fi nimeni obligat să stea în spital”. El a adăugat că 70-80% din cazurile de infecții din lume sunt forme ușoare care se tratează la domiciliu.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 67

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: