Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Alegerile parlamentare din Austria: am revenit la situația din 2000?

Alexandru TODERICIU

Economia austriacă este stabilă, OMV-ul scade sau urcă prețul benzinei indiferent de culoarea celor care conduc Austria, ERSTE nu-și va schimba dobânda din cauza comportamentului politic a lui H.C. Strache, iar societatea de asigurări VIG nu va crește prima de asigurare la societatea ASIROM din România pe care o deține chiar dacă Jörg Haider mai lansează ceva panseuri cu iz xenofob.


Alegerile parlamentare antici­pa­te din Austria au pus capăt unei gâlceve politicia­niste care a durat mai bine de doi ani - un guvern format din două partide, până ieri, mari și „populare“, social-demo­cra­ții și conservatorii, o perioadă caracte­ri­zată de presa vieneză ca fiind plină de rateuri legislative și bâlbe adminis­tra­tive. Gafele de comunicare ale fostului cancelar au devenit subiect de discuție în toate berăriile republicii. Toată aceas­tă situație conflictuală fără sfârșit l-a afectat pe omul de rând, iar pe 28 septembrie a fost rândul alegătorilor să-i  sancționeze pe cei vinovați.
Partidul popular austriac (ÖVP) care a declanșat alegerile înainte de termen, nu a reușit, însă,  să le și câștige. Social-democrații, (SPÖ), partidul unor nume ilustre din istoria contemporană a Austriei, precum Bruno Kreisky,  care și-a „descoperit“ peste noapte (în per­spec­tiva anticipatelor) un nou lider, Werner Faymann, a câștigat alegerile la limită, reușind astfel  cel mai slab rezultat de după război. Vremurile în care un lider carismatic, precum Bruno Kreisky, condu­cea cu mare succes partidul socialist (social-democrat) sunt definitiv apuse. Când doi se ceartă, al treilea (cât și al patrulea) partid câștigă. Partidele așa-zis mari, cu scoruri de peste 30% la alegerile parlamentare de acum doi ani, au devenit mai mici și au făcut loc unui așa-zis „al treilea“ val: partide care funcționează după reguli democratice, greșit descrise de către mass-media din România ca fiind de „extremă dreaptă“.
Apartenența ideologică a acestor partide este stângaci conturată, ele corespund mai degrabă speciei unei "mișcări" politice. Așa-zisul extremism al acestor mișcări se regăsește cu precădere în limbajul electoral mai deocheat al liderilor, mai ales în timpul campaniilor electorale. Succesul partidului libertății (FPÖ) și al formațiunii surori de discurs populist-xenofob și cvasi-naționalist BZÖ (Alianța pentru viitorul Austriei) au adus în prim-planul vieții politice două nume: bine cunoscutul Jörg Haider și deocamdată mai puțin cunoscutul H.C. Strache.
Odată cumetri politici, celor doi le-a reușit să devină peste noapte niște staruri politice. Cu toate acestea, trebuie amintit că ambii politicieni se supun regulilor democrației și, cel puțin de când cu alianțele politice italiene inițiate de Berlusconi, nu vor mai agita nici spiritele la Bruxelles, așa cum s-a întâmplat in 2000. Astăzi, procentele cumulate, obținute de către cele două partide rezultate din FPÖ-ul lui Jörg Haider însumează mai mult decât cele care au inflamat inutil și ridicol UE în 2000.
De remarcat că o mare parte din cei 186.000 de alegători tineri, cu vârste cuprinse între 16-17 ani, care au avut de data aceasta pentru prima dată ocazia să voteze, le-au dat votul. Pe de altă parte, pensionarii nu și-au deza­mă­git nici de data asta partidul și au votat cu social-democrații. Cu puține zile înaintea scrutinului, Parlamentul aus­tri­ac oferea „cadouri electorale“: taxele de admitere în învățământul superior au fost astfel abolite, TVA-ul la medi­camente a fost redus, iar pensionarilor li s-au mărit pensiile. Măsurile, dorite de electorat, au asigurat probabil partidului social-democrat fotoliul de cancelar. Formarea noului guvern de la Viena va depinde însă de capacitatea partidului care a declanșat alegerile, ÖVP, de a se adapta. Schimbările de la vârful acestui partid (principalul perdant al scrutinului din 28 septembrie) sant iminente. Cineva va trebui să răspundă pentru pier­derea a aproape 10% din electorat, cel mai slab rezultat al conservatorilor (ÖVP) din ultimii 50 de ani. Pe de altă parte, maturitatea clasei politice aus­trie­ce, inclusiv a unui Jörg Haider (aflat de mai bine de 20 de ani „în cursă“ pentru fotoliul de cancelar) nu va permite ca nivelul de trai să scadă sau ca încrederea partenerilor europeni să fie zdruncinată.
 Oricât de regretabil ar fi acest rezultat electoral pentru unii, Austria de astăzi este și va rămâne partenerul economic stabil și privilegiat al României, iar Viena, „capitala succe­sului economic“ românesc.
Publicat în : Politica externa  de la numărul 60

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: