Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Revoluție imobiliară în Vest

Claudia CRISTESCU

Fără îndoială, 2008 a însemnat pentru capitala Banatului anul strategiilor urbanistice și imobiliare de anvergură. Odată concretizate, proiectele de dezvoltare urbană vor schimba complet configurația Timișoarei.Pe de o parte, experții arhi­tec­ți solicitați de instituțiile administrației publice locale au în vedere reabilitarea centrului is­toric – de la schimbarea pavajului și a mobilierului urban la restaurarea completă a Muzeului Banatului ca o garanție a promovării istoriei regionale –, iar pe de altă parte, grupurile imobiliare private propun construirea unor cartiere rezidențiale luxoase, centre financiar-bancare și a primului zgârie-nori din România, aceasta fiind cea mai înaltă clădire din Europa de Est.   

Noua față a Timișoarei

Cea mai mare lucrare de reabilitare vizează amenajarea Pieței Victoriei ca locație-simbol a Revoluției și a Castelului Huniade ce găzduiește acum Muzeul Banatului. Proiectul comun al Consiliului Județean Timiș și Primăriei Timișoara va fi depus pentru finanțare la Uniunea Europeană spre începutul anului viitor. Din toată suma necesară, 85% va fi din fonduri europene, 13% va fi cofinanțare națională, de la bugetul de stat, și numai 2% vor fi banii dați direct de către beneficiar, adică de autoritățile administrative locale. Lucrările de reamenajare a Pieței Victoriei cu pavaj, mobilier urban, spațiu verde și clădiri iluminate vor fi întinse pe maximum trei ani.
Totodată, în 2020, Timișoara ar urma să devină un oraș de vis dacă e să luăm în calcul proiectul de dezvoltare urbană al grupului de arhitecți italieni de la Facultatea de Arhitectură din Lecco și ai Universității Politehnice din Milano. Potrivit stu­diu­lui de caz “Timișoara 2020 – Viziune generală”, prezentat în toată lumea și premiat de Uniunea Arhitecților din Statele Unite ale Americii, peste 12 ani, în partea centrală a orașului ar putea exista un sistem linear de parcuri legate între ele, în timp ce Gara de Nord s-ar reconfigura într-o zonă modernă cu destinații multiple, centre comerciale, săli de conferințe, hotel, zgârie-nori si un terminal pentru transport urban.

“All inclusive”

În ceea ce privește proiectele imobiliare, piața locală este abordată, în premieră, în varianta “all inclusive” adică pe toate segmentele: rezidențial, comercial și spații de birouri. Mall-urile din Timișoara vor fi înconjurate de clă­diri pentru birouri și blocuri de locuit, existând o diferență netă între dezvoltatorii “all inclusive” și operatorii  rezidențiali care oferă o locuintă și atât.
Anul acesta, cu o investiție de 45 milioane de euro, Iulius Mall a demarat dublarea suprafeței comerciale, prin amenajarea a 273 de apartamente pe 12 scări de bloc cu cinci și nouă ni­veluri. Alți doi operatori mari în materia mall-urilor investesc în Timișoara, dar țintesc și segmentele rezidențial și office. Este vorba de israelienii de la Plaza Centers și Țiriac Holdings care vor transforma Timișoara radical, atât arhitectural, cât mai ales din punct de vedere economic. Fiecare dintre cele două mari companii e pregătită să aducă pe Bega investiții de peste 100 de milioane de euro.

Primul zgârie-nori românesc

Lansat în urmă cu patru ani de Grupul Imobiliar Trustee, afiliat Gru­pu­lui Tender, proiectul cartierului “Noua Timisoară“ este cea mai ambițioasă investiție imobiliară de pe piața locală. Cu o valoare totală de 520 milioane euro, “Noua Timisoară” a fost gândit ca un proiect rezidențial cu 1200 de locuințe, completat de un centru financiar bancar unic în România și în Europa de Est prin zgârie-norul de 45 de etaje, din care nu vor lipsi sălile de conferințe și o zonă hotelieră de cinci stele. Centrul financiar bancar, în jurul căruia va gravita „Noua Timișoară”, va avea fundația la 50 de metri sub pământ și înălțimea de 180 de metri, fiind construit pe amplasamentul uneia dintre cele mai mari fabrici din oraș – fosta întreprindere-fanion a comunismului, ILSA.
Apartamentele din blocurile Teo­dor, Victoria și Andrei au un preț de achiziție stabilit la 1800 de euro/mp și, ca o noutate în domeniu, nici unul dintre apartamente nu seamănă cu altul, deși dotările sunt standardizate: uși din lemn masiv, videointerfon la intrare în apartament, rulouri acționate electric, bucătării și băi complet utilate, aer condiționat, centrală proprie și ascensoare panoramice.

Boom investițional

În următorii ani, centrele de afaceri, parcurile logistice, spațiile comerciale și complexele rezidențiale vor continua să acapareze suprafața municipiului Timișoara.  Compania israeliană listată la Bursa din Tel Aviv, Adama Holding, deține o serie de loturi în Timișoara pentru a dezvolta 700 de locuințe.
Tresor Business Centre, proiectat de Tresor Group, se va desfășura pe 3.900 mp și va încorpora un subsol cu 22 de locuri de parcare, parterul și etajul 1 destinate spațiilor comerciale, respectiv etajele 2-8 prevăzute pentru spații de birouri.
Cu o suprafață totală de 7891,37 metri pătrați și o suprafață utilă de 5.481,87 metri pătrați, proiectul imobiliar tip “turn down town” regăsit în metropolele occidentale sau americane – A.G.N. Business Centre – va reuni sub un singur acoperiș sedii bancare, servicii, un restaurant de lux situat la primul etaj, precum și zone de relaxare oferite de terasele situate la nivelul etajului 7.
De asemenea, compania de imobiliare SEE Real Estate va investi, în următorii doi ani, peste 47 de milioane de euro pentru amenajarea unui parc logistic în apropiere de aeroportul din Timișoara, Timișoara Airport Park, ce va include trei depozite a câte 30.000 mp, iar fondul austriac Immoeast în colaborare cu compania imobiliară Eyemaxx vor aloca 40 milioane de euro pentru construcția parcului industrial Log Center de 60.000 mp amplasat de asemenea în apropierea aeroportului din Timișoara.

Invazia mall-urilor

Fabrica de încălțăminte Modern din Timișoara a început să fie demolată pentru a face loc mall-ului ce va fi ridicat de compania israeliană Plaza Centers – subsidiara Elbit Medical Imaging Ltd. (EMI), cotată pe Bursa din Tel Aviv și pe NASDAQ. Proiectul complexului multifuncțional are o suprafață de 4 hectare și va fi finalizat în 2010. În același an se dorește finalizarea “Civis Center” din zona fostului abator timișorean, un complex de 65.000 metri pătrați, 250 magazine, bowling, cinema, casino, hypermarket și 1.200 de locuri de parcare subterane Investiția aparține în proporție de 50% firmei omului de afaceri Ion Țiriac. Restul este asigurat de Riofisa International, o companie din Madrid specializată în construcția de mall-uri.
Chiar și lanțul spaniol de centre co­merciale El Corte Ingles intenționează să intre pe piața timișoreană cu o investiție de 300 de milioane de euro în Hipercor (lanț de supermarketuri), servicii IT “Informatica El Corte Ingles”, agenție de turism, magazine spe­cia­lizate în muzică, filme, electronice, mobilă, librării, bijuterii, haine.
După ce au cumpărat una dintre cele mai mari clădiri din oraș, Cazarma Viena, cu suma-record de 11 milioane de euro, lituanienii de la Europa Group au în plan reconfigurarea totală a centrului Timișoarei, prin realizarea unui centru comercial subteran cu 400 de locuri de parcare și o zonă pietonală la 4 metri sub nivelul solului.

Publicat în : Economie  de la numărul 60

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: