Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Ultimul mohican

Cristian BANU

O dată cu îndepărtarea lui Călin Popescu Tăriceanu de la conducerea PNL, a ieșit din spațiul public singurul adversar real pentru Traian Băsescu. În momentul de față, adversarul președintelui a rămas el însuși. Nici Mircea Geoană, nici Crin Antonescu nu joacă măcar în aceeași ligă cu președintele, ca să nu mai vorbim de recenta candidatură a ASR prințul Radu de România.

Modul în care s-au despărțit liberalii de fostul lor preșe­din­te lasă un gust amar și readuce PNL de la statutul de partid politic care contează la o simplă coterie. Crin Antonescu a fost preluat de cele trei trusturi de presă și „vân­dut” pe post de „Obama din Carpați”, noua speranță a politicii românești, adversarul care-l va învinge pe Traian Băsescu. Ce mai contează că este de 20 de ani în politică, timp în care s-a fofilat senin, preferând discursurile în Parlament, în rarele ocazii când se ni­merea pe-acolo? La orice acuzație la adresa lui Traian Băsescu ne și închi­puim răspunsul acestuia: „Hă, hă, hă,  dom­nișoară, de câte ori ați fost dum­neavoastră în Parlament? Am auzit că partidul vă plătește un ghid turistic să vă explice unde sunt sălile de ședințe și cum se folosește aparatura din dotare.”
Întocmirea listelor pentru euro­par­lamentare ne arată că nu e nimic nou, din contră, la fel de vechi. Impunerea Noricăi Nicolai în fruntea listelor sub­minează prestația partidului și un eșec de proporții care se prefigurează îl poa­te detrona din poziția de răsfățat media. Un scor de 10% la europar­lamentare nu-i va da multe speranțe nici la alegerile prezidențiale, nici la supraviețuirea în fruntea partidului. Cooptarea lui Dăianu de către PDL va fi o lovitură importantă de imagine, la fel cum este și demisia lui Cioroianu.
Simpla susținere a „mogulilor” nu este suficientă. Puterea mass-media a scăzut foarte mult, proporțional cu tirajele și audiența TV. Crin Antonescu nu beneficiază nici de un aparat admi­nistrativ ca PDL, nici de o organizare bună ca PSD. Poate avea oarecare succes în mediul urban, dar în mediul rural va fi destul de greu să pătrundă. Din punctul acesta de vedere, liberalii au făcut o mare greșeală, fiindcă mă­car Tăriceanu era „dușmanul tradi­țio­nal al lui Băsescu” și „cel care a mărit pensiile”. De asemenea, Tăriceanu a reușit să-și facă bune relații inter­națio­nale, spre deosebire de Antonescu,  acesta fiind complet necunoscut.
În plus, deși criza a pus sub semnul întrebării realizările sale, Călin Po­pes­cu Tăriceanu rămâne premierul cu cele mai bune rezultate post-decembriste, iar în comparație cu guvernul Boc, gu­ver­nul său pare unul de superpro­fe­sio­niști, în ciuda prestațiilor unor Adom­niței (Asteluței), Vosganian și ceilalți.
Este de apreciat modul elegant în care Tăriceanu a ales să se retragă în plan secund, fără discuții, reproșuri și circul obișnuit în asemenea situații în politica românească. Însă va mai dura ceva până când contribuția sa va fi apreciată și înțeleasă la adevărata ei valoare. Pentru PNL, cred că va fi însă prea târziu.  (C. B.)
Publicat în : Ultimul cuvânt  de la numărul 65

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: