Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Diabetul poate fi prevenit

dr. Melania DRĂGHICI

Alimentația sănătoasă, mișcarea și renunțarea la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele mijloace de prevenire a diabetului zaharat – maladie cu o mortalitate de aproape 80 la sută și pentru care, în prezent, un român din trei prezintă risc ridicat de îmbolnăvire.


“În general, în întreaga lume a crescut riscul de diabet zaharat. Se pare că pro­gre­sul omenirii se întoarce împotriva noastră, a oamenilor. În toate țările, indiferent de nivelul lor de dezvoltare, la un pacient cu diabet zaharat mai există încă unul-doi încă nedepistați cu această boală. În România, pro­centul celor care se îmbolnăvesc de diabet sau care prezintă risc de îmbolnăvire este în creștere, în ultimii ani, în principal din cauza stilului de viață”, a precizat, pentru NewsIn, prof. dr. Mariana Moța, membră în consiliul de conducere al Societății Române de Diabet.
Potrivit medicilor, sedentarismul crește riscul de diabet în mod direct, fiind asociat cu hipertensiunea arterială sau cu obezitatea. Statisticile arată că 80 la sută dintre persoanele cu diabet au fost sau sunt obeze. 
În plus față de reducerea activității fizice, medicii constată și scăderea numărului românilor cu o alimentație sănătoasă, săracă în calorii. Alimen­tația sănătoasă pare să fi fost aban­donată, iar oamenii au trecut la așa-zisul model occidental de alimentație, bazat pe fast-food, care aduce un aport mare de calorii într-un volum mic de mâncare. Mâncarea de tip fast-food conține multe grăsimi saturate și crește, astfel, riscul îmbolnăvirii de diabet, la fel ca dulciurile concentrate.
O altă cauză este reprezentată de fumat, care provoacă insulino-depen­dență și mărește, de asemenea, riscul de diabet. Alți factori care duc la creșterea riscului de îmbolnăvire sunt stresul cotidian, generat în principal de instabilitatea financiară sau de lipsa unui loc de muncă.
“Mortalitatea în rândul persoanelor diagnosticate cu diabet este de 75-80%, majoritatea bolnavilor decedând ca urmare a complicațiilor de tip cardio­vascular”, spune dr. Moța.
Specialiștii avertizează că persoa­nele care au diabetici în familie au o predispoziție genetică de a face ace­eași boală. Aceștia, spun medicii, trebuie să aibă grijă să nu se îngrașe, orice creștere semnificativă în greutate fiind un semnal de alarmă în privința posibilei îmbolnăviri de diabet.
Mișcarea are, de asemenea, un rol foarte important în prevenirea apariției diabetului. “Minimum 40 de minute de mișcare pe zi, timp de patru-cinci zile pe săptămână, sunt de ajuns pentru a preveni, din acest punct de vedere, apariția diabetului. Pentru prevenire, mai este nevoie ca românii să învețe să coabiteze cu stresul, altfel spus să accepte cu mai mare ușurință ris­curile, mai spun specialiștii în diabet.
În privința alimentației, pentru a preveni apariția diabetului, românii trebuie să șteargă din meniu produsele de tip fast-food-ul și să mănânce mai multe legume și fructe .
Potrivit rezultatelor Programului Național de Evaluare a Stării de Sănătate a Populației, diabetul zaharat este boala cu cel mai mare risc de îm­bol­năvire în rândul românilor. Aproape o treime dintre românii care și-au făcut analizele în cadrul programului pre­zintă risc de îmbolnăvire de diabet zaharat, acesta fiind de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați și de două ori mai des întâlnit în mediul urban decât în cel rural.
“Asistăm la o epidemie de boli cronice, dar în special la o epidemie de diabet zaharat, o boală care, dacă nu este stăpânită, duce la un număr important de complicații  și la creșterea îmbolnăvirii populației. Astăzi, avem estimați circa 500.000 de pacienți bolnavi de diabet, dar numărul lor real probabil că este mult mai mare. În prezent, figurează în evidențele noastre 120.000 de adulți și 2.500 de copii cu diabet insulino-depen­dent, care sunt formele cele mai grave de diabet”, preciza, la jumătatatea lunii mai, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu.
Publicat în : Sanatate  de la numărul 59

Comentarii

Comentariul nr.1 - arcturus2008 a spus în 13.01.2009 07:25:00:
Ati prezentat aproape numai statistici si nu cateva masuri de prevenire. In alimentatie trebuie evitate in mod special anumite alimente sau combinatii de alimente. Si un control facut de acupuncturist sau reflexologist poate spune din timp anumite dezechilibre energetice care de fapt sunt boli. In mod sigur!
De ce un medic de formatie occidentala nu recomanda asemenea controale? In alte tari chiar occidentale medicii prescriu astfel de controale si chiar tratamente la cabinetele de specialitate. Stiati ca daca afectiunea diabetica este mai veche de un an nici acupunctura nu mai poate trata nimic?
Si astazi in meniul diabeticilor, recomandati mamaliga, cartofi, paste fainoase etc. Chiar nu se cunoaste indicile glicemic ale alimentelor enumerate?A cui o fi aceasta recomandre si de cand ma stiu meniul pentru diabetici este acelasi.
Cred ca are peste 50 de ani.
Sunt multe de spus. Ma opresc aici.

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: