Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Începutul sfârșitului pentru Hugo Chávez

Michael COHEN

Soarele a început să apună în “imperiul bolivarian”  condus de Hugo Chávez. În dimineața zilei de 1 martie 2008 liderul narcoterorist columbian Luis Edgar Devia, alias „Raul Reyes“, a fost ucis de rachete lansate de forțele armate columbiene asupra taberei sale de gherilă din statul învecinat Ecuador. Incidentul a declanșat o furtună căreia ar putea să-i cadă pradă și președintele corupt și arogant al Venezuelei, Hugo Chávez.

Cu câteva luni înainte, în ia­nuarie, acoliții lui Chávez din Adunarea Națională a Venezuelei își aplaudau furtunos conducătorul suprem în timp ce acesta acorda statutul de “combatanți” legi­timi Forțelor Armate Revoluționare ale Columbiei (FARC) și micii Armate de Eli­berare Națională, recunoscându-le drept parte a mișcării sale “boli­va­riene”.
Chávez a fost atât de revoltat că guvernul columbian a îndrăznit să-i omoare amicul terorist, încât și-a impli­cat țara într-un război imposibil de câș­tigat. A ordonat armatei să desfășoare tan­curi în apropierea graniței, între­ru­pând relațiile comerciale bilaterale cu Columbia, vitale pentru țara sa. Loco­tenent-colonelul Chávez ar putea fi singurul lider militar din istorie care atacă propriile căi de aprovizionare.
Este evident că autoritățile SUA urmăresc îndeaproape colaborarea strânsă dintre tabăra lui Chávez și FARC.
Chávez și-a schimbat poziția în câteva zile, după ce autoritățile colum­biene au început să publice primele din cele câteva mii de fișiere electro­nice cu documente compromițătoare care demonstrează implicarea lui Chávez, a unor oficiali guvernamentali ecuadorieni și a altora în sprijinirea FARC. Opoziția venezueleană, Frontul Patriotic, condus de respectatul lider democrat Oswaldo Alvarez Paz, a denunțat alianța lui Chávez cu FARC drept trădare a intereselor Venezuelei.
De la uciderea lui Reyes în luna martie, trei alți importanți comandanți ai FARC au fost asasinați de propriii oameni, s-au predat sau au murit din cauze naturale. În ciuda pretențiilor furioase ale lui Chávez, nici Statele Unite, nici Uniunea Europeană nu au eliminat gherilele columbiene de pe lista de grupări care susțin terorismul. În ciuda dezmințirilor sale vehemente, o comisie a Interpol a autentificat do­cu­mentele care îl implică pe Chávez în susținerea teroriștilor FARC.
În iunie, guvernul Statelor Unite a sanc­ționat oficial un înalt diplomat venezuelean pentru sprijinul acordat grupării teroriste Hezbollah. Este foarte clar că autoritățile americane anali­zea­ză atent colaborarea dintre tabăra lui Chávez și FARC, și că înalți oficiali vene­zueleni ar putea fi sancționați de SUA pentru complicitate.
Eliberarea spectaculoasă a trei antre­prenori americani, a fostei candi­date la președinția Columbiei Ingrid Be­tan­court și a altor 11 ostatici de că­tre FARC a reprezentat o lovitură impor­tantă la adresa campaniei bolivariene internaționale ale lui Chávez.
Chiar înainte de eliberarea lui Betancourt, Chávez a emis o rușinoasă declarație de repudiere a FARC, cerând grupării să elibereze ostaticii și să de­pună armele necondiționat. „O miș­ca­re de gherilă înarmată nu-și are lo­cul în America Latină în acest moment”, recomanda Chávez.
În plus, el a fost obligat să ia mă­suri pentru a se împăca cu Uribe, aștep­tându-se în curând o întâlnire a celor doi lideri în vederea reluării relațiilor „normale”.
Acoliții din Bolivia și Ecuador își pierd legitimitatea pe zi ce trece, iar susținătorul lor din Caracas își linge rănile. În țară, Chávez este nevoit să recur­gă la artificii tehnice pentru a împie­dica participarea unor figuri po­pulare ale opoziției la următoarele ale­geri regionale și locale. Deși a folosit aparatul polițienesc al statului pentru a-și impune controlul absolut asupra tribunalelor, a adunării naționale și a comisiei electorale, lipsa alimentelor, rata în creștere a criminalității și corupția generalizată l-au făcut tot mai puțin popular. Susținătorii lui Chávez din armată și din propria mișcare bolivariană rămân să se întrebe dacă sprijinul imoral și necugetat acordat de acesta teroriștilor va conduce la acuzarea lor de către Statele Unite sau îi va târî într-un alt război pe care nu-l pot câștiga.
În concluzie, Hugo Chávez, omul care s-a pretins a fi reprezentantul nemuritorului Simon Bolivar, pare să intre în criză de timp. (Michael Cohen)
Publicat în : Politica externa  de la numărul 59

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: