Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Putere și Opoziție – un echilibru fragil al sistemului politic actual

Mihaela ENACHE

Evoluția sistemului politic românesc s-a făcut, în ultimii patru ani, în sensul realizării unui echilibru relativ pe scena politică ce presupune o confruntare între trei actori politici principali, situați în trei spații ideologice distincte. Deși poate părea o afirmație hazardată, trebuie să constatăm că sistemul românesc de partide s-a maturizat printr-o mai precisă coagulare a partidelor pe scena politică.


"MirceaCând facem această afir­ma­ție, nu avem, însă, în vedere calitatea clasei politice, maturitatea doctrinară sau eficiența actului de guvernare. În acest moment însă, concentrarea celor mai puternice partide în zona puterii și lipsa unui echivalent politic în spațiul de opoziție poate fi un semnal îngrijorător pentru echilibrul sistemului politic românesc.
Rezultatele de la alegerile parla­mentare din noiembrie 2008 au generat o configurare incertă a scenei politice. După cum era de așteptat, faptul că două partide au obținut cele mai mari procente, situându-se pe locuri relativ apropiate, a condus la trei posibile variante de alianță de guvernare. Între acestea, coaliția PDL-PSD a fost, pentru mulți, cea mai surprinzătoare, cunoscută fiind adversitatea celor două formațiuni. Argumentul situației excepționale în care se află România în condițiile crizei internaționale a fost cel care a justificat oportunitatea unei alianțe PSD-PDL. Dincolo de acest argument, putem specula cu privire la dorința PSD de a intra, în orice formulă, la putere sau alte interese legate de apropierea alegerilor prezidențiale, în speță nevoia unui guvern eficient și compatibil cu politica președintelui Traian Băsescu.
Plasarea PSD și PDL la guvernare, cu un PNL în opoziție vulnerabilizează echilibrul de putere al scenei politice. Deși a obținut un procent bun la alegerile parlamentare, PNL a trecut în opoziție, iar această decizie a generat frustrări la nivelul conducerii liberale, în condițiile în care o grupare internă consideră că partidul a ratat șansa unei intrări la guvernare. Există tensiuni în PNL în acest moment, iar posibilitatea unei schimbări majore la nivelul conducerii există, dar este destul de redusă. În principal, Călin Popescu Tăriceanu și-a consolidat puterea în partid în ultimii doi ani, iar rezultatele obținute la alegerile parla­mentare din noiembrie 2008 consti­tuie un argument credibil pentru a se menține la conducerea formațiunii. În plus, eventualele deficiențe care ar putea apărea în funcționarea coaliției PSD-PDL și implicit în exercitarea pute­rii ar putea susține decizia lui Călin Popescu Tăriceanu de a menține PNL în opoziție. Putem aprecia că, în mare parte, modul în care va evolua PNL în perioada următoare va depinde deopotrivă de eficiența coaliției PSD-PDL, dar și de capacitatea liberalilor de a specula, la nivel de imagine, even­tualele erori ale coaliției PSD-PDL. PNL poate crește în opoziție, dar aceasta depinde de conturarea unei poziții unitare la nivel de conducere și, în bună măsură, de relaționarea cu celelalte partide. Cu certitudine, în următoarea perioadă, PNL trebuie să-și rezolve tensiunile interne și să-și asume, alături de UDMR, în mod responsabil, rolul de partid de opoziție.

Coaliția PSD-PDL – o alianță cu multe necunoscute


Este un fapt general acceptat că realizarea alianței PSD-PDL a fost o decizie pragmatică. Pentru ambele partide. PSD a considerat că între riscul de a rămâne în opoziție ce putea conduce la o ruptură a partidului și riscul unei coabitări guvernamentale furtunoase cu PDL, cel dintâi era mult mai mare. De asemenea, pentru PDL intrarea la guvernare, într-o formulă sau alta, a fost considerată necesară, dat fiind faptul că 2009 este un an electoral. În mod firesc, realizarea acestei alianțe a generat tensiuni și frustrări în ambele formațiuni politice. În cazul PDL există nemulțumiri, mai ales în cazul grupării Stolojan, ai cărei membri nu au fost cooptați în structurile Executivului. PDL a reușit să împace grupările interne din partid. În plus, structural, PDL este mult mai disciplinat și are un mai accentuat grad de centralizare. Cu certitudine, pentru PSD decizia intrării la guvernare a fost una salvatoare. Fiind o forma­țiune mult mai complicată și cu inte­rese com­ple­xe, PSD s-a împărțit grosso modo în două tabere. Ponderea opozanților față de colaborarea cu PDL s-a subțiat consi­derabil, dar ea depinde, în urmă­toa­rea perioadă, de modul în care va evolua relația cu partenerul de guver­nare. Divergențele care pot apărea în legătură cu schema executivă, actul guvernării în sine, dar și felul în care colaborează în teritoriu filialele celor două partide vor influen­ța, într-o direcție sau alta, influența grupării anti-PDL din formațiunea so­cial-democrată.
De asemenea, o altă problemă care a preocupat deopotrivă PSD și PDL  a fost modul în care va fi explicată electoratelor celor două partide această alianță. Avantajele intrării la guvernare pot satisface pe termen scurt diversele grupuri interne din ambele partide. Cu toate acestea, gestionarea relației de guvernare va fi esențială pentru fiecare dintre cele două partide și electoratele proprii. Unul dintre riscurile asumate de PSD și PDL prin această alianță este pier­derea de electorat. Fără să facem un comentariu foarte elaborat referitor la votanții celor două formațiuni, putem aprecia că profilele acestora nu sunt tocmai diferite. Deși se plasează pe paliere ideologice diferite, ambele partide au evoluat în timp din aceeași structură politică primordială din anii 1990 – FSN –, dar au trecut prin schim­bări ce le-au diferențiat. Electo­ratele celor două formațiuni nu diferă fundamental. Faptul că gruparea de orien­tare liberală, condusă de Sto­lojan, nu a reușit să se integreze în PDL, se explică, la fel de bine, printr-un război al orgoliilor, dar și printr-o slabă afinitate ideologică. Adversitatea – declarată uneo­ri ireconciliabilă – ține mai degra­bă de leadership-ul celor două partide și de conjuncturile poli­tice. Fiecare dintre cele două partide a încercat, în perioada în care s-a aflat la putere, să îl anihileze pe celălalt. În acest moment, însă, deși vehiculată, posibilitatea ca PDL să rupă PSD este greu de crezut. Cu toate acestea, nu trebuie să exclu­dem ca variantă posi­bilă, în condițiile unui eșec al guver­nării, conturarea unei grupări interne din PSD care să creeze o nouă structu­ră de opoziție.

În concluzie, este dificil de apreciat în ce măsură alianța PSD-PDL va funcționa și mai ales pentru cât timp, având în vedere diversitatea factorilor implicați. Aceștia țin fie de structurile comune de guvernare ale celor două partide, fie de realitățile și grupările interne din PSD și PDL. La acestea se adaugă și alți actori ai scenei politice sau evenimente decisive ce se vor derula pe parcursul acestui an, cum ar fi alegerile prezidențiale. În mod cert, fragilitatea ce caracterizează, în acest moment, echilibrul sistemului politic este dată de slăbiciunea partidelor aflate în opoziție, dar și de instabi­lita­tea relației dintre formațiunile politice de la putere.
Publicat în : Politica interna  de la numărul 63

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: