Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Pakistanul și opțiunea chineză

Michael COHEN

 Relațiile dintre Statele Unite ale Americii și Pakistan sunt într-o continuă deteriorare, aspect confirmat și de ultimele evoluții de pe teren marcate de schimburi de focuri între soldații celor două state în apropierea frontierei afgane.

Cauzele acestei decăderi a relațiilor bilaterale sunt mul­ti­­ple, dar unul dintre cele mai importante aspecte este reprezentat de semnarea la data de 18 iulie 2008 a unui acord între președintele Bush și pri­mul ministru indian Manmohan Singh prin care SUA acordă asistență programului nuclear civil indian, dar în același timp se extinde și cooperarea din­tre cele două state în domeniul energetic și tehnologia explorării spa­țiale. Mulți analiști consideră acest acord ca fiind o greșeală, având în vedere politica americană privind neproliferarea (mai ales în cazul Ira­nu­lui și Coreei de Nord). Discon­tinuitatea ar putea fi o greșeală tactică, ce ar putea pune în pericol întreaga stra­te­gie americană privind armele de distrugere în masă, precum și politica în Asia de Sud-Est.
În aceste condiții, Pakistanul simte nevoia unei cooperări mai ample cu alte poluri de putere pentru a reduce factorii de risc emiși de noua alianța indo-americană, iar Republica Popu­lară Chineză poate profita de acest context. Toate aceste eveni­mente se suprapun peste un dosar solid de acu­zații formulate în trecut împotriva Chi­nei, conform cărora acest stat ar fi încurajat proliferarea armelor de distru­gere în masă în țări ca Iran, Coreea de Nord și Libia. Acest nou context ar putea determina o cursă a înarmărilor fără precedent în această regiune.
Evoluțiile de pe teren vin să confirme faptul că Pakistanul consideră Statele Unite ca pe un aliat temporar, un jucător major ce mai devreme sau mai tîrziu va întoarce armele împotriva aliaților săi. Dușmanul tradițional al statului pakistanez este India, iar apropierea dintre SUA și India este percepută, în mod logic, ca o amenințare împotriva securității și integrității Pakistanului. În această ecuație o apropiere între China și Pakistan pare fezabilă. Istoria dovedește tendința duplicitară a politicii externe americane în această regiune, iar China devine principala ținta a eforturilor diplomației pakistaneze, fiind soluția perfect compatibilă cu obiectivele anti-indiene.
De partea chineză se poate înregistra un anumit grad de precauție în ceea ce privește Pakistanul, datorită temerilor legate de islamismul extremist precum și de problema uigurilor din provincia Xinjiang. Există dovezi conform cărora uigurii ar beneficia de adăpost și antrenament în zonele tribale ale Pakistanului. Aceste aspecte ar putea determina precauția chineză față de un posibil acord de cooperare în domeniul nuclear asemănător cu cel dintre SUA și India.
 Aceste evoluții indică relativitatea relațiilor ce se stabilesc la nivelul regiunii, precum și imensul pericol privind proliferarea armelor de distrugere în masă. Pakistanul este prins într-o dilemă în ceea ce privește politica externă, iar deciziile viitoare vor avea un impact deosebit asupra intereselor regionale americane și chineze.
Publicat în : Politica externa  de la numărul 60

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: