Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

2009 va fi Anul european al creativității și inovării

Gabriela IONIȚĂ

Comisia Europeană (CE) a desemnat 2009 ca fiind "Anul european al inovării și creativității", după ce anul 2008 a fost Anul dialogului intercultural, iar 2007 a avut în prim-plan acordarea de oportunități egale pentru toți europenii.Anul european al creativității și inovării 2009 se va desfășura sub deviza "Imaginează. Creează. Inovează". Obiectivul Anului este promovarea de demersuri creative și inovatoare în diferite sectoare ale activității umane și contribuția la o mai bună pregatire a Uniunii Europene pentru provocările viitoare ale unei lumi globalizate.
      Anul european al creativității și inovării își propune sensibilizarea cu privire la importanța creativității și a inovării, competențe-cheie pentru dezvoltarea personală, socială și economică. Punând în valoare creativitatea și inovarea, UE dorește să modeleze viitorul Europei în contextul unei concurențe la nivel mondial, promovând potențialul de creativitate și inovare al fiecăruia dintre cetățenii Uniunii. În acest context, UE își propune crearea unui cadru propice pentru promovarea unei dezbateri referitoare la modalitățile prin care s-ar putea spori potențialul creativ și inovator al Europei. Ca și în cazul Anilor europeni precedenți, măsurile vor include campanii de promovare, manifestări și inițiative la nivel european, național, regional și local.
      Potrivit comisarului european pentru educație, cultură, formare și tineret Jan Figel', citat de Departamentul de Presă al Comisiei Europene: ”Atât creativitatea, cât și capacitatea de inovare sunt calități umane esențiale - ele sunt inerente tuturor și le utilizăm în multe situații și locuri, în mod conștient sau nu. Aș dori ca cetățenii Europei să înțeleagă mai bine, grație acestui An european, faptul că, prin promovarea talentelor umane și a capacității umane de inovare, putem crea o Europă mai bună, pentru a o ajuta să își dezvolte pe deplin potențialul, atât pe plan economic, cât și pe plan social”.
      Anul european 2009 va cuprinde pe agenda sa mai multe sectoare de activitate. În afară de educație și de cultură, vor avea loc și manifestări legate de politicile regionale, cele privind IMM-urile sau cele de cercetare.
      Inaugurarea oficială va avea loc la Praga, pe 7 ianuarie 2009, în prezența președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și a prim-ministrului ceh Mirek Topolanek. Toate statele membre UE vor fi reprezentate, printre alții, de coordonatorii naționali desemnați în acest scop.
      Ca și în Anii europeni anteriori, mai multe personalități care se disting in materie de creativitate si inovare au fost invitate și au acceptat să devină Ambasadori ai Anului. Printre acestea se numără: Esko Tapani Aho - fost prim-ministru finlandez, om de afaceri prestigios și autor al unui raport al UE cu privire la inovare; profesorul Bengt-ke Lundvall, unul dintre cei mai de seamă cercetători europeni în domeniul inovarii; Sir Ken Robinson, somitate mondială în materie de creativitate și educație; Jonathan Paul Ive, designer-șef la Apple; Jean-Philippe Courtois, președinte al Microsoft International; profesorul Erno Rubik, creatorul celebrului cub Rubiksi. De asemenea, pe lista ambasadorilor se regăsește pentru al doilea an consecutiv și Radu Mihăileanu, regizor și scenarist francez de origine română.

      În plus, șase dezbateri publice privind subiecte-cheie legate de creativitate și inovare vor avea loc la Bruxelles în cursul Anului, în vederea oferirii unei platforme pentru reflecție și schimb de idei, care poate contribui la o dezbatere de politică în acest domeniu. Aceste dezbateri se vor referi la aspecte precum diversitatea culturală, sectorul public, educația, societatea bazată pe cunoaștere, dezvoltarea durabilă sau artele și industriile creative.
      Și pentru că tot vorbim de creație și inovare, poate că n-ar fi rău ca măcar în acest an autoritățile române să acorde ceva mai multă atenție domeniului inventicii și inovării. Deoarece, după cum bine se știe inventatorii români își adjudecă o mulțime de medalii de aur la Saloanele de profil din străinătate dar sunt iluștri anonimi la ei acasă. Iar invențiile premiate ajung de obicei, pe bani mai mulți sau mai puțini, și sunt implementate tot în străinătate. Aceasta în cazul fericit în care nu zac în continuare între coperțile unor dosare prăfuite. (G. Ioniță)
Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 62

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: