Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Primul ministru Călin Popescu Tăriceanu: „Românii trebuie să facă o alegere fundamentală pentru viitorul lor, între Stânga și Dreapta”

Virginia MIRCEA

Călin Popescu Tăriceanu, membru fondator al Partidului Național Liberal, se află în fruntea Executivului din ianuarie 2005. Sub conducerea sa, actuala guvernare a fost considerată de liderii europeni ca fiind cea mai performantă din România postdecembristă. În mandatul premierului Călin Popescu Tăriceanu, țara noastră cunoaște o creștere constantă a economiei, culminând anul acesta cu un salt de peste 9 %, într-o Europă aflată în recesiune. O concluzie se poate desprinde cu ușurință: premierul Călin Popescu Tăriceanu împreună cu Cabinetul său au știut să facă performanță la guvernare.   Care este din punctul dum­nea­voastră de vedere explicația rezistenței până la capăt în funcția de premier în ciuda crizelor politice repetate și a presiunilor foarte mari asupra Guvernului?
Când mă uit în urmă la ultimii 4 ani, să știți că mă gândesc la integrarea euro­peană a României, la creșterea eco­nomică fără precedent, la rezul­ta­tele introducerii cotei unice și la alte măsuri liberale, la dublarea salariilor și a pensiilor. Mă gândesc la oamenii pe care i-am întâlnit la București, Pitești, Titu, Craiova, Bacău, Iași, Cluj, Sibiu, Constanța și în alte orașe, care mi-au spus că sunt mândri că sunt români.
Acestea sunt realități și perfor­man­țe indubitabile care duc în derizoriu orice atacuri sau presiuni politice. În plan personal, prietenia și căldura, pe care le-am întâlnit când am vorbit cu românii, contează mult mai mult decât încordarea unor momente politice conflic­tuale.
Dacă, peste 10-20 de ani, ne vom uita în urmă la perioada din 2004-2008, puțini își vor mai aminti de certuri politice, dar își vor aminti de aderarea la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2008 și de faptul că România a fost, în 2008, statul cu cea mai mare creștere economică din Europa.

Cum vedeți poziționarea partidelor politice înaintea campaniei electorale? Care credeți că vor fi principalele teme de campanie?
În istoria oricărui stat există mo­mente în care cetățenii trebuie să ia o decizie fundamentală pentru viitor. În astfel de momente, nu există mai mul­te teme de campanie, ci una singură. Astăzi, în 2008, trăim un astfel de moment.
Românii trebuie să facă o alegere fundamentală pentru viitorul lor, între Stânga și Dreapta. Între PSD și PNL. Nici o altă campanie electorală, din 1990 până astăzi, nu a avut o miză mai mare. La 30 noiembrie, românii trebuie să aleagă între principiile de stânga și principiile de dreapta.
Vom merge pe drumul creșterii economice, sau vom sacrifica creș­te­rea economică pentru a aplica măsuri de stânga.  
Esența democrației este com­pe­tiția de programe. Mi-ar plăcea dacă PSD ar veni cu propunerile specifice unei stângi moderne. Din păcate, PSD a venit cu propuneri nerealiste, pentru a nu spune povești de adormit copiii. Mai mult decât atât, PSD a arătat că este dispus să sacrifice creșterea economică în favoarea unor măsuri de creșteri salariale fără acoperire economică. Românii trebuie să știe că, dacă România va vira spre stânga, vom împărtăși soarta unor state ca Ungaria, unde creșterea economică a dreptei a fost urmată de „dărnicia” prost înțe­leasă a stângii. Rezultatul? Insta­bili­ta­te, șo­maj, criză economică.
România are nevoie de stabilitate, de investiții, de reducerea rolului sta­tului în economie, de reducerea taxelor și birocrației, adică esența programului propus de Partidul Național Liberal.

Care sunt atuurile PNL în campania electorală care urmează?
Atuul principal este programul de centru-dreapta pe care PNL îl are pen­tru următorii 4 ani, astfel încât Româ­nia să ajungă a șaptea putere eco­nomică a Europei. Știu că vă așteptați să spun că principalul atu ar fi realizările din ultimii 4 ani, dar o să vă spun ceva care poate o să vă sur­prindă: nu sunt încă mulțumit. Ro­mânia poate mai mult, iar românii pot avea o viață și mai bună.
Mai avem de muncă până când beneficiile creșterii economice vor fi resimțite de toți românii. Știu însă că se poate, dacă vom continua politicile liberale care au asigurat creștere economică.
Nu va fi ușor. Să nu vă imaginați că state precum Ungaria, Polonia, Cehia nu vor lupta să atragă investitori. Trăim într-o economie de piață, unde cel mai bun și cel mai performant câștigă. Noi, liberalii, știm asta și de aceea pro­punem românilor un program de centru-dreapta, care încurajează libera inițiativă și în care investițiile în infrastructură, educație, sănătate și agri­cultură sunt prioritare.
În ultimii 4 ani, am reușit să creștem economia pentru că ne-am asigurat că orice mărire de pensii și salarii are acoperire economică. Dacă vom abdica de la acest drum, în câteva luni, România se va întoarce la ins­ta­bilitatea specifică guvernelor de stân­ga.

Care va fi elementul principal sau condiția minimală pe care o va impune PNL în negocierile pentru formarea unui nou Guvern?
Avem ca obiectiv câștigarea ale­gerilor, astfel încât să punem în prac­tică toate punctele din programul de centru-dreapta al PNL. Aceasta în­seam­nă că nu vom discuta nici o alianță politică înainte de 30 noiembrie. Pe de altă parte, orice par­tid care vrea să ni se alăture pentru a duce la îndeplinire acest program este binevenit.  Mesajul meu și al colegilor liberali este că România trebuie să meargă înainte cu un program de dreapta, prin care vom continua creșterea economică și vom oferi o viață mai bună românilor.

 De ce anume vă temeți pentru PNL în următoarele două luni?
Nu poate fi vorba despre teamă. Vă pot spune care este dorința mea pentru următoarele două luni. Îmi doresc ca românii să se implice într-o dezbatere privind proiectele propuse de partide. Știu că unii politicieni vor apela la tactica lor bine exersată, a atacurilor la persoană, dar mai știu că românii au înțelepciunea de a nu se lăsa influențați de acest joc. Îmi doresc ca toți românii să analizeze cu atenție propunerile stângii și propunerile dreptei și să facă o alegere pentru viitorul României.  Interviu realizat de Virginia MIRCEA
Publicat în : Interviu  de la numărul 60

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: