Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Victoria lui Obama este evident istorică, dar schimbă ea într-adevăr lumea?

Virginia MIRCEA

"Da, putem" au cântat la vestea victoriei milioane de oameni, mai ales tineri, femei necăsătorite și persoane de culoare de toate vârstele. Ei au fost soldații marii armate ale lui Barack Obama – hotărâți să demonstreze că alegerea este doar prima bătălie într-un război lung. Așa cum campania în sine a fost o amenințare la adresa status quo-ului și a intereselor financiare ale celor bogați.Dar, în viitorul imediat, vor mai exista încă trupe americane în Irak, va mai exista criză economică, va mai exista foamete și vor mai fi conflicte în Africa, și vor mai exista elemente teroriste în întreaga lume, care își vor îndrepta ura împotriva SUA și a celorlalte părți ale lumii civizate.

Obama a cerut răbdare. "Poate că nu vom ajunge acolo într-un an, sau într-un mandat," a spus Obama în discursul său de învingător, "dar niciodată nu am fost mai încrezător că vom ajunge acolo." A pledat pentru o guvernare prin “Da, puteți” și a cerut oamenilor să-și continue campania istorică pentru schimbare. Faptul că acum americanii au un președinte dispus să îi asculte nu reduce nevoia ca oamenii să vorbească răspicat.

Puterea președintelui este adesea supraestimată, mai ales în primul an, iar cei mai puțin familiarizați cu politica de la Washington uită adesea de constrângerile politice reale și de limitele impuse strategiilor, cu care se confruntă fiecare președinte. Nu este greu de prevăzut că mulți vor fi foarte dezamăgiți de perioada îndelungată necesară pentru schimbarea unor lucruri fundamentale.

Dar de această dată nevoia de schimbare este atât de mare, nepăsarea față de datorie și coruperea valorilor la vârful guvernului au fost atât de grave atât de mult timp, încât un plan pentru schimbări mai puțin controversate și totuși semnificative poate fi posibil imediat. Mai mult, haosul creat de pierderile republicanilor atât în Camera Reprezentanților cât și în Senat vor face agenda lui Obama imediat viabilă din punct de vedere legislativ.

Redirecționarea politicilor în problemele controversate și critice va dura, iar cea mai gravă dintre ele este încetarea războiului din Irak. În acest caz, fără îndoială Obama va aprecia presiunile populare în direcția unui calendar mai rapid de aducere a soldaților acasă, și nu de transferare a conflictului în Afganistan. Deși este clar că o soluție militară nu are șanse de succes, este nevoie de schimbarea unor concepții retrograde. Obama va avea nevoie de tot ajutorul americanilor pentru a-și putea ține promisiunea de a retrage toate trupele din Irak în 16 luni și de a nu păstra baze militare permanente în această țară.

Prăbușirea sistemului financiar va necesita schimbări importante și bruște ale politicilor economice, dar rezistența la reglementare și la mișcarea spre echitate economică rămâne aprigă. Disciplina fiscală, mai multă responsabilitate, impozite mai mici pentru clasa de mijloc și mai mari pentru cei foarte bogați sunt proiecte pe termen lung. La fel, asigurarea unor servicii de sănătate de calitate pentru toți cetățenii va necesita negocieri intense și îndelungate.

Probabil că Obama va alege în curând cel puțin doi noi judecători la Curtea Supremă, și dreptul femeilor de a face alegeri în legătură cu corpul lor va fi păstrat. Se zvonește că un post îi va fi oferit lui Hillary Clinton, dar în orice caz Curtea va rămâne, foarte porobabil, aproape de echilibrul politic actual. Curtea Supremă are sub 100 de cazuri pe an, iar curțile federale și de apel creează precedente și stabilesc direcția jurisprudenței americane. În acest domeniu, Bush a dat americanilor o lovitură serioasă. Au fost numiți mulți judecători tineri și americanii vor fi siliți să trăiască cu agenda lor juridică de dreapta mulți ani de acum încolo. În timp însă Obama va reduce și acest impact.

O încurajare imediată a stării psiho-politice de bine a americanilor va fi invitația adresată de Obama ca experți de toate convingerile să își comunice părerile și informațiile autorităților. Țara nu va fi doar inspirată de oferta lui Obama de a colabora cu republicanii și independenții, ci va fi încântată să îl vadă discutând cu oameni ca Andrew Weil despre nevoia de medicină integrativă și cu Warren Buffet despre o politică de investiții federale inteligente. Și americanii vor fi încântați dacă administrația Obama va consulta cetățenii prin transparență mult sporită și comunicarea prin internet.

Prin alegerea lui Obama și abandonarea clară a politicilor greșite din trecutul foarte recent SUA s-a răscumpărat pentru realegerea lui Bush. Și mai mult decât atât a redat demnitatea mult dorită persoanelor de altă rasă decât cea albă din întreaga lume (majoritatea omenirii), și a exprimat într-un mod hotărât principiului egalității.

Publicat în : Editorial  de la numărul 61

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: