Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Revoluția „Twitter”

Florin STAN

Protestatarii moldoveni au blocat Președinția și Parlamentul, cerând demisia actualei puteri și repetarea alegerilorProtestele de la Chișinău au făcut înconjurul lumii. CNN a prezentat pe pagina electronică un sumar al evenimentelor de marți, 7 aprilie 2009, din Republica Moldova. Jurnaliștii CNN au remarcat importanța pe care Internetul și rețelele de socializare au avut-o în organizarea protestelor. Evenimentele din Chișinău au fost puse la cale pe Twitter sau Facebook, lucru observat și de „New York Times”. Protestele au început luni, 6 aprilie, a doua zi după alegeri, însă au atins punctul culminant în cursul zilei de marți, mai titrează CNN.

Pe 7 aprilie 2009, o pagină din istoria Republicii Moldova a fost scrisă de pe tastele dispo­zitivelor mobile cu fraze de maxi­mum 140 de caractere și a putut fi citită pe Twitter.
Dacă Revoluția Română din 1989 a fost prima revoluție transmisă în direct la televizor, protestele violente de la Chișinău au toate șansele să devină prima revoluție transmisă live pe internet. În condițiile în care postul public de televiziune din Republica Moldova se încăpățâna să difuzeze un reportaj pe teme religioase și o emisiune de divertisment pentru copii, ignorând cu desăvârșire protestele din fața Parlamentului și Președinției moldovene, principala sursă de infor­mații și imagini despre mani­festația de la Chișinău a devenit internetul.
Majoritatea persoanelor ieșite în stradă au fost tineri studenți care au protestat față de fraudarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, când comu­niștii au strâns mai mult de 50% din voturi. Întrunirea celor 50% din voturi le-ar da comuniștilor posibilitatea de a alege un nou președinte.
Cu toate că observatorii Orga­ni­zației pentru Securitate și Cooperare din Europa nu au sesizat nereguli în timpul votului, majoritatea moldo­ve­nilor susțin că alegerile au fost fraudate. “Au existat foarte multe nere­guli în timpul alegerilor”, susține redac­torul-șef al „Ziarului de Gardă” din Chișinău, citat de CNN.
În cursul zilei de 7 aprilie, polițiștii moldoveni au fost nevoiți să cedeze în fața mulțimii. Depășite numeric, auto­ritățile le-au lăsat drum liber protes­tatarilor care au pătruns în Parlament și în birourile prezidențiale. Furioși, oa­menii au spart geamuri, au scos mobila în stradă și au ars-o. Zeci de oameni au fost arestați și răniți.
CNN a prezentat și poziția preșe­dintelui Vladimir Voronin. Acesta a acuzat partidele din opoziție pentru insti­garea oamenilor și pentru pro­ducerea haosului.  “Ziua alegerilor a fost una de doliu. Viitorul ne-a fost furat!”, a declarat pentru CNN Ghe­nadie Brega, unul dintre liderii opoziției.
O mare parte dintre moldoveni sunt de părere că protestele violente sunt rezultatul unui complot pus la cale de Partidul Comunist, concluzionează CNN. Mai multe site-uri din Republica Moldova nu au putut fi accesate, fiind blocate de furnizorul de internet Mold­telecom, companie de stat, în condițiile în care aceste site-uri erau folosite de tineri pentru a comunica despre eve­nimente în desfășurare și pentru a face comentarii. Site-urile unime­dia.md, unimedia.info, jurnaltv.md, hotnews.md, protv.md, facebook.com, odnoklassniki.ru sau twitter.com se numără printre cele cu probleme.
Manifestațiile din Moldova, care au urmat victoriei comuniștilor în alegeri, au început a doua zi printr-o impre­sionantă manifestație spontană a tinerilor, care s-au strâns în piața din centrul Chișinăului răspunzând apelu­rilor lansate pe rețeaua de socializare Twitter sau prin SMS-uri.
Modalitatea inedită de comunicare pusă la dispoziție de noile tehnologii și mai ales de internet a făcut ca aceste proteste, ce au culminat marți cu violențe, să fie numite “Revoluția Twitter”.
Un mesaj asemănător, transmis pe internet și prin SMS, a circulat  după aceea chemând la o “mare revoluție” pentru vineri, 10 aprilie, la ora 10.00. Guvernul moldovean a avertizat însă că o repetare a violențelor de marți, când au fost devastate sediile Parla­mentului și Președinției, ar putea duce la “jertfe umane”. În aceste con­diții, opoziția moldoveană le-a recomandat simpatizanților să rămână acasă și să nu participe la mitingul de vineri, temându-se că puterea se va folosi de acest pretext pentru a pune la cale provocări.
În timpul manifestațiilor de marți, comunicațiile cu R. Moldova s-au des­fă­șurat, de asemenea, cu dificul­tate. Site-urile majorității publicațiilor și televiziunilor antiguvernamentale nu au funcționat, nici unele site-uri ale unor ministere-cheie, de la care se așteptau informații oficiale, tele­viziu­nile din România nu au mai fost transmise prin rețeaua de cablu, e-mailurile au fost primite cu ore întâr­ziere, iar comunicațiile telefonice au fost îngreunate. În schimb, site-urile pro­guvernamentale au putut fi accesate.
Vineri dimineața, la ora 10.00, în Piața Marii Adunări Naționale, unde era convocat mitingul, s-au adunat puține persoane. Cum foarte mulți jurnaliști, în special corespondenți din România, au fost intimidați sau chiar expulzați în ultimele zile, site-urile de știri și rețelele de comunicare sunt o modalitate de informare asupra eve­nimentelor de la Chișinău.
Potrivit jurnalistului moldovean Valeriu Canter, de la “Europa libera”, se așteaptă să pornească proteste și în raionul Bălți, un cunoscut bastion al comuniștilor. “Tinerii sunt nemulțumiți de votul părinților și bunicilor lor, despre care spun ca le-au furat libertatea, votându-i pe comuniști. Daca e să fac o medie de vârstă, 20 de ani ar fi aceasta.” Pe fondul violențelor, șeful statului și comuniștii au fost de acord să inițieze negocieri cu celelalte trei partide de opoziție, iar Vladimir Voronin a avut o scurtă intervenție la televizor, prin care a acuzat ca la mijloc este vorba de o acțiune premeditată: “Această operațiune este bine gândită și bine organizată. E clar ca aceștia vor vărsare de sânge”.
La cinci ani distanță de “revoluțiile portocalii”
Deși liderii politici ai opoziției democrate păreau inițial a fi fost luați prin surprindere de amploarea protes­telor, violențele dintre demonstranți și poliție au readus în memorie revoltele “portocalii” care au cuprins spațiul ex-sovietic în 2003 și 2004. Guvernele proruse din Georgia și Ucraina au fost înlocuite atunci de conduceri orientate spre Occident.
În Moldova, ca și în cazul Ucrainei, protestele au început după ce opoziția a acuzat puterea comunistă de la Chișinău de fraudarea grosolană a scrutinului din 5 aprilie. După ce la alegerile locale din iunie 2007 Partidul Comuniștilor, condus de președintele în exercițiu, Vladimir Voronin, a obținut sub 30% din sufragii, rezultatele oficiale de duminică, 5 aprilie, arată că formațiunea aflată la putere și-ar fi adjudecat de această dată 50 de procente. Miza este uriașă. Dacă, așa cum susțin rezultatele oficiale, Partidul Comuniștilor rămâne cu cele 61 de mandate obținute în Parlament, formațiunea va putea desemna singură și președintele, și noul guvern, care vor domina republica și în următorii patru ani.
Publicat în : Tehnologie  de la numărul 65

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: