Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Windows 7, noul sistem de operare de la Microsoft

Florin STAN

LogoLansarea Windows 7 beta, anunțată cu surle și trâmbițe la târgul CES din Las Vegas, a fost amânată cu 24 de ore, din cauză că serverele au cedat, iar compania a încercat să le suplimenteze cât de repede a putut.  Compania a fost aspru criticată chiar și pe blogul oficial al Windows de utilizatorii dezamăgiți că nu au putut testa noul sistem la termenul anunțat.

Microsoft a recunoscut că lan­sarea nu a fost ideală, și a decis să permită celor interesați să descarce versiunea beta a Windows 7 până la 24 ianuarie, iar limita de 2,5 milioane nu mai este valabilă. Microsoft spune că a fost o victimă a interesului enorm pe care l-a suscitat Windows 7, sistem a cărui varian­tă finală ar trebui să iasă cel târziu în prima parte din 2010. Trebuie precizat că versiunea Windows 7 beta expiră la 1 august. Cerințele minime ale sistemului pentru cei care vor să-și pună Windows 7 beta sunt: procesor de 1 Ghz, memorie RAM de 1 GB și spațiu pe hard de 16 GB.
Windows 7 va fi un sistem de ope­rare nou, complet, nu va fi un „update” la Windows Vista. Este drept, va fi bazat pe fundamentele Windows Vista, dar vorbim de noi facilități, funcțio­na­lități; însă ce este important pentru Micro­soft este ca aplicațiile ce funcțio­nează pe Windows Vista să funcționeze fără nici un fel de problemă pe Windows 7. De asemenea, din punct de vedere al cerințelor hardware, se dorește ca Windows 7 să nu ceară mai multe resurse hardware ca Windows Vista.

De ce a fost Vista un eșec?

În primul rând, eșecul Vista este mai degrabă unul de marketing decât unul tehnologic. Windows XP a fost un sistem de operare foarte bun, apreciat în continuare de milioane de utilizatori. Noua generație de Windows a fost întâmpinată cu mult scepticism și neîncredere și anumite probleme ale sistemului de operare nu au făcut decât să le confirme și să întărească respingerea.
În principal, două sunt reproșurile aduse Vista: consumul exagerat de resur­se și incompatibilitatea cu multe echipamente și softuri, ceea ce a făcut ca în mediul enterprise rata de adopție să fie redusă.
La nivel de companie, decizia de a schimba sistemul de operare este una dificilă deoarece implică cheltuieli suplimentare, dincolo de simplul cost al licenței: training pentru angajați, upgrade hardware, modificare aplicații existente etc. Cu cât activitatea este mai complexă, cu atât decizia este mai greu de luat. În mediu Enterprise sunt aplicații care trebuie testate serios înainte de a se lua în considerare măcar varianta înlocuirii.
Vista a arătat serioase probleme de compatibilitate hardware, unele nerezolvate nici acum, așa că lucrurile sunt îngreunate și mai mult, în con­dițiile în care Windows XP este un sistem foarte bun.
O altă problemă arătată de Vista, semnalată de mulți utilizatori, a fost că Microsoft a transferat o parte din managementul securității pe seama utilizatorului, care este sâcâit de tot felul de mesaje și i se pun tot felul de piedici anulând tot efectul ideii de “user friendly”. Poate cea mai potrivită analogie ar fi cu un frigider, care nu te-ar lăsa să iei un ou decât până la ora 12:00, nu ți-ar permite să pui un vin la rece fiindcă “alcoolul dăunează grav sănătății”, sau nu te-ar lăsa să mă­nânci o șunculiță fiindcă are prea mult colesterol.
Să fim serioși. Tehnologia devine din ce în ce în ce mai accesibilă, la fel și sistemele de operare. În urmă cu 10 ani, cine știa Office era deja un guru al calculatoarelor și putea să-și deschidă liniștit o firmă de consultanță. Astăzi, Word-ul este utilizat de copiii de 6 ani pentru a-și face temele, Excel-ul de pensionari pentru a-și calcula între­ținerea.
Sigur, securitatea este esențială și toată lumea trebuie să conștientizeze că un PC nu este chiar un frigider, însă, cumva, Vista aplică greșit ideea de securitate. Utilizatorul nu ar trebui deranjat dincolo de a-l obliga să instaleze un anti-virus și un firewall.

Noutățile Windows 7

Noul sistem de operare include funcții precum multi-touch, o interfață pentru utilizator bazată pe gesticulare, în timp ce noua interfață de pro­gramare ar putea fi utilizată pentru a îmbunătăți performanța sau utilizarea aplicațiilor de întreprindere.
Funcțiile multi-touch, care folosesc tehnologia touch-screen, permit utili­za­torilor să folo­seas­că funcții drag and drop pe un touch-screen. Acesta vine cu o interfață de programare cu apli­cații de recunoaștere a gesturilor (API) care permite apropiere, mă­rire și rotire.
Windows 7 va fi mai rapid și va permite lucrul cu aplicații complexe, fără a solicita prea mult sistemul. Micro­soft a descoperit un mod de a îmbunătăți performanța thin-client com­puting și ar putea încuraja utili­za­torii să actualizeze Windows 7 prin teh­nologia Terminal Service, care le permite să ruleze centralizat apli­cații Windows.
În prezent, grafica este gestionată pe server, însă în Windows 7 ar putea fi utilizat procesorul grafic de pe PC-ul thin-client. Acesta are capacitatea de a îmbunătăți lățimea de bandă a rețelei și sporește viteza aplicațiilor. Peste un an este preconizată lansarea pentru public a platformei Windows 7 și, până atunci, producătorii de monitoare ar urma să pregătească ecrane cu suport de touch-screen pentru noul sistem Microsoft. Desigur, Windows 7 poate rula și pe sisteme cu monitoare cla­si­ce, cu utilizare prin mouse și tastatură, dar nu-i veți cunoaște toate perfor­manțele.
Cele mai importante noutăți pe care Windows 7 le aduce pentru Desktop sunt legate de aranjarea ferestrelor și au ca target userii începători. Sunt trei funcții noi care vizează ferestrele:
l dacă tragi o fereastră spre una din margini (stânga, dreapta) aceasta va fi lipită de marginea respectivă și va ocupa exact jumătate de ecran;
l dacă lipești o fereastră de partea superioară a ecranului, aceasta va fi automat maximizată. Pentru a reveni la dimensiunea inițială este suficient să o tragi de acolo;
l când ai multe ferestre deschise și vrei să le minimizezi pe toate, mai puțin cea în care lucrezi, poți apela funcția numită Shake Aero. Pur și simplu scuturi fereastra prinzând-o de titlebar cu cursorul.
Temele din Windows 7 modifică 4 elemente: fundalul, culoarea feres­tre­lor, sunetele și screen saver-ul. Prima noutate este că fiecare temă poate conține mai multe imagini de fundal. A doua noutate constă în faptul că aceste imagini pot fi schimbate auto­mat la anumite intervale de timp (între 10 secunde și o zi). Printr-un simplu drag & drop poți să adaugi propriile tale imagini unei teme.
În rest, nu sunt prea multe noutăți. Meniul contextual, cel care care apare când dai click dreapta pe desktop, are trei comenzi noi: Screen Resolution, Gadgets și Next Desktop Background Picture. Aceasta din urmă funcțio­nea­ză doar dacă este activă o temă cu mai multe imagini de fundal.
Ca și în cazul Taskbar-ului, nimic revoluționar nici pe Desktop. Și aici, pu­ținele noutăți sunt dedicate utili­zatorilor neexperimentați în domeniul calculatoarelor.

Ce urmează?

Oficialii Microsoft au confirmat că Windows 7 nu va mai avea încă un beta. Următoarea versiune va fi cea RC (Release Candi­date) care se pare că va fi și versiunea cel mai probabil să fie lansată ca versiune finală.
Cei de la Microsoft au spus că plănuiesc să facă bine RC-ul încât acesta să fie o versiune cât mai apropiată de cea finală, însă vor mai accepta feedback, dar se vor axa doar pe problemele strict importante, pentru versiunea de lansare. Probabil pe restul le vor lăsa pentru un viitor Service Pack.
Până acum nu se știe când se va lansa RC-ul și dacă acesta va fi public sau privat. În plus, fiind întrebați încă o dată de lansarea finală, răspunsul oficial a fost că aceasta va avea loc, cum au spus și până acum, la 3 ani după lansarea Vista - adică 30 ianuarie 2007. Ceea ce ar însemna că abia în 2010 vom avea Windows 7.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 63

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: