Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Primăvară cu un număr record de viroze

dr. Melania DRĂGHICI

StrănutÎn primele luni ale primăverii acestui an, majoritatea spitalelor au fost depășite de avalanșa pacienților cu viroze. În luna martie, numărul internărilor a depășit 70.000 pe săptămână. Din păcate, s-au înregistrat și câteva decese în rândul copiilor.

Spitalele sunt pline de bolnavi care suferă de viroze, afec­țiune cu debut acut, incu­ba­ție scurtă și care pare a nu fi gripă, a declarat, într-o conferință de presă, pro­fesorul Paul Stoicescu, specialist pneumolog la Institutul Național de Pneumologie “Prof. Marius Nasta” din Capitală.
“Sunt peste 200 de virusuri care dau viroze în orice sezon. Un om poate trece prin două-patru episoade într-un an”, a explicat profesorul Stoicescu. El a precizat că, în prezent, este o explozie de viroze. Spitalele sunt pline și bolnavii vin încontinuu.
“Sper să nu fie un episod similar celui care a fost în Franța”, a mai spus medicul. Potrivit profesorului Stoi­cescu, virozele se pot complica cu pneumonii.
Specialiștii avertizează că mai de temut sunt complicațiile virozelor, respectiv pneumoniile virale, în special cele date de virusul gripal, care nu se tratează cu antibiotice. În aceste ca­zuri, persoanele care s-au vaccinat antigripal fac forme mai blânde. De asemenea, sunt pneumoniile provo­cate de bacterii, cu febră și expectorații purulente, care presupun adminis­trarea de antibiotice. Cei mai expuși virozelor și mai ales complicațiilor acestora sunt bătrânii, bolnavii cronici și copiii, deoarece cei mici nu au sistemul imunitar definitivat. Dar cei mai vulnerabili sunt bătrânii cardiaci.
Trecerea bruscă de la temperaturi cu plus la cele cu minus și înre­gis­trarea unei circulații rapide a viru­su­rilor fac posibilă această explozie de viroze. Prof. dr. Paul Stoicescu reco­mandă consultarea rapidă a medicului de familie la apariția primelor simp­tome – oboseală generală, dureri în gât, scurgeri nazale – și evitarea auto­me­dicației (în special a antibio­tice­lor), mai ales în cazul copiilor. În medie, un adult răcește de 2-4 ori pe an, în fiecare sezon existând peste 200 de virusuri care provoacă viroze.
 Cauze

Cauzele favorizante ale bolilor respiratorii sunt factorii care determină reacții congestive (modificări circu­la­torii) ale mucoasei nazalei, faringelui, traheei și bronhiilor, ale alveolelor și ale pleurei. Aceste modificări micș­o­rează rezistența și puterea de apărare locală a acestor țesuturi, ajutând sau declanșând acțiunea microbilor.
Aproape orice „răceală” începe cu o rinită reprezentând inflamația și secreția nazală abundentă. Inflamarea mucoasei nasului poate asocia și o afectare a faringelui (rinofaringita) ce se va manifesta cu dureri în gât. Adesea, o dată cu mucoasa nasului, faringelui și traheii, se congestionează și laringele; apare laringita, carac­te­rizată prin tuse uscată și răgușeală până la pierderea vocii.
O altă cauză favorizantă este acțiu­nea factorilor iritanți asupra mucoa­selor respiratorii și anume a subs­tan­țelor care exercită o iritație mecanică (praf, fum, pulberi minerale și orga­nice, scame, ciment, particule mici de origine vegetală și mai ales fumul de țigară) sau chimică (gaze iritante, gaze toxice, vapori iritanți) factori din ce în ce mai des întâlniți în prezent și mai ales în orașele mari, datorită dez­vol­tării crescânde a industriei.
Cauzele predispozante sunt factorii care înlesnesc producerea inflamației mucoaselor respiratorii prin crearea unor condiții ce scad rezistența orga­nismului față de cauzele deter­minate și favorizante. Sunt considerați factori predispozanți:
- defectele de anatomie nazală (deviații de sept, hipertrofii de cornet), care constituie o oarecare piedică în respirație, în încălzirea și umezirea aerului inspirat);
- focarele infecțioase cronice ale căilor respiratorii superioare (faringite, amigdalite, sinuzite, infecții dentare, supurații), care pot să provoace și să întrețină inflamații ale traheei, bronhiilor și alveolelor pulmonare prin infectarea din aproape în aproape sau de la distanță (prin inhalare sau pe cale limfatică);
- stările debilitante pentru orga­nism, cum ar fi bolile infecțioase, suba­li­men­tația, surmenajul, debilitatea generală, alcoolismul, sifilisul, tuber­cu­loza, bolile cronice de inimă și rinichi, gută, obezitatea, diabetul, tabagismul și stările alergice.
Toate aceste condiții favorizează și apariția recidivelor.
Ca factori favorizanți pot fi men­țio­nate și eforturile respiratorii repetate (cântăreți, suflători de sticlă și în instru­mente de suflat), abaterile de la regulile banale de igienă (băuturi de la gheață, respiratul pe gură când este frig și umed, trecerea bruscă de la cald la frig cu o îmbrăcăminte sumară) și frecventarea locurilor aglomerate (trans­port în comun, cinematograf) în perioada de epidemii de gripă, pojar, tuse convulsivă.
Simptomele se remit aproximativ în șapte zile, cu sau fără tratament. Prelungirea lor peste această perioadă și, mai ales, a febrei, presupune apa­riția unor complicații și impune consultarea unui specialist. Tot pri­mă­vara, persoanele cu afecțiuni respira­torii cronice, cum ar fi bronșita cronică sau astmul, trebuie să evite expunerea la intemperii (ploi, umezeală), aglo­me­rații și alergeni vegetali (polenul, puful de plop etc.), pentru a nu risca agra­varea bolii. În cazul lor, un semnal de alarmă îl reprezintă schimbarea carac­terului tusei de fond, oboseală accen­tuată, senzația lipsei de aer cu apariția fenomenelor de sufocare nocturnă, sau persistența febrei, indică spe­cia­liștii, ce sugerează modificarea dozelor de tratament, dar și eventuala admi­nistrare a unor medicamente de stimulare a imunității organismului. Medi­camente absolut necesare, din moment ce în ultimii ani se observă o imunitate foarte scăzută a populației, ce se suprapune în această perioadă peste tarele unei alimentații hibernale, sărace în fructe și legume.
În această primăvară, ne confrun­tăm mai degrabă cu o formă de gripă decât cu viroze – ce necesită o inter­venție în forță. Multă vitamina C, imuno­stimulatoare, la care se pot adăuga tratamentele clasice sau cele homeopate. Extrem de importantă e odihna și o alimentație variată. Se recomandă să se consume multe legume proaspete (varză, salate crude, ridichi negre) și fructe. Indicate în această perioadă sunt orezul, grâul, supa de carne, roșiile, sfecla, cartofii, legumele bine fierte cu ulei, fructe, bă­u­turi fierbinți, fructe uscate, cur­ma­le, stafide, nuci, smochine, lapte. E de pre­ferat să ocoliți ridichea crudă, băuturile alcoolice, ardeiul iute, pipe­rul, iaurtul, brânza și băuturile reci.
Speriați că odraslele lor răcesc cam des, mulți părinți cer medicilor să le prescrie diverse suplimente nutritive pentru creșterea imunității. În schimb, medicii sunt de părere că părinții ar trebui să evite aceste produse și să-i lase pe copii să lupte cu virusurile. Părinții văd tot felul de reclame la televizor la diverse produse de întărire a imunității, de tipul Ribomunil, Bron­hovaxom sau Oscilococcinum și speră ca aceste produse îi vor feri pe micuți de răceli. Chiar dacă copiii răcesc des, șase-opt răceli pe an sunt normale la copiii de grădiniță, în condițiile în care aceștia schimbă mediul de acasă cu cel din colectivitate. Imunitatea preș­co­larilor este în formare, motiv pentru care au un grad de apărare mai prost. Dacă copiii nu sunt lăsați să lupte de mici cu bolile, mai târziu ei vor fi foarte sensibili împotriva lor. Noi îi sfătuim pe părinți să-și lase copiii să se lupte cu virusurile, iar în cazul unor viroze să-i trateze în funcție de simptome, nu să-i îndoape cu medicamente.
Medicii atrag atenția părinților care obișnuiesc să-și trateze copiii de răceli și gripe cu stimulatoare ale imunității, destul de întâlnite acum pe piață. Aceste produse antimicrobiene nu au efect împotriva virozelor și pot lupta doar contra bacteriilor. Un copil sănătos nu are nevoie de stimulente artificiale.
Publicat în : Sanatate  de la numărul 65

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: