Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

A trecut criza? Desigur nu

Cristian BANU

 Președintele Traian Băsescu strânge mâna șefului Misiunii Fondului Monetar Internațional pentru România, Jeffrey FranksS-a antamat acordul cu FMI, leul a început să crească, guvernatorul BNR este vesel și readuce în discuție varianta cu creșterea pozitivă pentru anul acesta. Băncile au jurat că nu vor scoate banii din economie. Gata? Am scăpat? A trecut criza? Desigur că nu.

Momentan, nu există de fapt nimic concret. Banii sunt doar pe hârtie, încă nu au ajuns în economie. Guvernul nu are altă idee de a rezolva situația decât crescând fiscalitatea și este complet depășit de situație. Nici vorbă de un plan de măsuri. Bine că măcar există „road map”-ul convenit cu FMI care îl pune oarecum pe pilot automat. Până la sfârșitul anului vom fi în campanie electorală, deci politicienii vor avea alte preocupări decât administrația.
Singurul lucru care s-a schimbat a fost că s-a deschis parașuta și nu mai ne prăbușim în gol. Deocamdată încă nu se vede pământul și nici nu este sigur că parașuta va rezista. Chiar dacă, emoțional, pe termen scurt, pre­siunea pe leu s-a mai micșorat, foamea de euro nu se potolește atât de simplu. Sunt, totuși, 25 de miliarde de euro care trebuie – la modul teoretic – retur­nați anul acesta. Dacă în ceea ce pri­vește datoriile băncilor, probabil că în proporție de 80% banii vor rămâne în țară într-o formă sau alta, în ceea ce privește datoriile firmelor lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Într-o estimare optimistă vorbim de 5-6 miliarde de euro, în “worst case scenario” de 12-13 miliarde.
În al doilea rând, din rezerva valutară a BNR, doar jumătate repre­zintă efectiv banii ei, restul fiind ai băn­cilor comerciale și o parte vor fi retur­nați acestora prin reducerea rezervelor minime obligatorii. Ceea ce nu lasă foar­te mult loc băncii naționale pentru a apăra cursul. Chiar dacă un curs de 5 lei/euro pare exclus în momentul de față, o depreciere până la un 4,6-4,7 are o probabilitate destul de mare. „Întărirea leului din ultimele zile reflec­tă reacția pozitivă a pieței la încheierea discuțiilor cu FMI, evoluția fiind pre­vizibilă, însă mai departe cursul va depinde de cum va fi administrată eco­nomia și ce se va mai întâmpla în afară – spunea Dominic Bruynseels, CEO al BCR, citat de „Ziarul Financiar”. Sunt multe de făcut în economie și nu este clar cum vor merge lucrurile. Evoluția cursului va depinde de cum va fi administrată economia și de mediul extern”.
Cifrele de pe primul trimestru par să indice faptul că ianuarie a fost luna cea mai grea. Încasările la buget au scăzut cu 8,6%, consumul de energie cu 8%. În februarie, viteza de scădere se redusese: 8% veniturile, 7,1% con­su­mul de energie. Pentru martie nu avem încă date cu privire la scăderea veniturilor, dar scăderea consumului de energie pe primele 23 de zile a fost de 5,7%. În aceste condiții, este posibil ca luna cea mai grea să fi fost, sur­prin­zător, ianuarie, de atunci viteza de decelerare scăzând, iar, dacă trendul se menține, vom putea ajunge la creș­tere 0 undeva la sfârșitul trimestrului doi, de unde să reintrăm pe trend pozitiv. În aceste condiții, primele două trimestre pot aduce o scădere medie de 6% din PIB din care să se poată recupera în trimestrele trei și patru măcar o parte astfel încât există șanse ca prognoza FMI să fie corectă.
Relansarea este încă departe în primul rând datorită componentei psi­ho­logice a crizei. În România, consu­mul s-a accelerat abia din 2005, după ani de creștere economică urmând depresiei de la sfârșitul anilor 1990. Din acest punct de vedere, probabil că vor trebui cel puțin 4 ani pentru reve­nirea la cifrele din 2008. Atâta timp cât lumea este speriată și Guvernul nu dă vreun semn de inversare a trendului prin măsuri concrete și coerente, consumul va continua să se diminueze până la strictul necesar.
După cum am criticat în mod constant viziunile excesiv de pesimiste ale mass-media, nu pot fi de acord cu o asemenea seninătate din partea BNR, mai ales în condițiile în care este vinovatul principal pentru situația în care am ajuns. În momentul de față, băncile au bani suficienți și chiar sunt dispuse să dea credite, însă cine mai e dispus să se împrumute în condițiile actuale de nesiguranță? Dobânda în sine nu este o problemă, firmele și cetățenii se împrumutau acum 4 ani cu 30-40% și nici în perioada de vârf nu a scăzut la lei sub 20% (dobânda reală), la euro fiind minim 10%. România a intrat într-un ciclu de neîncredere care nu se va sparge prea ușor, chiar dacă criza economică începe să dea semne că s-a încheiat.
Același lucru îl spune și șeful BCR, citat de „Ziarul Financiar”, care afirmă că „pe piața românească nu există o problemă de lichiditate, ci parțial o problemă de cost al banilor, și este dificil să menții un business viabil mai ales în cazul IMM-urilor, care se finanțează preponderent în lei”.
El speră că dobânzile vor scădea mai degrabă mai curând decât mai târziu, pe măsură ce pachetul negociat cu FMI își va face simțite efectele. Cât privește nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii, el se așteaptă la o scădere foarte graduală. „Nu mă aștept să scadă foarte repede și este și corect să se întâmple așa, pentru că în actualul context trebuie să fim foarte atenți cu ceea ce facem, pentru a nu apărea efecte secundare nedorite”.
Criza financiară internațională a expus băncile din România la riscuri sporite, prin amplificarea presiunilor asupra cursului valutar, într-un mediu operațional dominat de băncile străi­ne, se arată într-un raport al Fitch Ratings referitor la sectorul bancar ro­mân. Conform agenției, citată de Mediafax, în condițiile în care băncile străine controlează 88% din activele bancare din România, Fitch anticipea­ză o reducere a fondurilor disponibile pentru finanțare, la nivelul companiilor-mamă, iar costul mai ridicat al finan­țării se va transpune într-o creș­tere mai lentă a creditelor și o profitabilitate mai scăzută în 2009.
„Unul dintre principalele riscuri din România este cel legat de creditele în valută. Peste jumătate din totalul îm­prumuturilor, precum și al celor că­tre populație sunt denominate în mo­nedă străină”, a declarat Levent Topcu, di­rec­tor la Fitch Ratings în domeniul instituțiilor financiare, conform sursei citate.
România plătește în acest moment tribut inactivității administrative din ultimele 6 luni și a autismului cu care a tratat semnalele apărute de la începutul anului 2008. Sigur, nu are rost să mergem acum pe ideea „ce-ar fi fost dacă…”. De altfel, șeful delegației FMI confirmă ceea ce spuneam și eu, și anume că România nu este propriu-zis în criză economică, ci victima unor tensiuni prost tratate de guvernanți: „Noi suntem foarte prudenți în pre­viziuni. Cifrele pe care s-a făcut programul FMI pentru România sunt cele mai apropiate de realitate. Mai trebuie să țineți cont de un lucru: pierderea încrederii în economie are cele mai grave efecte. E bine de știut că în momentul acesta în România nu este criză. Sunt doar tensiuni create de situația externă. E adevărat că investitorii tind acum să creadă că țara nu are potențial să depășească această criză.”
România are potențial, nici un dubiu aici. Problema este să nu se întâmple cum se spune în fotbal, „s-a născut talent, și a murit speranță”. 
Publicat în : Economie  de la numărul 65

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: