Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Corina Crețu, europarlamentar: “PSD s-a obișnuit cu gândul că nu mai poate funcționa ca un monolit, ci ca o federație de curente”

Virginia MIRCEA

Corina CrețuPSD nu mai are complexe derivate din identitatea sa de stânga. Mai mult, PSD se dovedește mai mândru ca niciodată de această iden­titate.


Stimată doamnă Corina Crețu, într-un articol de pe blogul dumneavoastră ați lansat o idee interesantă: PSD trece într-o nouă etapă a existenței sale și punctați câteva elemente deosebite ale acestei transformări. Am avea rugă­mintea să dezvoltați această idee.
Momentul la care mă refeream era cel al lansării candidaților PSD pentru Parlamentul European. Îl consider un moment de cotitură din mai multe motive. În primul rând, cred că a fost depășită perioada de incertitudini și ezitări din ultimii ani. PSD s-a obișnuit cu gândul că nu mai poate funcționa ca un monolit, ci ca o federație de curente și, de ce nu, de interese, care sunt în competiție în anumite mo­mente, dar care, atunci când este nevoie, se mobilizează și acționează solidar și eficient. Cea mai bună dovadă este chiar modul în care este abordată această campanie. Am fost într-un lung turneu electoral prin Ardeal, și am văzut cât de motivați sunt membrii și simpatizanții partidului, care, poate, în alt context, ar avea viziuni diferite față de cele ale conducerii de la București.
Al doilea motiv este acela că, de facto, partidul are la conducere o troică: Ion Iliescu, președinte de onoa­re, Mircea Geoană, președintele parti­dului, și Adrian Năstase, președintele Consiliului Național, oameni care au dovedit azi că au lăsat deoparte ceea ce-i desparte și s-au pus în slujba PSD, pentru a atinge obiective extrem de importante: câștigarea alegerilor euro­pene și prezidențiale. Nu a fost simplu până s-a ajuns aici, dar inteligența celor trei și capacitatea lor de nego­ciere au construit un consens, care se reflectă și în creșterea încrederii în PSD, dar și a intenției de vot pentru PSD. Votanții PSD sunt diverși și se recunosc în mai multe dintre figurile de marcă ale PSD. Nu poți exclude pe cineva fără să riști îndepărtarea unui segment de votanți.
Al treilea motiv este acela că, în sfâr­șit, PSD nu mai are complexe derivate din identitatea sa de stânga. Mai mult, PSD se dovedește mai mândru ca niciodată de această iden­titate. Și s-a prezentat cu un veritabil proiect de stânga pentru România, un proiect care merită toată atenția.
În al patrulea rând, cred că este un moment de cotitură pentru că Ion Iliescu a fost cel care a propus viito­rului Congres al PSD desemnarea lui Mircea Geoană drept candidatul parti­dului pentru Cotroceni. Este un gest plin de semnificații pentru membrii și sim­patizanții partidului și un semnal mo­bilizator pentru stânga româ­nească.  
Sunteți de departe partidul cel mai activ în blogosferă. Dumneavoastră, colega dumneavoastră, Gabriela Crețu, în special, dar chiar și domnul Ion Iliescu sau domnul Adrian Năstase, beneficiați de un feedback bun în blogosferă. Este mai eficientă această comunicare ne-mediată?
Da, este eficientă, deși nu pare. Mai eficientă decât contactul direct cu oamenii nu va fi niciodată, deși se construiesc tot mai multe comunități în spațiul virtual. Știu că acum este considerată exemplară campania de comunicare a lui Obama, care a folosit ca nimeni altul Internetul și comu­nitățile virtuale. Numai că uităm că oamenii care l-au sprijinit pe Internet au fost multiplicatori de mesaj în lumea reală, de la om la om. Asta e, politica se face în lumea reală. În lumea virtuală se testează mesaje.  
Mi s-a părut interesant că pe blog ați selectat de la evenimentul de lansare a candidaților pozele în care sunteți alături de Ion Iliescu. Ce înseamnă domnia sa pentru PSD, dar și pentru Corina Crețu,  astăzi când și partidul, și dumneavoastră ați dovedit că vă puteți descurca „pe propriile picioare”?
Ion Iliescu înseamnă, nu doar pentru mine, un reper și un model în politică, un om de la care am învățat. Dar și un șef exigent, care a insistat să învățăm, care ne-a îndrumat în politică. Un lider politic adevărat este acela care crește și promovează alți lideri politici. Domnul Ion Iliescu a crescut și a promovat oameni politici, care au avut și au responsabilități în guver­narea țării.
Domnul Ion Iliescu rămâne pentru PSD un reper moral și un ideolog, care a lansat și lansează teme de reflecție pentru stânga românească. Iar faptul că PSD și eu ne descurcăm acum, așa cum spuneți, pe propriile picioare este dovada că a nu a făcut lucrurile pe jumătate. Poate fi mulțumit de munca sa.
Sunteți euro-parlamentar și tocmai vă încheiați primul mandat. Care ar fi cele mai importante realizări ale activității desfășurate la Bruxelles?
Bilanțul este pozitiv, deși a fost un mandat scurt, și o perioadă mai ales de învățare. În plan personal, cred că recunoașterea oficială a muncii mele este faptul că am fost aleasă membru al echipei de conducere a Rețelei Parla­mentare de lucru cu Banca Mon­dială. În relația cu Partidul Socialiștilor Europeni, am reușit organizarea Zilei Socialiste a Dezvoltării la București, în octombrie 2008.
Cea mai importantă realizare pentru oameni este bătălia politică pe care am purtat-o, alături de colegii mei, pentru protejarea drepturilor cetă­țe­nilor români, discriminați de legi pro­puse de guvernul italian. A fost o bătălie care a avut fundamentul în valorile europene, și a fost purtată în numele lor. Ea a arătat adevărata putere a Parlamentului European, care este o instituție politică tot mai puternică. De aici și miza acestor alegeri.
La aceste alegeri  europarlamen­ta­re vă aflați pe un loc eligibil. Ce obiective v-ați propus pentru noua sesiune parlamentară europeană?
Doresc să continuu proiectele din cadrul Rețelei Parlamentare de Lucru cu Banca Mondială. Voi activa tot în Comisia pentru Dezvoltare, pentru că România rămâne un stat care are nevoie de accelerarea dezvoltării, pentru a reduce decalajele față de Occident. În fine, vreau să continuu eforturile pentru a determina cele 12 state care nu au liberalizat piața muncii pentru cetățenii români s-o facă, pentru că este o discriminare, și acest lucru este de neconceput în sistemul de valori europene. 

Interviu realizat de Virginia Mircea
Publicat în : Interviu  de la numărul 67

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: