Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Mihai Kasianov - “Întreaga modalitate de comercializare a gazului în Rusia este în mare parte non-transparentă și dubioasă”

Gabriela IONIȚĂ

“Oamenii cred că Rusia uzează discriminatoriu de prețul gazului, în funcție de țări  «bune» și «rele» - cred că aceasta e o practică greșită și care trebuie realmente stopată” consideră ex-premierul și actualul lider al opoziției ruse, Mihail Kasianov.

La Conferința de la București, eveniment desfășurat în timpul Summit-ului NATO, ați declarat că “relația dintre România și Rusia este una normală”. Cum vă explicați, în acest caz, faptul că România plătește cel mai ridicat preț dintre toate țările europene pentru gazul natural importat din Rusia ( 420$, prognozat să crească la 470$)?
Cred că este puțin forțat să judecăm nivelul și calitatea relațiilor dintre Rusia și celelalte țări, inclusiv România, în funcție de prețul gazului din contractele bilaterale. Evident, prețul trebuie să se bazeze pe o formulă clară și transparentă care ia în considerare starea pieței în momentul respectiv și costurile de furnizare. Asta e tot!
Dar faptul că ați pus această întrebare ajută la limpezirea acestui aspect – oamenii cred că Rusia uzează de prețul gazului discriminatoriu, în funcție de țări «bune» și «rele» – cred că aceasta e o practică greșită și care trebuie realmente stopată.
În aceeași sferă de discuție, președintele Traian Băsescu a declarat recent că, potrivit discuțiilor avute cu președintele – actual premier –  Vladimir Putin, “nivelul mare al prețului la gaz se datorează intermediarilor” și că va încerca în tandem cu Moscova o soluție prin care să fie excluși intermediarii.

Cum comentați acest aspect (luând în considerare că acești intermediari – vă amintiți, bineînțeles – sunt companii deținute de oameni apropiați Kremlinului, unele chiar cu acțiuni deținute la Gazprom)?
Din păcate, întreaga modalitate de comercializare a gazului în Rusia este în mare parte non-transparentă și dubioasă. Nimeni nu analizează rațio­namentul politicilor Gazprom. Sub actualul regim politic, Gazprom nu este subordonat guvernului rus și poporului rus ca acționar majoritar. Trebuie să schimbăm aceasta o dată cu schim­barea cursului politic al țării.
Dar mai exista o față a problemei. Dacă Gazprom impune clienților săi orice fel de condiții restrictive și dubioase, prin creșterea prețului, acest lucru ar trebui declarat în mod oficial și făcut public – altfel cei afectați de nivelul prețurilor nu au nici un motiv să se plângă. Sper că demersul preșe­din­telui Băsescu va avea efectul scontat.

Este Nabucco un proiect viabil și profitabil? Are Europa nevoie de el? (alături de Nord și Sud Stream)? Vă rog să discutăm puțin pe subiect.
Nu sunt un mare expert în petrol și gaz, și nici nu dețin informații pentru o discuție serioasă privind aspectele particulare ale acestui proiect. Mi-e teamă însă că destule investiții redun­dante sunt luate în considerare sau deja executate din cauza neîncrederii reci­proce dintre țări – cum ar fi con­duc­tele competitive și incompatibile. Din păcate, o mare parte de vină apar­ține Rusiei, care nu întotdeauna este un partener constructiv. Dialogul ener­ge­tic Rusia-UE inițiat de guvernul con­dus de mine și Uniunea Europeană este acum dat uitării și părțile, în loc să abordeze un comportament productiv care să mizeze pe soluții câștigătoare, inițiază strategii de “joc câștigător la zero”. Cred că pe termen lung astfel de inițiative sunt total neproductive.

Conform analiștilor politici, tan­de­mul Medvedev-Putin este, cel puțin pentru moment, cu adevărat puternic, scena politică a Moscovei e stabilă și fără mari surprize pentru următoarea perioadă. Care sunt șansele pentru opoziție în contextul politic actual al Rusiei (când Duma de Stat este constituită majoritar din formațiuni pro-Kremlin, opoziția este redusă agresiv la tăcere și partidele oficiale trebuie să își confirme în permanență “loialitatea” față de Kremlin)?
După cum corect ați menționat, în situația actuală nu există activitate pe plan politic care să nu fie aprobată sau sancționată, după caz, direct de la Krem­lin. Duma este domesticită, gu­ver­natorii numiți nu reprezintă o forță politică, justiția este aservită, mass-media se află sub continuă presiune. Mai mult, alegerile electorale ca insti­tuție au fost distruse și țara este condusă de o Dumă și un preșe­dinte nelegitimi.
În același timp, există destule sem­ne ale unei apropiate crize – inflație accelerată, corupție la toate nivelurile, infrastructură depășită și sectorul social precar. Noile autorități vor trebui să găsească soluții pentru toate aceste probleme în același timp. Cred că se arată puține șanse de schimbare reală în bine.
Astfel că noi cei din opoziție am stabilit un larg set de cerințe pentru noile autorități, ca un fel de precon­tract de colaborare. Cerem reins­taurarea drepturilor civile și politice ale populației, anularea recentelor amen­da­mente la sistemul electoral, revo­carea verdictelor justițiare influențate politic și renunțarea la cenzura asupra mass-media. În noua ordine politică ar trebui să fie demarate alegerile anti­ci­pate pentru constituirea unei legis­laturi legitime. Vom vedea în ce mă­su­ră se va ține cont de aceste cereri, și în funcție de asta vom decide strategiile ulterioare.

De ce colegii dumneavoastră din opoziție, cu puține excepții, nu au luat atitudine când serviciul de registratură și cel judiciar au respins înregistrarea partidului dumneavoastră (PDU) sau când ați fost exclus din cursa pentru alegerile prezidențiale?
Aceasta reflectă tocmai faptul că oamenii nu mai cred că se poate face ceva în actualul climat politic. Majo­ri­tatea preferă să aștepte și să pri­veas­că, mai degrabă, decât să lupte împo­triva politicilor anti-democratice din ce în ce mai prezente în Rusia. Dacă tolerăm asemenea tendințe negative, s-ar putea ca în curând să fie mult prea târziu să protestăm – totul va fi deja implementat, iar schimbările nu vor mai fi posibile.

Ați menționat că Rusia traversează o perioadă de autoizolare ca urmare a derapajelor de la valorile democrației. Credeți că slaba reprezentare a opoziției rusești a făcut ceva să schimbe această stare de «izolare»?
De fapt, Uniunea Populară Demo­cra­tică (PDU) a stabilit legături apro­piate cu partidele și alianțele politice internaționale – atât la nivel european, cât și mondial. De exemplu, cooperăm activ cu Partidul Liberalilor europeni, Democat și al Reformei (ELDR).
Una din sarcinile noastre actuale este aceea de a le explica prioritar prietenilor și colegilor noștri din afară că poporul Rusiei și autoritățile rusești sunt două aspecte diferite, că țara și oamenii n-ar trebui să se simtă izolați, să sufere din cauza oscilațiilor politice ale autorităților. Pentru a evita aceasta, Vestul ar trebui să continue politica de angajare – cu tinerii, ONG-urile, mediul de afaceri, cercetătorii, activiștii poli­tici. Cu cât rușii văd cum funcțio­nează o democrație și cum sunt tratați cetă­țenii din Vest de către statele lor, cu atât mai repede vor cere și ei același lucru la ei acasă. Susținem cu toate forțele o astfel de luptă împotriva «izolării» Rusiei.

Sunteți, cu siguranță, liderul opoziției din Rusia. Credeți însă că sunteți și  persoana providențială care va aduce opoziția în prim-plan la viitoarele alegeri? Cum veți trece peste “micile orgolii“ care macină atât de necesara unitate de forță a opoziției?
În ciuda multor eșecuri și ratări în orga­nizarea coaliției, rămân un opti­mist. Cred cu putere că vom trece peste neîncrederea reciprocă și vom cons­trui o coaliție cu un puternic pro­gram democratic și orientat spre dezvoltarea pieței. După 4 ani de negli­jare totală a oricăror reforme din toate sferele vieții din Rusia, va fi nevoie dispe­rată de modernizare și, cu cât mai repede va fi evident acest lucru pen­tru majoritatea populației, cu atât mai bine. Prima mișcare în această direcție ar trebui făcută de autorități – acestea ar trebui să reinstaureze procesul democratic și principalele drep­turi și libertăți ale cetățenilor pentru exprimarea liberei opinii. Aștep­tăm un nou tip de atitudine din partea autorităților, dar și din partea colegilor din opoziție.
Interviu realizat de Gabriela IONIȚĂ

Publicat în : Interviu  de la numărul 57

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: