Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Ghidul saudit al pietății

Anthony McARTHUR

Pentru că sunt atât de evident concepute pentru folosul marilor agenții de evaluare, am  presupus întotdeauna că examenele tip grilă, coșmarul oricărui elev de clasa a patra, sunt un fenomen american prin definiție. Dar se pare că nu.


Potrivit unui raport publicat de Centrul pentru Libertate Reli­gioasă al Institutului Hudson, se pare că și Ministerul Educației din Arabia Saudită le găsește utile. Iată, de pildă, o întrebare cu răspuns multiplu dintr-o ediție recentă a unui manual saudit de clasa a patra, „Monoteism și Jurisprudență”, într-o secțiune care încearcă să învețe copiii să facă deosebirea între „adevărata” și „falsa” credință în Dumnezeu:
Întrebare: „În care din următoarele situații este vorba de credință adevărată:
(a) Un om își face rugăciunile, dar îi urăște pe cei virtuoși.
(b) Un om afirmă că nu există alt zeu în afara lui Dumnezeu, dar îi iubește pe necredincioși.
(c) Un om Îl venerează doar pe Dumnezeu, îi iubește pe credincioși și îi urăște pe necredincioși.“
Asigurați-vă că elevii din Irak, Afga­nistan, Arabia Saudită și din șco­lile islamice din întreaga lume au manuale de clasa a patra decente. S-ar putea evita astfel o mulțime de probleme mai târziu.
Răspunsul corect este, desigur, (c): conform imamilor wahhabiți care au redactat acest manual, nu este sufi­cient să Îl venerezi pe Dumnezeu sau doar să îi iubești pe alți credincioși; este important și să îi urăști pe ne­credincioși. La fel, răspunsul (b) este greșit: chiar dacă Îl venerează pe Dumnezeu, un om nu are „credință adevărată” dacă îi iubește pe necre­dincioși.
„Necredincioșii”, în acest context, sunt creștinii și evreii. De fapt, orice copil care frecventează școlile saudite până în clasa a noua învață direct că „evreii și creștinii sunt dușmanii credin­cioșilor”. I se spune de aseme­nea că evreii conspiră pentru a-și asigura „controlul unic asupra întregii lumi”, cruciadele creștine încă nu s-au încheiat și în Ziua Judecății de Apoi „pietrele și copacii” vor îndemna mu­sul­manii să îi ucidă pe evrei.
Aceste pasaje, trebuie menționat, sunt luate din manuale saudite noi, „revi­zuite”, prezentate ca fiind mai puțin dure în ce îi privește pe necre­dincioși. După ce o analiză a manua­lelor anterioare a indignat publicul ame­rican în 2006, diplomații ame­ri­cani i-au abordat pe omologii lor sau­diți în legătură cu modificarea pasa­jelor celor mai jignitoare, iar saudiții au fost de acord cu realizarea unei „revizuiri pe scară largă... în vederea eliminării remarcelor ofensatoare la adresa grupurilor religioase”.
Revizuirea promisă – salutată atun­ci ca un mare succes diplomatic – trebuia să se încheie până la începutul anului școlar, septembrie 2008, și a fost însoțită de o campanie de infor­mare publică în Arabia Saudită. Între altele, saudiții au organizat un dialog inter-religios în luna iulie, pe care toți participanții l-au apreciat ca fiind un progres excepțional – în ciuda faptului că întâlnirile au avut loc în Spania, aparent deoarece ar fi fost prea jenant ca Arabia Saudită să găzduiască lideri religioși creștini și evrei pe propriul teri­toriu. Dar începutul anului școlar 2008 este foarte aproape, iar singurele modificări din manuale sunt super­fi­ciale și cele mai neliniștitoare mesaje ale acestor manuale – acelea că mu­sul­manii trebuie să îi urască pe evrei și creștini – s-au păstrat.
În mod normal, conținutul manua­le­lor școlare dintr-o altă țară nu ar fi de nici un interes, și sunt chiar convins că există numeroase manuale americane care conțin informații nebunești, inco­recte sau inacceptabile. Însă manua­le­le sau­dite sunt un caz special. Ele sunt redac­tate și produse de guvernul sau­dit și dis­tribuite gratuit școlilor musul­mane spon­sorizate de saudiți, din La­gos până în Buenos Aires. Asta nu în­seam­nă că fiecare copil care le citește îi va urî pe non-musulmani, dar nu doar americanii sunt îngrijorați de influența aces­tor cărți: în Marea Britanie a izbuc­nit un mic scan­dal anul trecut, atunci când au fost des­co­perite în moscheile de acolo cărți sau­dite care îndemnau musulmanii să-i ucidă pe toți apostații.
Totuși, chiar dacă diplomația ame­ri­cană este un răspuns legitim la a­ceas­tă formă insidioasă de propa­gan­dă, este evident că nu este un răspuns suficient. Mult mai sem­nificativ, și cu siguranță mai eficace, ar fi un răspuns unificat al restului lumii musulmane, majoritatea căreia nu împărtășește viziunea saudită și uneori chiar afirmă public acest lucru. Ar fi util, pentru noi, dar mai ales pentru ei, dacă ar afirma acest lucru mai des și mai puternic.
SUA nu sunt, evident, un stat musul­man, iar americanii singuri nu pot orga­niza un răspuns musulman semnificativ la extremismul saudit. Dar SUA au o co­mu­nitate musulmană numeroasă, au prieteni în lumea musulmană moderată și au ceva bani de cheltuit în programe de diplomație publică. Și mai sunt doi candidați prezidențiali care se ceartă în legătură cu cel mai bun mijloc de com­batere a terorismului, cel mai bun mijloc de utilizare a armelor și a ajutoarelor, cel mai bun mijloc de utilizare a puterii militare a SUA.  (A. M.)
Publicat în : Politica externa  de la numărul 59

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: