Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Călin Popescu Tăriceanu: „Este păcat că România are în acest moment o guvernare extrem de slabă”

Virginia MIRCEA

Călin Popescu Tăriceanu"Cele două partide aflate acum la guvernare negociau formarea acestui guvern de peste un an, putem cita în acest sens declarațiile preșe­dintelui României și pe cele ale unor lideri ai PSD. Actuala coaliție nu este ceva întâmplător, reprezintă o construcție politică bazată pe interese, programe și practici comune de guvernare. PNL reprezintă opoziția față tot ceea ce înseamnă coaliția PDL-PSD."


Domnule Tăriceanu, după ce ați pier­dut președinția partidului, v-ați retras temporar din viața publică. De ce?
Prioritățile mele din acest moment sunt îndreptate către activitatea parla­men­tară în condițiile în care sunt lide­rul Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților. Noi, deputații PNL, ca principal grup parlamentar de opo­ziție, am participat activ la dezba­te­rile privind bugetul de stat și recti­fica­rea acestuia, am depus o moțiune de cenzură și mai multe moțiuni simple. Prin inițiativele noastre politice și parla­mentare am încercat să corectăm o serie dintre greșelile grave comise de Guvernul Boc.
La nivelul grupului parlamentar ne preocupăm, în acest moment, de ela­borarea unui pachet legislativ de recti­ficare a legislației fiscale în sensul spri­ji­nirii agenților economici pentru a depă­și criza economică. Vizăm pro­pu­neri privind reducerea fiscalității directe, pentru sprijinirea întreprin­derilor și pentru protejarea locurilor de muncă.
După cum vedeți, nu poate fi vorba de o retragere din viața publică. Evident, nu mai am vizibilitatea pe care o aveam în perioada în care eram prim-ministru, dar acest lucru este ceva nor­mal. În schimb, mă bucur de posibi­litatea de a petrece mai mult timp cu familia mea.
PNL ar putea crește mai mult în intenția de vot având în vedere că actuala administrație face gafe după gafe.
Din păcate, nu cred că, în evalua­rea Guvernului Boc, se poate vorbi de „gafe”. Cuvântul incompetență este mult mai aproape de adevăr. Este pă­cat că România are în acest moment o guvernare extrem de slabă, marcată de diletantism, de nerespectarea promi­siu­nilor electorale, de lipsa oricărei strategii în ceea ce privește comba­terea crizei economice.
Politica economică prin care actua­lul guvern a angajat țara va duce la dispariția a mii de agenți economici și a sute de mii de locuri de muncă. Cred că PNL, ca singur partid politic expo­nent al liberalismului românesc, va trebui să joace un rol important în ceea ce privește repararea greșelilor actua­lului Guvern.
De ce nu are PNL un „guvern din umbră”? Un plan alternativ? Credeți că doar „Jos Băsescu!” este suficient?
Până acum, PNL a prezentat pla­nuri și inițiative de guvernare legate preponderent de politica economică pentru că suntem în fața unei crize extrem de grave și este nevoie de astfel de inițiative. În ceea ce privește inte­resul mai mare pentru alegerile pre­zidențiale, cred că el este întreținut și de mass-media și ține de faptul că anul acesta vom avea alegeri prezidențiale.  
Cum comentați impozitul forfetar și declarația ministrului PD-L, Pogea, care a spus că nu din cauza lui s-au închis deja peste 14.000 de firme?
PNL susține cota unică de impo­zitare, iar impozitul forfetar înseamnă exact abandonarea cotei unice. Este o mare greșeală economică prin care se va duce la închiderea a mii de între­prinderi și la pierderea a sute de mii de locuri de muncă. Prin acest impozit, Guvernul Boc arată că habar nu are de ceea ce înseamnă economia reală, din contră lasă guvernarea pe seama aparatului birocratic din ministere.
În condiții de criză economică, în care mulți agenți economici trec pe pierderi din motive obiective, care țin de mediul de afaceri, statul trebuie să ia măsuri de relaxare a fiscalității direc­te, de reducere a taxării profitului sau forței de muncă. În loc de toate aces­tea, Guvernul Boc reacționează impu­nând un impozit pe pagubă sau pe pierdere. Pentru unii agenți economici impozitul pe profit ajunge la 80%! Este o politică extrem de greșită!
Această măsură conduce în mod di­rect la închiderea de firme, dar împiedică și deschiderea altora noi. Blocarea spiritului întreprinzător va conduce la accentuarea și adâncirea crizei economice.
Am hotărât să atac această măsură la Curtea Europeană de Jus­tiție. Există precedente în acest sens, când Curtea a blocat unele măsuri fiscale abuzive ale unor guverne din țările foste comuniste. De exemplu Polonia a adoptat acum câțiva ani o reglementare privind nededucti­bili­tatea TVA pentru autoturisme, similară cu cea recent introdusă și la noi de Guvernul Boc, iar Curtea a găsit-o ca fiind în afara cadrului european. Sperăm să avem și noi succes în ceea ce privește impozitul forfetar.
Ținând cont că ați condus cel mai performant Cabinet din ultimii 20 de ani și dețineți ”rețeta de succes”, precum și foarte multe  informații, ce ar trebui să facă actualii guvernanți pentru a stopa declinul economic?
România nu trebuie să apeleze la măsuri nemaivăzute, din contră tre­buie să apeleze la soluții economice verificate în timp și folosite de alte țări în timp de criză. Am arătat deja că pregătim o inițiativă legislativă care va cuprinde principalele măsuri liberale pentru combaterea crizei economice.
În esență, este vorba despre re­laxa­rea fiscalității pentru între­prin­deri, premierea celor care plătesc impo­zi­tele la timp, încurajarea formării de locuri de muncă. Una dintre marile greșeli ale Guvernului Boc a fost faptul că a transformat șomajul tehnic în politică economică de stat prin măsuri fiscale care au favorizat trimiterea oamenilor acasă pentru diferite perioa­de de timp. Noi credem că nu este nevoie de șomaj tehnic pentru că el este periculos și demotivant pentru oameni.
De asemenea, susținem păstrarea puterii de cumpărare a oamenilor și stimularea consumului pentru depășirea crizei economice.
Vă mulțumesc pentru aprecierile față de calitatea guvernării pe care am condus-o.
Cum evaluați perspectivele PNL pe termen lung?
PNL are perspective foarte bune și cred că este pe drumul cel bun. Poziționarea ca unic partid de dreapta pe scena politică și opoziția față de Guvernul Boc dau pentru PNL șansa de a deveni un partid politic de anvergură.   

Dacă unul dintre cele două partide invită PNL la guvernare ați accepta oferta PSD sau a PD-L?
Nu cred că va fi vorba de o astfel de propunere. Cele două partide aflate acum la guvernare negociau formarea acestui guvern de peste un an, putem cita în acest sens declarațiile preșe­dintelui României și pe cele ale unor lideri ai PSD. Actuala coaliție nu este ceva întâmplător, reprezintă o construcție politică bazată pe interese, programe și practici comune de guvernare. PNL reprezintă opoziția față tot ceea ce înseamnă coaliția PDL-PSD.     

Interviu realizat de Virginia MIRCEA
Publicat în : Interviu  de la numărul 67

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: