Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Vaccinul împotriva cancerului cervical

dr. Melania DRĂGHICI

Cancerul cervical este o boală în care celulele normale se transformă în celule maligne (canceroase) în țesutul cervical. Cervixul este porțiunea cea mai joasă și mai îngustă a uterului (organul cavitar, sub formă de pară în care crește fătul). Cervixul face legătura între uter și vagin. Infecția cu HPV reprezintă cel mai important factor de risc pentru cancerul cervical, fiind cauza cea mai frecventă ce determină acest tip de cancer.


Cancerul cervical

Nu toate femeile cu infecție HPV dezvoltă cancer cer­vi­cal, însă femeile care nu sunt supuse unor teste Papanicolau regulat au risc crescut pentru cancerul de col uterin. Alți factori de risc posibili: numărul mare de sarcini la termen, parteneri sexuali multipli, primul con­tact sexual la o vârstă foarte fragedă, fumatul, contraceptivele orale, siste­mul imunitar slăbit.
Din păcate, nu există simptome care să anunțe cancerul, însă acesta poa­te fi diagnosticat precoce prin testele anuale. Acestea includ frotiul Papanicolau pentru a verifica dacă exista celule modificate în cervix și colpo­scopia. Deși cancerul cervical este suficient de “tăcut” pentru a trece neobservat de multe ori, se recomandă consultul de specialitate dacă apar următoarele simptome: sângerari vaginale, scurgeri vaginale neobiș­nuite, dureri pelviene sau dispareunie.
Ca și în cazul cancerului cervical, anumite cancere de vulvă apar brusc, din acest motiv fiind diagnosticate tardiv. Vulva cuprinde organele geni­ta­le externe ale femeii: muntele pubian, labiile mari, labiile mici și clitorisul. Can­cerul vulvar are ca punct de ple­care mucoasa și apare, cu frecvență crescută, în rândul femeilor în vârstă (în medie 65 de ani). Dacă există prurit vulvar, o colorație anormală a mucoa­sei, sângerări anormale sau în caz de apariție a unei ulcerații sau a unor pla­carde, este necesar consultul medical, deoarece aceste semne pot indica leziuni virale ce se pot transforma în cancer vulvar.

5 femei mor zilnic în România de cancer de col uterin

În România, cancerul de col ucide cinci femei în fiecare zi, iar în Europa 40. Țara noastră se situează pe primul loc pe continent în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. Aceasta reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România (după cancerul de sân) și prima cauză de mortalitate la femeile tinere (25-44 de ani).
În România, cazurile de cancer de col se înmulțesc alarmant, aproximativ 20-30 de cazuri noi la 100.000 de femei, situație similară cu cea din țări subdezvoltate din Africa, Asia și America de Sud. Îngrijorător este faptul că rata mortalității prin cancer de col uterin în România se află într-o con­tinuă creștere, de la 15,68 cazuri/ 100.000 de femei în 1982, la 31,5 cazuri/100.000 de femei în anul 2000.
Conform Organizației Mondiale a Sănățătii, rata mortalității în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țărilor Europei Centrale și de Est și de 6,3 ori mai mare decât media țărilor UE, mortalitatea ridicată prin cancer de col uterin fiind cauzată de diagnosticarea tardivă a bolii (cele mai multe paciente sunt diagnosticate în faza de cancer invaziv).
La nivel mondial cancerul de col uterin este al doilea ca frecvență a apariției la femei, cu aproximativ 470.000 de noi cazuri în fiecare an și o rată anuală a mortalității de peste 233.000 de cazuri, dintre care peste 80% în țările în curs de dezvoltare.
Însă nici statele considerate dezvoltate nu sunt ferite. Numai în SUA sunt înregistrate anual peste 9.700 de noi cazuri de cancer uterin și peste 3.700 de decese provocate de această maladie în aceeași unitate de timp.
Incidența mare a acestui tip de cancer este provocată de faptul că trans­miterea virusului HPV se poate realiza pe cale sexuală. În aceste condiții, aproximativ 6,2 milioane de americani devin infectați cu virusul HPV în fiecare an, iar mai mult de jumătate dintre adulții (bărbați și femei) activi sexual din Statele Unite sunt infectați la un moment dat din viață cu virusul HPV.
Vestea descoperirii, testării și apro­bării în luna iunie 2006 a comer­cia­lizării unui vaccin împotriva papilo­mavirusului (HPV), considerat a fi prin­cipala cauză a producerii cancerului de col uterin, a fost primită cu căldură de comunitatea științifică medicală și de organizațiile femeilor din întreaga lume. Până în prezent au fost date publicității numai 4 studii de mari dimen­siuni privind eficacitatea vac­cinării împotriva HPV din care primele rezultate au fost publicate abia anul trecut.
Impactul real al vaccinării împotriva papilomavirusului, nu poate fi evaluat mai devreme de câțiva zeci de ani, timpul scurs de la introducerea sa pe piață în anul iunie 2006 și până la observarea efectelor sale reale fiind în mod evident prea scurt. Imediat după introducerea pe piață a acestui produs promițător, producătorul a declanșat o agresivă campanie de lobby pe lânga autoritățile medicale din diferite state americane în vederea introducerii acestui vaccin în programele publice de vaccinare suportate de stat.
Vaccinul a fost acceptat în scheme de vaccinare în unele state americane (în 20 din statele americane) în Australia și Germania, Italia, Franța și Austria, țări care acordă sume gigan­tice pentru îngrijirea sănătății compa­rativ cu România. În luna septembrie 2008 a debutat și în Marea Britanie un program-pilot de vaccinare destinat fetelor de 12-13 ani.
România este cea mai săracă țară membră a UE, din punct de vedere al alocării de resurse financiare pentru sănătate, în prezent cheltuind doar 280 de euro pe cap de locuitor com­parativ cu 2500-2800 în țări ca Marea Britanie, Franța sau Germania.
 „Infecția cu virusul papiloma este foarte răspândită, peste 50% dintre femei și barbați infectându-se cu acest tip de virus cel puțin o dată în viața. Infecția are o incidență mai mare la adolescenți și la adulții tineri, rata infectării fiind mai mare la persoanele sub 25 de ani. Vaccinarea sistematică a adolescentelor oferă o soluție pe termen lung pentru profilaxia can­ce­ru­lui de col uterin și a celorlalte afecțiuni date de subtipurile 6, 11, 16 și 18, fiind extrem de utilă pentru țările în care nu există un program eficient de depistare și tratament al leziunilor precanceroase, situație valabilă și pen­tru țara noastră“, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Insti­tu­tului „Matei Balș“ din București.

Vaccinurile

În prezent există două vaccinuri, Silgard și Cervarix. Primul, conceput de compania americană Merck, a fost testat pe 12.000 de tinere femei, între 15 și 26 de ani, neinfectate cu papilo­mavirusuri, în zeci de clinici din 13 țări. Gardasil (Silgard) este eficace 100% împotriva papilomavirusurilor respon­sa­­bile de majoritatea tumorilor uterine cancerose, potrivit rezultatelor unei cercetări internaționale, citate de AFP.
„Este primul vaccin conceput în mod special împotriva dezvoltării unui cancer. (...) Studiul clinic a demonstrat că eficacitatea vaccinului este de 98% și că nu are efecte secundare severe“, a declarat Kevin Ault, profesor de ginecologie în Atlanta, SUA, care a participat la elaborarea acestui vaccin și a studiului.
Datele, provenind din studiile clinice pe aproape 30.000 de femei, au demonstrat un profil excelent de eficacitate și imunogenitate și pentru Cervarix. Date din cel mai amplu studiu de fază III de eficacitate a unui vaccin împotriva cancerului de col uterin efectuat până în prezent au demons­trat – pe baza unei analize post hoc  - că Cervarix asigură protecție de 100% împotriva leziunilor precanceroase (CIN2) care au legătură cauzală cu papilomavirusul uman tipurile 16 și 18.
Studiul a demonstrat, de asemenea, că Cervarix este în general bine tolerat.

Campania de la noi

Pentru campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin s-au achiziționat 110.000 de doze de vaccin, cu 23 de milioane de euro, a declarat ministrul Sănătății, Ion Bazac. Din totalul de fete de clasa a patra au fost vaccinate cu prima doză numai 2.615, adică 2,57%.
“Campania de vaccinare a fost un eșec, aceasta a fost făcută în pas de defilare. A fost construită ca o invazie, nu ca o binefacere, fără explicații, pe principiul la vaccin înainte. Trebuie să mai dăm o șansă programului. Mai mult decât atât, informarea părinților nu s-a făcut în mod corespunzător”, a completat ministrul.
Ion Bazac a mai spus că a fost înfi­ințată o comisie care a evaluat utili­ta­tea campaniei, iar vaccinarea se va re­lua după ce va fi analizată campania de informare.  Totodată, comisia de spe­­cialiști constituită la nivelul Minis­terului Sănătății a stabilit ca prioritate a politicii de sănătate publică scăderea mortalității prin cancer de col uterin și ca primă urgență desfășurarea unui pro­gram național de screening al cancerului de col uterin.
Ministrul Sănătății a cerut celor două firme farmaceutice producătoare (GlaxoSmithKline și Merk Sharp & Dohme) amânarea livrărilor vacci­nu­rilor.
Programul de prevenție lansat de Ministerul Sănătății, la sfâr­șitul lunii noiembrie, cel de vacci­na­re a elevelor de clasa a patra împotriva infecției cu virusul HPV, care provoacă cancerul de col uterin, a lansat mari con­tro­verse. În prima săptămână a campaniei, peste 70% dintre părinții ale căror fiice erau programate să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin, în perioada 24-28 noiembrie, nu au fost de acord cu acest vaccin. Opoziția aproape generalizată a părinților a venit, în opi­nia ministerului, din cauza unei cam­panii de informare dezorganizate.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 63

Comentarii

Comentariul nr.1 - atol a spus în 11.02.2009 15:21:00:
Dar de cartea VACCINAREA :EROAREA MEDICALA A SECOLULUI ati auzit?
Vorbiti in particular cu medicii pediatrii si veti constata ca multi dintre acestia nu sunt de acord cu principiul vaccinarii. Cineva spunea ca am dat bolile copilariei pe cancer, scleroza in placi si alte boli ale sistemului imunitar.
Comentariul nr.2 - OANA H a spus în 26.02.2009 12:18:00:
articole despre femei care mor zilnic în România de cancer de col uterin intalnim mereu in ziare,reviste.... auzim tot timpul vorbindu-se la radio la televizor.....siiiiiiiiii.... nimic.... Nu sunt informatii suficiente.....si acele informatii care sunt nu ajuta la nimic...
-Cancerul de col uterin, combătut cu 23 de milioane de euro
-O fetiță de 12 ani a paralizat după ce a fost injectată cu vaccinul controversat
-În România, 70% dintre părinți au refuzat vaccinarea
-Vaccinul contra cancerului de col uterin poate avea efecte grave
-Doua posibile victime ale vaccinului contra HPV
-ATENTIE, VACCINUL HPV ESTE FFF PERICULOS
sa speram ca intr-o zi o sa citim si articole cu avantajele vaccinului contra cancerului de col uterin

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: