Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

F. William Engdahl (scriitor și analist politic): “Criza sistemului financiar american va determina o recesiune economică mondială mai rea decât cea din anii 1930”

Gabriela IONIȚĂ

Posibilitatea unui atac israelian asupra Iranului în viitorul apropiat este, din punctul meu de vedere, una infimă. Administrația Bush are nevoie imperioasă de cooperarea cu Iranul pentru a putea controla Irakul. Se duc discuții secrete cu Teheranul de câteva luni, deși se publică permanent zvonuri referitoare chiar la un posibil atac american.


Sunteți printre cei care au explicat cu mare claritate cum se face că în prezent prețul petrolului este rezultatul unor speculații și inginerii financiare, și nicidecum rezultatul tradițional dat de cerere și ofertă. Explicați-ne puțin cum stau lucrurile.
Regimul Bush-Cheney e un proiect susținut de marii jucători din domeniul petrolului și de către complexul militar industrial. Agenda lor conține printre altele manipularea și creșterea dra­matică a prețului pe fiecare baril de petrol, pentru a controla, printre altele, dezvoltarea economică mondială. În ultimii câțiva ani, administrația Bush a făcut pașii necesari pentru influen­țarea contractelor viitoare și, în general, a comerțului cu petrol. Responsabilul cu regularizarea piețelor și contractelor în domeniu, cu protejarea împotriva fraudelor, manipulărilor și practicilor abuzive în economia de piață, CFTC (Commodity Futures Trading Commission), a abdicat în mod explicit de la supra­ve­gherea schimburilor și contractelor comerciale de pe piețele de petrol încă din 1966. Calculele mele conser­vatoare spun că, în prezent, cel puțin 60% din cei 100$ preț pe baril provin din speculații viitoare ale fondurilor private, ale băncilor și grupurilor financiare care folosesc ICE Futures Londra, NYMEX New York și schimburile interbancare necontrolate menite să evite verificările ulterioare. Regulile americane referitoare la Comisia guvernamentală menționată permite speculanților să cumpere contracte viitoare pe NYMEX, plătind doar 6% din valoarea contractului. La prețul actual de 128$ pe baril, asta înseamnă că un viitor comerciant trebuie să pună deoparte doar 8$ de baril. Restul de 120$ îi împrumută. Această diferență extremă de 16 la 1 ajută la creșterea nerealistă a prețurilor și determină pierderi bancare, precum și alte dezastre la nivelul cheltuielilor per populație. Guvernul și Congresul știu foarte bine ce se întâmplă, dar puterea băncilor este atât de mare la Washington încât nu s-a făcut nimic pentru controlul speculei, deși prețul barilului de petrol a ajuns în vară și la 147$. În fapt, este o decizie politică luată de guvernul american de a permite băncilor de pe Wall Street să controleze prețul petrolului.

Dat fiind că pentru a tăia capul meduzei ar fi necesar să se ajungă la nivele importante din administrația Statelor Unite, care sunt șansele de a se pune capăt speculațiilor de acest fel?
Așa cum deja s-a văzut de când cu creșterea exagerată a prețului petrolului din iunie și iulie când s-a ajuns la 135-147$ pe baril, Con­gresului îi lipsește voința politică, chiar și în an electoral, de aliniere a Asociației bancherilor americani de pe Wall Street. Nu a făcut nimic semni­ficativ, nici măcar atunci când prețul a crescut cu mai mult de 25$ într-o zi, pentru a controla specula distructivă. Casa Albă și Congresul au depășit orice limită. Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni pe piața financiară americană e o nouă dovadă că sunt depășiți de situație.

Un alt domeniu controversat este cel al vânzărilor de armament. Departamentul de Apărare al SUA a anunțat recent că va vinde Israelului rachete inteligente GPU-39, știre ce a fost imediat speculată ca o dotare a Israelului cu exact tipul de rachete necesare unei intervenții împotriva Iranului. Cum comentați?
Posibilitatea unui atac israelian asupra Iranului în viitorul apropiat este, din punctul meu de vedere, una infimă. Administrația Bush are nevoie imperioasă de cooperarea cu Iranul pentru a putea controla Irakul. Se duc discuții secrete cu Teheranul de câteva luni, deși se publică permanent zvonuri referitoare chiar la un posibil atac american. În realitate, președintele Bush a anunțat recent conducerea de la Tel-Aviv că nu ar ierta o eventuală criză determinată de un atac independent din partea Israelului. Din punctul meu de vedere, orice atac asupra Iranului fie din partea Israelului sau a Washingtonului iese din discuție, indiferent de vânzările americane de armament. Ar fi mult prea periculos. Armata americană e sub tensiune, morala e la un nivel foarte scăzut, conform rapoartelor directe. Sistemul financiar american e într-o criză sistemică ce va determina o recesiune economică mondială, după părerea mea chiar mai rea decât cea din anii 1930.

În ultimii doi ani SUA au vândut armament în valoare de 32 de miliarde de dolari. Majoritatea analiștilor au spus că este exclusă o nouă intervenție militară a SUA, dat fiind că războaiele din Afganistan și Irak au fost un eșec, în ciuda fondurilor uriașe investite. S-a spus, dat fiind și perspectiva recesiunii economice din ce în ce mai grave, că SUA nu-și pot permite un nou război. În aceste condiții, nu cumva avem de-a face cu o retorică agresivă din partea SUA menită să declanșeze o psihoză a războiului și o nouă cursă a înarmărilor care va umple buzunarele “băieților deștepți” ?
În momentul de față există o fractură care, deși de culise, trece chiar prin centrala strategică a administrației Bush. Sunt dovezi clare că Dick Cheney e cel care l-a încurajat pe președintele georgian Mihail Saakașvili să atace Osetia de Sud și Abhazia deși știa foarte bine că forțează o reacție din partea Rusiei. De ce? Pentru că Cheney e purtătorul de cuvânt al fracțiunii pro-război, a neo-conservatorilor războinici care sunt responsabili și de dezastrul din Irak și Afganistan. Cheney face orice e posibil pentru ca prietenul lui, John McCain, să ajungă președinte. Un conflict internațional cu Rusia invadând Georgia l-a scos în față pe McCain, experimentatul erou de război, măcar în aparență. În plus, Dick Cheney și industria militară își doresc cu disperare să reînvie Războiul Rece pentru a-și justifica existența militară și a-și crește puterea. Periculos și menit să provoace, scutul anti-rachetă din Polonia și Cehia este susținut de partea fracțiunii neo-conservatoare Cheney. Amplasarea acestui scut provoacă la extrem și există riscul de a împinge lumea pe marginea unui război nuclear. Nu cred că ține de bani sau de buzunare grase, pe cât ține de disperarea elitei puterii americane de a-și păstra rolul de imperiu mondial și – fără a fi numită așa neapărat – singura superputere mondială. Dezintegrarea financiară e un semnal clar al sfârșitului Americii postbelice ca superputere financiară. Din 2003, războiul din Irak marchează sfârșitul Americii ca unica superputere militară. Răspunsul Rusiei în Georgia a confir­mat tuturor acest lucru. Statele Unite ca superputere și imperiu în declin se află într-un stadiu de negare al acestor evidențe, atitudine periculoasă atât pentru viitorul american, cât și al întregii lumi.

(continuare în numărul următor)
Interviu realizat de Gabriela Ioniță
Publicat în : Interviu  de la numărul 60

Comentarii

Comentariul nr.1 - gicu dan a spus în 16.10.2008 12:24:00:
Stimata Gabriela Ionita, va felicit pentru valoarea si profunzimea informatiilor cuprinse in acest articol.Cu toate ca acest articol sintetizeaza evenimentele geopolitice de natura mondiala avind ca substrat programatic toate posibilele potentiale economico-financiare prin care se incearca permanent o dominare a Terrei de catre ,,Jandarmul Mondial,, cititorii Spatiului Romanesc au acum la indemina prin articolele scrise de dumneavoastra un reper prin care sa desecretizeze mai usor scenariile celor puternici de a domina lumea in orice conditii si cu orice pret. Asteptam pe mai departe seria articolelor pe care le publicati in revista Cadran Politic,deoarece expresivitatea si acuratetea informatiilor redate in articole dumneavoastra se muleaza foarte bine pe nivelul de intelegere si cultura generala al Noului Val de tineri din Romania si nu numai.
Comentariul nr.2 - vasi a spus în 16.10.2008 12:36:00:
Un articol superb.Felicitari si multumirile noastre sincere, deoarece prin acest articol ati reusit sa expuneti o confirmare suplimentara a mecanismelor de dominare mondiala pe care cei puternici le implementeaza in forta.Asteptam cu nerabdare continuarea articolului dumneavoastra.

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: