Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Prin noi înșine

Mihnea GRAUR

  Indiferent ce dicționar folosim, criza are câteva caracteristici de netăgăduit legate indestructibil de manifestarea unor dificultăți: scăderea generală a vieții economice, șomaj ridicat, oferta depășește categoric cererea, etc. Uzual, aceasta era însoțită de exemplul marii crize din din 1929-1933. Un exemplu corect dacă ne gândim la o criză de supraproducție. Au existat și crize de subproducție, precum cea din Europa de după primul război mondial. Dar 2008 a fost doar anul în care au început să se resimtă efectele crizei, vârful va fi anul viitor, echilibrul urmând să survină abia în 2010-2011.
  


Situația actuală a economiei mondiale este însă cu totul alta față de cea a României. Tocmai de aceea am susținut în articole precedente din Cadran Politic că ne aflăm în afara crizei, fiind prea puțin influențabili de factorii externi, pericolul real venind din interior: noi înșine. Nu neg exisența anumitor presiuni care vin dinspre euro direct (EURIBOR) sau indirect (rating), dar dacă stăm cu mâinile în sân și privim drobul de sare, atunci să aprindem încă de pe acum o lumânare și să ne recunoaștem învinși de noi înșine, meritându-ne soarta.

Trecut

Scăderea exporturilor, care oricum nu străluceau, este în mod categoric una dintre pietrele de încercare. Lipsa comenzilor externe conduce la scăderea producției și creșterea șomajului. Efectul generat de această cauză va fi departe de ceea ce s-a întâmplat la sfârșitul anilor ‘90.
Coroborarea cu scăderea consumului intern, va reprezenta adevărata provocare pentru manageri și patroni. Primul pas ar trebui să fie scăderea marjei profitului, al doilea adaptarea produsele la noile cerințe ale pieței. Cei care se vor mișca repede în acest sens, vor rezista bine. Cine nu - își complică existența într-un mod periculos. Din nefericire, cred că mulți dintre români se vor lămuri prea târziu că nu mai pot reitera în viitorul apropiat marjele de profit cu care erau obișnuiți. E un subiect vast, asupra căruia am să revin.
Șomajul va fi alimentat și din exterior, o parte din cei plecați la muncă în străinătate se vor întoarce acasă. Vor fi create în continuare locuri de muncă, inclusiv prin intrarea în România a unor firme mari, care și-au anunțat intențiile. Unele poate vor amâna momentul, dar numai cele care se clatină - un management adecvat știe să transforme un pericol într-o oportunitate.
Banii veniți în România pe calea investițiilor, precum și fondurile europene, vor elimina din setea actuală de euro. Adevărul este că în acest moment sunt o mulțime de factori care crează presiune: perioada importurilor de sărbători, ieșiri de capital străin speculativ, factorul psihologic creat și media care amplifică pericolele potențiale etc.
Închiderea unor capacități de producție este normal să sperie. Modul de mediatizare lasă de dorit. Cu excepția câtorva publicații economice, restul au o abordare ca la colț de stradă. Dacă sondezi populația, probabil că mai puțin de jumătate realizează motivele reale pentru care se închide fabrica Coca Cola din Bihor, iar cea din București se mută la Ploiești. În fapt nu se ia în seamă faptul că de mai bine de un an compania și-a afirmat dorința de consolidarea capacităților de producție din Iași, Timișoara, Ploiești și Dorna. Sunt argumente care țin de dinamica pieții, de structura consumatorilor, de nivelul dezastruos al infrastructurii, de calcule economice privind rentabilitatea unor fabrici mici vechi de 15 ani sau pur și simplu reorientarea companiei în contextul în care Pepsi investește 100 milioane dolari într-o fabrică aflată pe aceeași platformă industrială.
Acesta este doar un exemplu. Binențeles că pentru cei peste 100 de bihoreni situația poate să fie chiar dramatică, dar nu trebuie acuzată criza internațională, “capitalismul sălbatic”, interese absconse ale multinaționalelor, ci lipsa / incoerența unor politici sociale la nivel național și județean.  Rata șomajului a fost 3,9% în septembrie 2007, a variat între maxim 4,2% in lunile de iarnă și minim 3,7% în cele de vară, revenind la 3,9% în septembrie 2008. Una dintre cele mai mici rate ale șomajului din Europa, fără a mai pomeni de munca la negru - unde știm bine că proporția este mai mare la noi -, de rata naturală a șomajului sau chiar de importul de forță de muncă.
Se face mișto ieftin că Ministerul Muncii vorbește de 17 mii de locuri de muncă neocupate. Este o realitate care ține de dezacordul dintre nivelul și pretențiile forței de muncă din România. Un absolvent de facultate cere la prima angajare salariu de 500 de euro. O firmă a angajat taximetriști aduși din Congo pentru simplul motiv că se poartă mai frumos cu clienții. Acestea sunt cu adevărat marile probleme ale forței de muncă unde Ministerul Muncii nu face nimic: lipsa de educație și de civilizație de economie de piață.
Șomajul de lungă durată este specific persoanelor de peste 50 de ani, dacă privim pe grupe de vârstă, iar pe de altă parte pentru cei cu nivel de instruire primar, gimnazial și profesional 77,4% (17,6% cu pregătire liceală sau postliceală și 5% cu studii universitare). Din păcate, cele două categorii se suprapun și sunt totodată mai puțin receptive la nou și/sau la schimbarea profesiei.
Putem să discută într-un mod similar despre șomajul tehnic. Închiderea fabricii Dacia pentru multe săptămâni este într-adevăr o problemă, la fel și neprelungirea contractelor de muncă întocmite pe perioadă determinată. Scăderea producției este mai puțin efect al crizei (scăderea exporturilor), mai mult ca urmare a taxei de primă înmatriculare - Constantin Stroe a tot avertizat pentru cine a avut urechi de ascultat! - și a înăspririi condițiilor de creditare. Mod normal în astfel de momente cererea de produse ieftine este mai mare decât de produse ieftine.
Pe de altă parte este și vina producătorului care vinde o mașină ieftină doar în aparență: Logan Ambiance - cea mai ieftină versiune 6.400 euro - nu are servodirecție, ABS, airbag pasager, tetiere spate reglabile etc., cu dotări decente ajungând să treacă de 10.000 euro, iar costurile de întreținere nu reprezintă nici pe departe un punct forte.
     
Prezent
     
Revenind la contextul intern trebuie readus în memorie că aderarea la UE era firesc să ne aducă și unele dezavantaje, în special în ceea ce privește IMM-urile, ne-am aflat în an electoral și pomeniile au fost fără număr și fără logică, dar mai ales faptul că tot circul crizei a apărut după ce bravul nostru parlament a deschis cutia Pandorei votând în unanimitate creșterea de 50% a salariilor profesorilor. Unanimitatea a fost dată de trei aspecte: dorința de a-și păstra scaunul, ordinele de partid și IQ-ul mai mic decât numărul de la pantofi.
În contexul în care afară bate vântul, noi lăsăm în continuare ușile și ferestrele deschise, geamurile încep să se spargă, dar nu punem mâna să le închidem și nici nu facem curat. În schimb ne plângem de cât de mult s-au scumpit geamurile și nicăieri nu mai găsești un meșter bun. Vântul (sic!) este acuzat că ar fi vinovat pentru toate. Este vinovat de multe, dar nu și de greșelile neprovocate. C-așa-i în tenis!
"Un tratament eficient pornește de la un diagnostic corect", a punctat recent guvernatorul Isărescu, subliniind că “Nerăbdarea de a ne lansa în programe anticriză poate fi mai periculoasă. Este necesar mult profesionalism în reacția noastră și a viitorului guvern". În condițiile în care Mugur Isărescu vede o creștere economică între 3% și 6%, putem spune că anticipația Comisiei Naționale de Prognoză din 28 noiembrie este varianta optimistă. Astfel, CNP anticipează o creștere PIB de 6%, repartizată sectorial astfel: industrie 4,7%, agricultură 3,5%, construcții 12,5%, servicii 5,8%, inflația 4,8%, curs mediu leu/euro 3,6. Deficitul balanței comerciale își păstrează tendința de creștere de la 23,8 mild. euro la 25,4 mild. euro, dar în scădere ca pondere în PIB de la 17,3% la 15,8%. Șomajul este anticipat pentru 2009 a scădea în termeni reali la 624 mii persoane, în 2008 – 634 mii persoane.

Viitor

Accentul în ultimii ani s-a pus pe sprijinirea investițiilor străine, încurajarea IMM-urilor fiind ignorată și de guvernul Tăriceanu. Acest sector trebuie să reprezinte în acest moment una dintre prioritățile viitoare guvernări, indiferent de numele partidele ce vor intra în ecuație. Pe această cale se încearcă în statele dezvoltate atenuarea șomajului și revenirea economică. La noi, pe lângă îmbunătățirea acestor doi indicatori, se poate crea cadrul necesar dezvoltării serviciilor. În fapt, mă aștept la o creștere PIB de 3-4%, CNP supraevaluând creșterea din construcții și subevaluând-o pe cea a serviciilor. Variațiile vor apare în contextul aplicării politicilor viitorului guvern, în special a celui care va ocupa fotoliul de ministru al Finanțelor.
În acest spirit, Ion Ghizdeanu - președintele Comisiei Naționale de Prognoză – a precizat în aceste zile că este posibilă revizuirea prognozei pe termen mediu (până în 2013) în luna ianuarie, când vor putea fi luate în calcul statisticile ultimului trimestru din 2008 și programul de guvernare.
Anul 2009 va mai fi influențat și de efectele modificărilor privind regulamentul de creditare, taxa de primă înmatriculare, intrarea în producție a unor noi capacități (în special Ford).
Nu în ultimul rând, 2009 va fi deasemena un an electoral, urmând să alegem europarlamentarii și președintele. Vreamea pomenilor însă a trecut, vin însă scumpirile.
În primul rând se vor scumpi…banii! BNR a aruncat dintr-o extremă în cealaltă posibilitatea de a contracta un credit. Conform BCR, pentru o refinanțare clientul are nevoie acum de un venit cu 40% mai mare. Creșterea economică și a nivelului de trai pe credite și importuri nu era o soluție care să dureze. La fel și boom-ul imobiliar care iată se încheie, așa cum era de așteptat, într-un mare fâs. Însă industria materialelor de cosntrucții, auto sau cea a electrocasnicelor depin de normele de creditare, găsirea punctului de echilibru fiind rezolvarea pe care trebuie să o aducă Banca Națională. Impozile vor contribui deasemenea la scumpirea banilor, majorarea unor impozite fiind deja așteptată. Care cote vor fi majorate, ne vom lămuri imediat după formarea coaliției de guvernare.
Se vor majora prețurile la produsele alimentare, asigurările, transporturile, inclusiv ca urmare a majorării cu 11% a cursului de schimb la care se calculează accizele. O altă majorare importantă va fi resimțită la nivelul asigurărilor auto, RCA urmând să crească cu 15%, iar casco cu până la 40%. Majorarea RCA este explicabilă prin majorarea limitei de despăgubire la nivel de UE, dar cea a casco devine aberantă și justificabilă de societăți numai prin ascunderea propriilor metehne.
Majorarea pensiilor și salariilor fără logică și fără echilibru aduce astfel un nou an în care cheia de boltă trebuie să fie colaborarea între un guvernator BNR mai ferm și un ministru profesionist al finanțelor.
În acest moment, România NU ESTE în criză. Nici cei mai pesimiști indicatorii macroeconomici previzionați pe 2009 nu anticipează recesiune, inflație galopantă sau rate ridicate ale șomajului. Vom avea parte de o frână puternică, pe care o vom resimți cu toții. Cât de tare? Ei bine, aceasta depinde numai de noi. Cum o putem depăși? Prin noi înșine.
Publicat în : Economie  de la numărul 62

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: