Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

UDMR, marele perdant

Cristian BANU

În urma acestor alegeri, se detașează de departe un perdant: UDMR. Și nu mă refer aici la rezultatul înregistrat de Uniune - care poate fi considerat bun, ci la faptul că își pierde statutul la nivel național și asta nu datorită concurenței interne din partea PCM.


Concentrarea voturilor spre numai trei partide românești exclude UDMR din viitoarele jocuri ale guvernării. Indiferent de combinație, oricare alianță între două partide românești asigură suficiente vo­turi pentru a forma guvernul, ca atare, nu mai este nevoie de UDMR, condamnat la o opoziție fără pers­pec­tivă.
UDMR a fost o constantă a guvernelor din 1996 încoace. Prezența ei în guvernul Tăriceanu poate deveni ultima într-un guvern. Excluderea ei de la guvernare poate limita destul de mult posibilitatea de fructificare a avantajelor pe care le deține în plan local. Datorită importanței la nivel național (supradimensionată față de ponderea reală) UDMR a obținut foar­te multe drepturi pentru mino­ri­tatea maghiară.
În urmă cu un an, spuneam că vremea UDMR a trecut. Atunci, mă gândeam mai degrabă la faptul că Uniunea căzuse oarecum în extrema cealaltă, o bună parte din drepturile cucerite pentru minoritatea maghiară având mai degrabă rolul de a-i izola pe maghiari și a le limita, printr-un efect pervers al discriminării pozitive, posibilitățile de dezvoltare individuală. La modul simplist, nestăpânind limba română, un maghiar are 7% din șansele unui român de a găsi un job. Sigur, realitatea nu este chiar așa, dar procentul nu se apropie de 100%, ceea ce, în definitiv, tot discriminare înseamnă.
În acel articol spuneam că ar fi vremea ca maghiarii să-și caute reprezentare nu în cadrul Uniunii, ci în rândul partidelor românești, deter­mi­nân­du-le să-i ia în considerare ca cetățeni ai României. Fără un suport la nivel național, maghiarii vor avea dominarea teritorială în vreme ce golurile le vor da alții.
Da, politica se va muta la nivel regional, descentralizarea va crește, însă la toate celelalte partide puterea de la nivel local va fi dublată de o prezență semnificativă la nivel național în vreme ce parlamentarii maghiari vor deveni o prezență inutilă.
Singura variantă politică pentru UDMR este un parteneriat cu un partid românesc care să-i asigure o prezență semnificativă și la nivel național. Pen­tru maghiari, ar fi o prelungire normală a actualei colaborări la guvernare cu PNL, mai ales că PD este, în Ardeal, moștenitorul PRM, cu un discurs cvasi-naționalist, iar PSD, deși a colaborat la un moment dat cu UDMR, nu este agreat de către electoratul maghiar. Fără un asemenea parteneriat, mă tem că maghiarii vor rămâne pe termen mediu fără o reprezentare politică adecvată.  (C. B.)
Publicat în : Politica interna  de la numărul 57

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: