Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Titus Corlățean, europarlamentar „Avem nevoie de mai multă seriozitate și pragmatism în politică”

Mihaela ENACHE

Născut la 11 ianuarie 1968, la Medgidia, căsătorit, un copil. Licențiat în drept - Universitatea București în 1994, un an mai târziu obținând diploma de studii aprofundate în drept internațional și relații internaționale - Universitatea București. În 1995 a efectuat un curs de perfecționare în domeniul diplomației și relațiilor internaționale la Institutul Internațional de Administrație Publică - Paris, iar în iunie 2005 a devenit absolvent al Colegiului Național de Apărare. Din 1994 până în 2001 a lucrat în MAE. Între 2001 – 2003 a fost consilier personal al primului ministru pe probleme de politică externă, iar între 2003 – 2004, secretar de stat pentru Românii de Pretutindeni, Cancelaria Primului Ministru. Din 2004 până în 2008 a fost deputat în Parlamentul României și observator în Parlamentul European, iar din 2008 este parlamentar european.

Cât de pregătit este PSD pentru campania electorală din toamnă? A reușit să fructifice perioada de opoziție din acești patru ani?
Pentru PSD perioada de opoziție a fost una destul de dificilă. Suntem cel mai mare partid din România, avem cel mai mare număr de parlamentari, dar nu putem să ne punem în practică o serie de proiecte, ceea ce este destul de frustrant. Din păcate, viața politică în ultimii trei ani a fost extrem de conflic­tuală. Ruptura în coaliția de guvernare și în Alianța D.A. a generat tensiuni și conflicte care au afectat exercițiul guvernării. În loc să se preo­cupe de problemele reale ale cetă­țenilor, PNL și PD-L s-au antrenat într-un război care nu a adus nimic bun românilor, mai ales într-o perioadă extrem de dificilă, în care trebuie să ne implicăm foarte serios în procesul de integrare în comunitatea europeană și de acomodare cu „noile reguli ale jocului”, inclusiv în materie de compe­titivitate. Am învățat, în primul rând, că oamenii sunt mai puțin preocupați de politică și mult mai interesați de soluții care să le rezolve problemele. Eu consider că PSD s-a maturizat în acești ani, a reînvățat importanța contactului direct cu oamenii. Pe de altă parte, PSD s-a pregătit pentru campanie, avem o serie de proiecte serioase care își propun progres economic și mai multă echitate socială în același timp. De asemenea, în acești ani, ne-am pre­gătit o echipă de oameni bine pregătiți în diverse domenii, majoritatea din generații mai noi în partid.
Cum vedeți viitoarea formulă guvernamentală după noiembrie 2008? Este posibilă o alianță a PSD, după alegeri, cu un alt partid pentru formarea unui guvern?
Cu certitudine, viitoarea formulă guvernamentală depinde de rezul­ta­tele de la alegerile din toamnă. Noi am obținut un scor bun la alegerile locale din iunie și, cu siguranță, ne propunem un rezultat chiar mai bun în toamnă, astfel încât să formăm singuri guver­nul. Nu se pun în discuție, deocam­dată, formule de alianțe. Sigur, realist vorbind, va trebui să luăm în calcul postelectoral eventualitatea unui gu­vern de alianță. Mă preocupă, însă, mai mult substanța viitorului – pro­gra­mul de guvernare și ponderea majo­rității social-democrate în eventua­li­ta­tea unei coaliții. Totul depinde, în final, de rezultatele competiției electorale din toamnă.Toate, însă, la vremea lor.

Considerați că votul uninominal poate aduce modificări semnificative în sistemul politic românesc, va îmbunătăți calitatea clasei politice cum se dorește de fapt?
Introducerea votului uninominal a pornit de la premisa, bine intenționată, că va conduce la o mai bună selecție a parlamentarilor, că îi va motiva să se preocupe realmente de problemele cetățenilor care i-au ales. S-a discutat, însă, că există dezavantajul intro­du­cerii în Parlament a unor persoane care au un grad mare de notorietate, dar nu au nici un fel de pregătire în domeniul politic. Este foarte adevărat, există acest risc. Personal, sunt preo­cupat de calitatea membrilor viitorului Parlament. Până la urmă, depinde foarte mult și de fiecare partid, de criteriile de selecție pe care și le asumă în procesul de desemnare a propriilor candidați. Eu cred că introdu­cerea acestui tip de scrutin poate con­duce la o îmbunătățire a calității pres­tației clasei politice, mai ales prin fap­tul că adaugă un plus de respon­sa­bi­litate pentru fiecare candidat, îl motivează să se apropie mai mult de cetățean și să găsească soluții la problemele lui reale. Poate fi un pas important în procesul de reformă a clasei politice românești.

Ați ales să candidați într-un colegiu electoral în județul Brașov. Ca viitor deputat ce veți putea oferi brașovenilor din circumscripția care v-a ales?
Am ales Brașovul pentru că sunt foarte legat de acest oraș. Am fost ales deputat de Brașov în urmă cu patru ani și m-am zbătut foarte mult în Parla­ment, cu mijloacele de care am dispus în opoziție, firește, pentru promovarea diferitelor proiecte de interes pentru comunitatea locală. Am păstrat un con­tact permanent cu Brașovul, inclusiv după alegerea mea în Parla­mentul European în anul 2007. Am experiența, poziția politică și relațiile externe, inclusiv în plan personal, pentru a fi un «plus» pentru comunitatea brașoveană. M-am implicat, în ultimii ani, în acti­vi­ta­tea organizației noastre județene de aici, dar și în diverse proiecte ale acestei comunități locale. Mai sunt multe lucruri de făcut în Brașov și eu sunt decis să mă implic în proiecte care să ajute dezvoltarea locală. Brașo­vul este un oraș cu un imens potențial economic și turistic, care nu a fost pus în valoare de puterea de dreapta în ultimii ani. Brașovul trebuie să fie încurajat prin proiecte, mai ales de infras­tructură, care pot susține creș­terea economică și valorificarea acestui atu.

În acest moment sunteți membru în Parlamentul European și aparțineți grupului PES. Credeți că vă este utilă experiența acumulată în Parlamentul European din perspectiva unei viitoare activități în Legislativul României?
Sigur că da. Orice experiență este utilă. În primul rând, este vorba despre o anume substanță și o disciplină care se regăsesc în activitatea din cadrul Parlamentului European, mai ales când deții o poziție de responsabilitate ca aceea pe care o am în prezent, de vicepreședinte al Comisiei juridice din Parlamentul European. Este adevărat că această instituție funcționează după reguli destul de diferite de legis­lativul nostru național. Cu toate aces­tea, pot spune că îți deschide o altă viziune asupra politicii, te profesio­nali­zează. Pe de altă parte, contactul cu grupurile politice europene este foarte important. Cred că, în general, pentru politicienii români, prezența în institu­țiile comunitare este foarte benefică pen­tru că aduce un plus de profesionalism și rigoare în politica autohtonă. Avem nevoie de mai multă seriozitate și pragmatism în activitatea noastră politică. Contactul cu instituțiile europene ne ajută în acest sens.

Cum colaborați cu socialiștii europeni?
Nu «colaborăm», suntem parteneri. Avem o relație foarte bună, consolidată ­în ultimii ani. Facem parte din aceeași familie politică, cu drepturi egale cu ceilalți europeni de stânga și am început să ne impunem în cadrul acestei familii. Pot spune că socialiștii europeni au fost foarte receptivi la dificultățile inerente primilor pași ai României în Uniune și ne-au susținut o serie de inițiative, cum a fost bunăoară protestul față de măsurile luate de guvernul italian de dreapta în cazul tratamentului discriminatoriu aplicat românilor stabiliți în această țară.

Activitatea politică vă ocupă foarte mult timp. Vă mai rămâne timp pentru familie?
Este adevărat că politica îmi ocupă foarte mult timp, dar găsesc timp să fiu cu familia mea. Sunt un norocos pentru că soția și fetița mea mă înțeleg și sunt alături de mine, chiar și în circumscripția de la Brașov, la sfârșit de săptămână. Mă însoțesc la Brașov, deși timpul meu este, în mare parte, destinat diverselor acțiuni politice. Așa cum și eu încerc, atunci când am timp, să o ajut pe fetița mea să rezolvăm probleme la matematică, să facem conversații în limba engleză sau franceză, pentru că a înțeles și ea cât de important și util este să cunoști limbile străine.

Interviu realizat de Mihaela ENACHE

Publicat în : Interviu  de la numărul 59

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: