Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

București, noua și vechea ordine

Radu GEORGESCU

Victoria lui Sorin Oprescu la Capitală a fost răsunătoare, mulți analiști considerând-o ca pe un act simbolic cu o deosebită importanță pentru viitor. Aș fi mai rezervat în astfel de afirmații și aș rămâne realist până la capăt.


Argumentele mele se referă la lipsa de spațiu de manevră pe care Oprescu îl va avea în cadrul Primăriei București. Situația pe consiliile din cele șase sectoare se prezintă astfel: PD-L 66, fiind urmat de PSD, cu 55, PNL - 27, PNG - 7, PC - 5 și PRM – 2. Într-un mediu strict politizat independentului Oprescu îi va fi extrem de greu să opereze și să îndeplinească dezideratele cetățenilor. Oprescu tre­bu­ie să mențină echilibrul de putere între diferite facțiuni existente în pri­mărie, prin facțiuni înțelegând diferite grupuri de interese politizate. Primarul independent știe că eșecurile sunt pedepsite dur de electorat, mai ales când vine vorba de persoana sa, iar viitorul trebuie să fie marcat de operații chirurgicale la nivelul Capitalei. Sunt două chestiuni presante pentru cetă­țenii Capitalei noastre, traficul și flui­dizarea acestuia, precum și nece­sitatea reducerii influenței diferitelor grupări cu afaceri imobiliare ce au sufocat Capitala, atât la buget cât și la propriu prin amplasarea inadecvată a multor clădiri.
Oprescu va trebui să țină piept multor presiuni politice, ce vor veni atât dinspre PD-L, cât mai ales dinspre PSD. Nu putem să nu ne punem întrebarea referitoare la viitoarea atitudine a lui Oprescu față de PSD. Cred că va beneficia de sprijinul a cel puțin o parte din consilierii PSD de la București. Oprescu va trebui să fie un bun negociator pentru a-și atrage de partea sa o parte cât mai mare din consiliu (mai ales dinspre Partidul Național Liberal). Capacitatea de bun organizator și manager a lui Oprescu va fi testată la maxim în acest mandat.
De ce a pierdut Vasile Blaga la o diferență atât de mare? Cauzele sunt multiple: dorința cetățenilor de a schimba mediul politic ce gravita în interiorul primăriei, eșecurile lui Videa­nu în a rezolva problemele Bucureș­tiului, corupția centralizată la nivelul primăriei, haosul din ultimii patru ani evident la nivelul străzii în capitală, creșterea influenței mafiei imobiliare, lipsa de orientare a programului PD-L pentru București. În ciuda experienței sale ca administrator, Blaga a avut o prestație mai slabă pe sticlă, evident cu un program bine elaborat de specialiștii în PR; dar fără charisma ce-l caracterizează pe Oprescu acesta a pălit. Un element la fel de important a fost prezența inoportună a lui Traian Băsescu în sprijinul lui Vasile Blaga. Greșeala acestui sprijin direct i-a fost fatală lui Blaga. Acum ajungem și la cel mai mare înfrânt al acestei campanii, domnul președinte Băsescu. Domnia sa realizează lipsa de sprijin la nivelul populației, iar pierderea electoratului îi poate fi fatală pe viitor. Pentru Oprescu situația este mult mai delicată. Pri­măria poate fi începutul unei puter­nice cariere politice sau sfârșitul acesteia, depinde numai de capacitatea sa rațio­nală. Bucureștiul a oferit și poate oferi și pe viitor președinți de țară. Cât despre consiliu, nu se poate vorbi despre o nouă ordine; cazul Oprescu ne spune cât de important va fi omul pentru viitoarele alegeri parlamentare.  (R. G.)

Publicat în : Politica interna  de la numărul 57

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: