Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Obama, politica externă și România

Radu GEORGESCU

Preluarea ștafetei la Casa Albă de către democratul Barack Obama  dă semnalul unor mutații graduale pe scena politică mondială. Aceste modificări se vor produce lent și nu vor fi extrem de spectaculoase, însăși natura relațiilor intenționale și mai ales politica externă a SUA nu este pregătită pentru schimbări rapide. Așa cum știm din istorie schimbările rapide, fără o bază solidă de analize și perspective pot eșua lamentabil. Mandatul lui Barrack Obama marchează schimbarea, una prin pași mărunți determinată de realitățile guvernării Bush precum și de criza economică mondială.Este absolut evident că Barack Obama se va confrunta cu unul dintre cele mai dificile mandate de președinte în ceea ce privește politica externă din epoca modernă. Principalele probleme pe care președintele SUA va trebui să le rezolve criza financiară, programele nucleare din Iran și din Coreea de Nord, două războaie în desfășurare și continua amenințare teroristă.

Perioada de tranziție de la un mandat prezidențial la altul reprezintă un moment important pentru Obama, este perioada formării unei echipe de consilieri, perioada evaluării situației prezente în ceea ce privește politica externă. Obama este un personaj politic fără o experiență notabilă în domeniul relațiilor externe, de altfel puțini actori politici moderni ce au ocupat Biroul Oval au avut în spate o activitate în mediul afacerilor externe- cu excepția notabilă a lui George Bush senior și Eisenhower. Procesul de tranziție trebuie să aducă cu sine o analiză completă a politicilor inițiate de fosta administrație și în același timp o analiză a fezabilității continuării acestora.

Perioada de tranziție este și una marcată de zvonuri. Mass-media reușind să aducă duzini întregi de suspiciuni asupra procesului de preluare a puterii, dar mai ales asupra posibilelor inițiative în domenii importante precum cel al relațiilor externe.

Răcirea relațiilor România SUA este lipsită de fezabilitate

Ultimele zile ne-au adus în prim-plan diferite declarații în ceea ce privește evoluția relațiilor româno americane în timpul mandatului lui Obama. Alfred Moses fostul ambassador al SUA în România consideră că Marea Neagră nu este o zonă de interes pentru Barack Obama, iar că relațiile dintre cele două țări se vor răci. Astfel de declarații dau de gândit factorilor de analiză și decidenți de la București. Bineînțeles este o declarație importantă, dar aș dori să subliniez două aspecte o astfel de declarație este normală pentru apărarea programului democrat în domeniul relațiilor externe, acesta trebuie să intre în contrast cu cel al președintelui Bush, care a întreținut o relație specială cu România. Din punct de vedere politic această declarație este una normală, dar din punct de vedere geopolitic aceasta intră în contradicție cu realitatea. SUA are nevoie de România ca partener și aliat în eforturile viitoare ale administrației Obama de rezolvare a problemelor grave de politica externă. Interesele declarate ale lui Obama rămân Orientul Mijlociu, Iranul precum și China, dar România va rămâne un nod important pentru SUA atât în ceea ce privește legătura cu Orientul Mijlociu, dar și în zona limitrofă a Federației Ruse. Mandatul lui Obama va aduce transformări, dar nu unele rapide sau spectaculoase iar România este parte a acestor evoluții; există posibilitatea unei linii descendente a relațiilor dintre România și SUA, dar geopolitica va împiedica răcirea relațiilor. Dincolo de speculații ridicate pe un piedestal de către mass-media stă realitatea relațiilor internaționale, iar parteneriatele dintre România și Statele Unite rămân în picioare datorită nevoilor ambelor părți fie ele economice, militare sa politice. Trebuie să fim realiști și să trecem dincolo de vălul declarativ al acestei perioade de tranziție dintre cele două administrații americane, mandatul lui Obama va fi unul dificil iar SUA are nevoie de aliați mai mult ca oricând.

Publicat în : Cover story  de la numărul 61

Comentarii

Comentariul nr.1 - Vasile Carp a spus în 28.11.2008 10:46:00:
Se spune in articol ca numai Bush senior si Eisenhower,au avut experienta politica.Real Eisenhower a fost un colonel ca oricare si nimic mai mult.Dar a inteles ca trebuie sa fie ascultator,Adevaratul conducator in vremea razboiului a fost Generalul Patton.Dar el nu a vrut sa joace in doua luntre.Si acest drum,l-a costat viata.Daca o sa cititi cartea Patton, este acolo un capitol cu un discurs al sau Acest discurs ma poate costa painea.Dar l-a costat viata.Cat despre relatiile Romano-Americane,oricine le aplauda,dar ele sa fie mutual acceptate,si mai ales liber.Nu trebuie sa servim drept mana care trage de tragaci,nici cea care serveste in detrimentul nostru.Fezabilitate ?S-ar putea sa nu fim fezabili Inaintea primului rasboi,aveam un tratat secret cu nemtii ca nu-i vom ataca.I-am tradat.Apoi la nevoie,am facut Pacea dela Bucuresti,in care am tradat pe aliati.Aproape de victorie,ne-am atasat din nou aliatilor.iarasi tradare.E adevarat am facut ce trbuia ca sa traim.Dar faptele sunt fapte.La 22 Iunie striga poporulMaresale te vom urma pana la moarte.''Si alaturi de germani am trecut Prutul,siamzdrobit armatele barbare ale bolsevismului.Cand s-a strans cureaua,l-am dat jos pe Maresal,am strigat Traiasca armata rosie Eliberatoare,literalmente dela vladica (rege) la opimca.Apoi,Jos comunismul(dar sus comunistii,faptic).Si toti care erau,mai sunt,si nuse stie ce vom striga peste 4-5 ani.Asa ca suntem tratati la nivelul meritat.Nu din vina omului obisnuit,ci a clasei conducatoare.

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: