Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Alegerile europarlamentare, un test important pentru clasa politică

Cristian BANU

Daniel DăianuNorica NicolaiAcum că partidele și-au definitivat listele, putem să vedem modul în care acestea se raportează la forul european, dar și la propriul electorat. De departe se vede că atât democrații, cât și social-democrații au acționat profesionist, oferind liste relativ echilibrate, cu „locomotive” relevante atât pe plan intern, cât și internațional. În plus, democrații au gestionat foarte inteligent potențiala situație neplăcută iscată de candidatura fiicei președintelui. Surprinde cu atât mai mult prestația PNL, care efectiv își bate joc de propriul electorat.

PSD deschide lista cu Adrian Severin, un politician cu o oa­re­care notorietate în plan in­tern (fost ministru de Externe) și având o activitate merituoasă în Parlamentul European. Lista este continuată de Rova­na Plumb și Daciana Sârbu, a căror prezență este mai degrabă anonimă, dar și de Adriana Țicău, Gabriela Crețu și Corina Crețu, care s-au afirmat în activitatea politică euro­peană. Îi mai adăugăm pe Ioan Mircea Pașcu și pe Victor Boștinaru, probabil Codruț Șereș, un reprezentant al sindi­catelor și obținem o listă meritorie, nici prea-prea, nici foarte-foarte.
Social-democrații sunt sabotați de trivialul scandal creat din cauza Laurei Andreșan Laviniei Șandru, o prostie inex­plicabilă la care însă mass-media a marșat. Oricât ar fi el de „omul lui Vân­tu”, loserul Gușă nu este în poziția de a pune condiții unui partid de talia PSD. Dar, mă rog, același joc îi este tolerat, la fel de inexplicabil, și lui Dan Voiculescu. Reprezentanta PIN, care a reușit să adune mai puține voturi decât există pe o scară de bloc, a ajuns să primească replică de la însuși Adrian Năstase, să polemizeze cu Iliescu într-atât încât să-l facă pe bătrân să pună partidul să aleagă între el și parașuta politică. Dacă adăugăm la asta situația scăpată de sub control la Ministerul Admi­nistrației și Internelor, PSD se ve­de pus sub o presiune mediatică puter­ni­că pe teme mai degrabă marginale sieși.
PSD trebuie să se păstreze cât mai aproape de PD, în perspectiva ale­ge­rilor prezidențiale din toamnă, dar și pentru păstrarea raportului de forțe în coaliție.
PD vine cu un adevărat dream-te­am european. Deși Theodor Stolojan este un produs expirat în plan intern și nici la Parlamentul European nu a făcut vreo brânză, rămâne politicianul democrat cu cea mai mare credibilitate și popularitate în rândul electoratului autohton. El este secondat de Monica Macovei, potențial candidată la un post de comisar european, de ase­menea o personalitate care rezonează adânc în electoratul democrat. Alături de ei sunt consilierul prezidențial Cris­tian Preda, un real câștig pentru vi­itoarea delegație parlamentară româ­nă. „Tripleta de aur” este însă stricată de fripturistul Traian Răzvan Ungu­rea­nu, remarcat exclusiv prin elogiile de­șăn­țate la adresa președintelui Bă­sescu. Marian Jean Marinescu și Iosif Matula, următorii pe listă, au avut un comportament meritoriu în legislatura curentă și-și merită pe deplin locul pe listă. Rămâne surprinzătoare poziția lui Nico­lae Vlad Popa, unul dintre euro­parlamentarii apreciați, aflat pe un loc neeligibil.
Democrații au tratat corect și can­didatura Elenei Băsescu, lansată ca independentă, deși cu sprijinul masiv al partidului. Este aici aceeași strategie ca la precedentele alegeri europar­la­mentare cu Elena Băsescu în locul puciștilor liberali. Printr-o mobilizare serioasă, pentru democrați, pierderea electorală poate fi minimă, dar câștigul de imagine imens. Este prima dată când PD chiar acționează ca un partid matur, făcând dovada unei polifonii accep­tabile (raportat la criza de re­surse umane care caracterizează toate partidele românești)  și a unei distan­ță­ri rezonabile de Traian Băsescu. Scorul bun îi va consolida poziția și îi va oferi un alt moral lui Traian Băsescu pentru alegerile prezidențiale (în ipoteza că acesta va mai candida), dar calculele pentru scrutinul din noiembrie depind mai mult de factorul economic, dar și de accelerata scădere a lui Traian Băsescu, afectat de cazul Popoviciu și de dezvăluirile care tot apar (acesta fiind doar începutul). Un succes cate­go­ric al democraților – însemnând aici un scor peste 40%, posibil în condițiile non-combatului liberal – le va securiza poziția în perspectiva pierderii fotoliului de președinte de către Traian Băsescu.
Comparată cu prezența Monicăi Macovei pe listele democraților, al căror electorat îl doresc liberalii,  mă­car la nivel declarativ, decizia con­du­cerii PNL de a deschide lista cu Norica Nicolai are semnificația unui sepuku politic. Coroborat cu renunțarea la Daniel Dăianu și Adrian Cioroianu, lista PNL ajunge cea mai slabă dintre toate, cu prea puține argumente pentru ca electoratul propriu să se deranjeze să vină la vot, ce să mai vorbim de atragerea celor neutri.
Se poate accepta prezența Noricăi Nicolai pe listă, nu ar fi singurul poli­ti­cian expirat trimis la odihnă euro­pea­nă, însă prezența sa în vârful listei este un semnal puternic negativ transmis elec­toratului (propriu și neutru) prin ina­decvarea personajului la circums­tanțe. Chiar și renunțarea la Cioroianu și Dăianu putea fi acceptată dacă s-ar fi petrecut mai diplomatic. Oricât de anti-băsescian ai fi, între Norica Nicolai și Monica Macovei, este evident pe ci­ne va prefera electoratul „de dreapta”.
PNL se pare că nu realizează că nu mai este la putere, deci nu mai dis­pune de resurse nelimitate pentru sti­mularea electoratului (oricum greu de mobilizat datorită mizei îndepărtate și nebuloase) și că nu-și permite astfel de gesturi politice. Gălăgia mediatică stârnită de congresul partidului și lansarea lui „Obama din Carpați” au fost deja îngropate de cazul Popoviciu, iar până la alegerile prezidențiale crinul liberal se va fi ofilit de tot. În condițiile acestea, dacă PNL scoate 10% prin redistribuire poate sărbători evenimentul ca pe o mare victorie. Nu este exclusă situația, jenantă, ca PNL să obțină un scor sub UDMR.
Această nominalizare chiar nu își avea rostul. Foarte probabil că Norica Nicolai este un „soldat credincios” al partidului, însă politica se face pe voturi. În afară de funcția în partid, nu există nimic care să o recomande pentru o asemenea poziție. Desigur, nici Adina Vălean (pusă într-o situație delicată de relația cu proaspăt președintele PNL, deși aceasta exista dinainte ca acesta să-și manifeste măcar intenția de a candida), nici Renate Webber, performerii europeni ai liberalilor, nu sunt persoane sufi­cient de cunoscute pentru a deveni „lo­comotive”, ceea ce arată o criză ma­joră a PNL, din acest punct de vedere, celelalte partide găsind intern o soluție adecvată.
UDMR nu are nimic deosebit de semnalat, dar probabil că va reuși să-și mobilizeze încă o dată electoratul la vot și, ca urmare a prezenței scăzute la urne, să obțină un scor superior mediei tradiționale (așa cum s-a întâmplat și la precedentele europarlamentare).
În concluzie, putem spune că Ro­mânia va fi reprezentată chiar bine în Parlamentul European, ceea ce nu e deloc puțin lucru, și vor crește șansele noastre de a prinde un post de comisar ceva mai important decât “respon­sa­bi­lul cu xeroxurile”. Dacă același ran­da­ment l-ar avea și Parlamentul națio­nal...
Publicat în : Politica interna  de la numărul 65

Comentarii

Comentariul nr.1 - Stoica Rodica a spus în 13.05.2009 15:52:00:
Poporul roman din care fac parte, din strabuni si pana in zilele noastre, a trecut prin mari drame pe care istoria le-a inregistrat.Razboaiele de aparare au facut din romanii nostrii,pui de lei.Actele lor de vitejie au atins culmile cele mai inalte,iar faima lor a depasit cu mult granitile tarii.Pe urma celor morti la datorie,ramaneau mii de orfani de razboi.Tarancele noastre aveau cate,zece, cinsprezece copii la fiecare casa.Fiecare mama isi educa copii in credinta lui Dumnezeu,in cinste si dreptate.Din copii crescuti de ele se nasteau,alti eroi.Schimbarea regimului politic dupa al doilea razboi mondial,a adus alt gen de tragedii pentru romani.Venise epoca sacrificarii persoanelor de elita intelectuala,a acelor cu coloana vertebrala,a acelor harnici si cinstiti.In acest rastimp,au inceput sa bantuie bolile incurabile care au indoliat atatea familii.Mari cutremure au scuturat Romania.Mari inundatii,care au adus saracie si multe lacrimi.Poporul roman,pravoslavnic,bun la suflet,bogat in talente,harnic, de buna credinta,merita un alt tip de presedinte, care transpare in persona ASR PRINCIPELE RADU al ROMANIEI.

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: