Navigare
Numerele anterioare
2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,Lunile anterioare
Autor
Călin Popescu Tăriceanu: „Este păcat că România are în acest moment o guvernare extrem de slabă”
Virginia MIRCEA

Domnule Tăriceanu, după ce ați pierdut președinția partidului, v-ați retras temporar din viața publică. De ce?
Prioritățile mele din acest moment sunt îndreptate către activitatea parlamentară în condițiile în care sunt liderul Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților. Noi, deputații PNL, ca principal grup parlamentar de opoziție, am participat activ la dezbaterile privind bugetul de stat și rectificarea acestuia, am depus o moțiune de cenzură și mai multe moțiuni simple. Prin inițiativele noastre politice și parlamentare am încercat să corectăm o serie dintre greșelile grave comise de Guvernul Boc.
La nivelul grupului parlamentar ne preocupăm, în acest moment, de elaborarea unui pachet legislativ de rectificare a legislației fiscale în sensul sprijinirii agenților economici pentru a depăși criza economică. Vizăm propuneri privind reducerea fiscalității directe, pentru sprijinirea întreprinderilor și pentru protejarea locurilor de muncă.
După cum vedeți, nu poate fi vorba de o retragere din viața publică. Evident, nu mai am vizibilitatea pe care o aveam în perioada în care eram prim-ministru, dar acest lucru este ceva normal. În schimb, mă bucur de posibilitatea de a petrece mai mult timp cu familia mea.
PNL ar putea crește mai mult în intenția de vot având în vedere că actuala administrație face gafe după gafe.
Din păcate, nu cred că, în evaluarea Guvernului Boc, se poate vorbi de „gafe”. Cuvântul incompetență este mult mai aproape de adevăr. Este păcat că România are în acest moment o guvernare extrem de slabă, marcată de diletantism, de nerespectarea promisiunilor electorale, de lipsa oricărei strategii în ceea ce privește combaterea crizei economice.
Politica economică prin care actualul guvern a angajat țara va duce la dispariția a mii de agenți economici și a sute de mii de locuri de muncă. Cred că PNL, ca singur partid politic exponent al liberalismului românesc, va trebui să joace un rol important în ceea ce privește repararea greșelilor actualului Guvern.
De ce nu are PNL un „guvern din umbră”? Un plan alternativ? Credeți că doar „Jos Băsescu!” este suficient?
Până acum, PNL a prezentat planuri și inițiative de guvernare legate preponderent de politica economică pentru că suntem în fața unei crize extrem de grave și este nevoie de astfel de inițiative. În ceea ce privește interesul mai mare pentru alegerile prezidențiale, cred că el este întreținut și de mass-media și ține de faptul că anul acesta vom avea alegeri prezidențiale.
Cum comentați impozitul forfetar și declarația ministrului PD-L, Pogea, care a spus că nu din cauza lui s-au închis deja peste 14.000 de firme?
PNL susține cota unică de impozitare, iar impozitul forfetar înseamnă exact abandonarea cotei unice. Este o mare greșeală economică prin care se va duce la închiderea a mii de întreprinderi și la pierderea a sute de mii de locuri de muncă. Prin acest impozit, Guvernul Boc arată că habar nu are de ceea ce înseamnă economia reală, din contră lasă guvernarea pe seama aparatului birocratic din ministere.
În condiții de criză economică, în care mulți agenți economici trec pe pierderi din motive obiective, care țin de mediul de afaceri, statul trebuie să ia măsuri de relaxare a fiscalității directe, de reducere a taxării profitului sau forței de muncă. În loc de toate acestea, Guvernul Boc reacționează impunând un impozit pe pagubă sau pe pierdere. Pentru unii agenți economici impozitul pe profit ajunge la 80%! Este o politică extrem de greșită!
Această măsură conduce în mod direct la închiderea de firme, dar împiedică și deschiderea altora noi. Blocarea spiritului întreprinzător va conduce la accentuarea și adâncirea crizei economice.
Am hotărât să atac această măsură la Curtea Europeană de Justiție. Există precedente în acest sens, când Curtea a blocat unele măsuri fiscale abuzive ale unor guverne din țările foste comuniste. De exemplu Polonia a adoptat acum câțiva ani o reglementare privind nedeductibilitatea TVA pentru autoturisme, similară cu cea recent introdusă și la noi de Guvernul Boc, iar Curtea a găsit-o ca fiind în afara cadrului european. Sperăm să avem și noi succes în ceea ce privește impozitul forfetar.
Ținând cont că ați condus cel mai performant Cabinet din ultimii 20 de ani și dețineți ”rețeta de succes”, precum și foarte multe informații, ce ar trebui să facă actualii guvernanți pentru a stopa declinul economic?
România nu trebuie să apeleze la măsuri nemaivăzute, din contră trebuie să apeleze la soluții economice verificate în timp și folosite de alte țări în timp de criză. Am arătat deja că pregătim o inițiativă legislativă care va cuprinde principalele măsuri liberale pentru combaterea crizei economice.
În esență, este vorba despre relaxarea fiscalității pentru întreprinderi, premierea celor care plătesc impozitele la timp, încurajarea formării de locuri de muncă. Una dintre marile greșeli ale Guvernului Boc a fost faptul că a transformat șomajul tehnic în politică economică de stat prin măsuri fiscale care au favorizat trimiterea oamenilor acasă pentru diferite perioade de timp. Noi credem că nu este nevoie de șomaj tehnic pentru că el este periculos și demotivant pentru oameni.
De asemenea, susținem păstrarea puterii de cumpărare a oamenilor și stimularea consumului pentru depășirea crizei economice.
Vă mulțumesc pentru aprecierile față de calitatea guvernării pe care am condus-o.
Cum evaluați perspectivele PNL pe termen lung?
PNL are perspective foarte bune și cred că este pe drumul cel bun. Poziționarea ca unic partid de dreapta pe scena politică și opoziția față de Guvernul Boc dau pentru PNL șansa de a deveni un partid politic de anvergură.
Dacă unul dintre cele două partide invită PNL la guvernare ați accepta oferta PSD sau a PD-L?
Nu cred că va fi vorba de o astfel de propunere. Cele două partide aflate acum la guvernare negociau formarea acestui guvern de peste un an, putem cita în acest sens declarațiile președintelui României și pe cele ale unor lideri ai PSD. Actuala coaliție nu este ceva întâmplător, reprezintă o construcție politică bazată pe interese, programe și practici comune de guvernare. PNL reprezintă opoziția față tot ceea ce înseamnă coaliția PDL-PSD.
Interviu realizat de Virginia MIRCEA
Publicat în : Interviu de la numărul 67
Număr curent

Semnal editorial

Revolutia din decembrie 89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate. Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009 În volumul de eseuri Mintea cea socotitoare, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului. Eseurile sunt structurate pe patru parti - Mintea senina, Metaforele mintii, Mintea învolburata si Privind înainte. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.


Această carte de poezie este seismograful de mare sensibilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deopotrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMUSEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nedegradabile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale românului? Vibrația versurilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului paradoxal n-au efect distructiv asupra tonusului moral al cititorului, ci produc neliniștea cea bună, cum ar spune Sfinții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fiziologie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, o inimă din ceruri, cum ar spune poetul latin. Căci, în această inimă din ceruri, există lacrimi deopotrivă pentru românul umilit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui război-viață, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)