Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cristina Pocora, secretar de stat Ministerul pentru Relația cu Parlamentul „Doresc să dau o altă definiție parlamentarului și femeii în politică”

Virginia MIRCEA

 

Doamnă Cristina Pocora, faceți parte dintr-un val ofensiv de femei în PNL – Diana Tușă, Alina Gorghiu, Ra­mona Mănescu... E un “asalt” pre­me­ditat sau doar o întâmplare?
Pentru mine acest lucru reprezintă o evoluție firească. Sunt liberală din anul 2001, am lucrat cu lideri ai PNL în calitate de consilier parlamentar. Am participat la proiecte ale Partidului Național Liberal. În 2006, am devenit secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul. În ianuarie 2007, în cadrul Congresului PNL, am fost aleasă membră în con­ducerea centrală a Partidului Național Liberal. Din mai 2007 sunt coordo­na­tor din partea Biroului Politic Central al filialei PNL Ialomița. Într-un an, am reușit să impunem echipa liberală de la Ialomița pe scena politică din județ. La alegerile locale din vara acestui an, am câștigat „primăria” în două muni­cipii importante ale județului – Fetești și Urziceni, dar și în alte nouă comune. De asemenea, am obținut un număr im­por­tant de consilieri locali și județeni.
Cred că toată această activitate demonstrează că îmi merit funcția din Guvern, dar și din PNL. Nu sunt nici „o întâm­plare” și nici nu mi-am pre­meditat vreun asalt! Sunt la locul meu! În următorii patru ani, vreau să le ofer cetățenilor din colegiul meu certitu­dinea că au trimis în Parlament un om se­rios, onest și care știe să le reprezinte interesele. Doresc să dau o altă definiție parlamentarului și femeii în politică.

Ați avut ceva concurență în partid pentru colegiul de la Fetești. Cine vă sunt adversarii de la celelalte partide și cum veți aborda campania?
Într-o competiție, câștigă cel mai bun. Așa a fost și în cazul candidaturii mele în colegiul Fetești-Țăndărei. Tre­bu­ie să vă spun, însă, că nu a fost o competiție individuală, ci una de echipă. Am avut sprijinul liberalilor ialomițeni, lucru care a fost crucial. Sper să mă bucur de aceeași susținere și în campania pentru alegerile ge­ne­rale. Fără ei, nu voi putea câștiga.
Partidul Național Liberal este pri­mul partid care și-a anunțat candidații și, din acest punct de vedere, aș avea un mic avantaj față de ceilalți adver­sari. Având mai mult timp la dispoziție, voi putea sta mai mult de vorbă cu oamenii, voi putea să intru în casele lor și, astfel, să-i fac să mă cunoască. Sunt un politician nou și oamenii au nevoie de timp să aibă încredere în mine.  
Eu mă străduiesc să-mi cunosc elec­toratul. Deja merg în fiecare loca­litate din cele 11 ale colegiului meu și mă documentez asupra problemelor comunității. Discut cu autoritățile, cu oamenii, căutăm împreună soluții. Până în acest moment, am descoperit o mare problemă cu care se confruntă ialomițenii. Au nevoie urgentă de o nouă lege a arendei care să prezinte mult mai clar și fără să lase loc inter­pretărilor raportul dintre proprietarul de pământ și cel care lucrează acest pământ, cum se împarte câștigul, ce se întâmpla exact în anii cu calamități etc.
Feteștiul și Țăndăreiul au mare nevoie de investiții care să creeze locuri de muncă. Oamenii vor bunăs­tare și au înțeles că bunăstarea este dată de un loc de muncă bine plătit și nu de un ajutor social. Sunt dispuși să muncească mai mult, dar trebuie să aibă unde!

Știm că nu sunteți ialomițeancă. Cum v-ati gândit să recuperați acest “handicap”?
Sunt ialomițeancă! Prin adopție. De un an de zile, m-am mutat, practic, în Ialomița și, de două luni, am domiciliul stabil în Fetești. Sunt foarte mândră de acest lucru!
M-am integrat foarte bine și simt că aparțin locului. Oamenii sunt ase­me­nea mie – deschiși, serioși, sinceri. Acum sunt mai des într-una din loca­litățile din colegiu decât în orașul meu natal, Galați. Important este să te intereseze soarta oamenilor care locuiesc în respectivul colegiu, să le cunoști problemele și să încerci să le rezolvi.
 În aceste condiții, pot să spun că sunt cu mult mai ialomițeancă decât unii politicieni locali, care, în afară de promisiuni electorale, certuri și iluzii, nu au oferit nimic ialomițenilor. Fără lipsă de modestie, vă pot spune că, de un an și jumătate, am pus județul pe agenda guvernamentală. I-am invitat pe miniștrii cabinetului Tăriceanu, la noi în Ialomița, să vadă realitatea de aici și să înțeleagă faptul că e mare nevoie de susținere și de finanțare. Imediat, localitățile ialomițene au început să primească bani guver­na­me­ntali pentru drumuri, pentru renovarea școlilor, pentru realizarea infras­truc­turii de apă și canalizare și pentru o mulțime de alte proiecte.

Interviu realizat de Virginia MIRCEA
Publicat în : Interviu  de la numărul 59

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: