Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Microsoft, descris ca cel mai mare hacker în China

Florin STAN

Abilitatea Microsoft de a combate pirateria online i-a înfuriat pe utilizatorii de internet chinezi. Noua versiune a programului anti-piratare Windows Genuine Advantage face ca background-ul de pe monitor să se înnegrească la fiecare oră dacă software-ul instalat nu trece un test de validare. Utilizatorii chinezi de internet susțin că Microsoft ar trebui să îi urmărească pe producătorii care încalcă legislația privind proprietatea intelectuală, și nu pe utilizatori. De asemenea, chinezii își exprimă îngrijorarea că firma de software le-ar putea accesa informațiile din calculatoarele personale. Microsoft argumentează că produsele contrafăcute supun consumatorii la riscul coruperii datelor și al furturilor de identitate. Securitatea înseamnă mai multe lucruri: pentru chinezi, este dreptul la intimitate și acces pe o gamă largă de site-uri; pentru Microsoft, înseamnă protejarea veniturilor și a locurilor de muncă.Utilizatorii chinezi de internet au reacționat cu furie atunci când Microsoft a lansat un instrument anti-piraterie menit să combată vânzările masive de softuri contrafăcute.
Blogurile și listele de discuții au fost inundate de plângeri, potrivit cărora dreptul lor la intimitate este încălcat. Un avocat chiar a reclamat compania autorităților, acuzând-o de activități de "hacking".
Microsoft domină piața chineză, și chiar președintele Hu Jintao a afirmat că folosește produsele sale. Dar cum piratarea softurilor este estimată la peste 90%, profiturile firmei nu reflectă deloc popularitatea produselor.
Noua versiune a programului anti-piratare Windows Genuine Advantage face ca background-ul de pe monitor să se înnegrească la fiecare oră dacă softul instalat nu trece un test de validare. Versiunile anterioare se limitau să notifice utilizatorii că produsul pe care îl foloseau era contrafăcut.
Dar încercarea gigantului software de a-și proteja proprietatea intelectuală a dat naștere la proteste vehemente. "Computerul este al meu!" scrie un blogger furios pe un portal chinezesc foarte popular, Sina.com. "Microsoft nu are nici un drept să-mi controleze hardware-ul fără acordul meu." Dong Zhengwei, un avocat din Beijing în vârstă de 35 de ani, a depus o plângere la ministerul securității publice, în care descrie gigantul software drept "cel mai mare hacker din China, prin faptul că pătrunde în sistemele informatice ale utilizatorilor fără acordul acestora și fără vreo autoritate judecătorească". El a declarat publicației oficiale „China Daily” că după părerea lui măsura încalcă legislația penală a Chinei și a adăugat: "Respect dreptul Microsoft de a-și proteja proprietatea intelectuală, dar ia măsuri greșite împotriva grupului-țintă greșit. Ar trebui să urmărească producătorii și distribuitorii de softuri piratate, și nu utilizatorii."
Asociația Industriei de Software din China a afirmat că intenționează de asemenea să ia măsuri împotriva Microsoft, directorul Chen Chong declarând pentru „China Daily” că decizia Microsoft este "foarte proastă". Criticii susțin că, accesându-le computerele, Microsoft le pune în primejdie informațiile stocate acolo.
Microsoft afirmă însă că nu adună decât informații minimale și că softurile contrafăcute pun de departe mai multe riscuri pentru securitatea informațiilor. Microsoft susține de asemenea că ajută utilizatorii care poate nu știu că folosesc un produs contrafăcut – și care riscă să se confrunte cu coruperea datelor sau chiar cu furturi de identitate. Compania a declarat că pirateria costă SUA zeci de mii de locuri de muncă și miliarde de dolari.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 62

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: