Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Alegerile parlamentare din Georgia: între democrație și aspirații

Ionuț GAIDĂU

În contextul “revoluției trandafirilor”, când Mihail Saakașvili era ales pentru prima dată președinte, George W. Bush lăuda micul stat din Caucaz, salutând dorința acestuia de a îmbrățișa valorile democrației. La patru ani distanță, georgienii au fost invitați din nou la vot, de această dată pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate la care au trebuit să precizeze clar care le sunt aspirațiile.

Miza alegerilor parlamentare

Niciodată de la destrămarea U.R.S.S., în Georgia nu au avut loc alegeri legislative atât de comentate în mass-media internațională. O dată cu instalarea lui Saakașvili în funcția de președinte, Occidentul considera că Georgia va face pași importanți pentru stabilirea democrației. Or, preocuparea pentru restabilirea integrității statului, diver­gen­țele tot mai accentuate cu Fede­rația Rusă și conturarea unei opoziții mai dinamice au reprezentat stavile în acest sens.
În ajunul alegerilor parlamentare anticipate, relațiile dintre Georgia și Rusia s-au agravat și mai mult. În luna aprilie, Moscova și-a mărit contingentul de menținere a păcii în Abhazia (regiu­ne separatistă georgiană), motivând că autoritățile georgiene concentrează trupe la frontierele acestei republici. Presa internațională a tratat pe larg deteriorarea relațiilor ruso-georgiene înainte de alegeri, iar liderii politici din Occident au invitat statul georgian să treacă peste un test al democrației dacă dorește să primească pe viitor sprijinul în această problemă. În schimb, președintele georgian a lansat acuzații la adresa liderilor europeni, manifestându-și nemulțumirea că aceștia nu au adoptat o poziție fermă în legătură cu acțiunile Rusiei și i-a asigurat de corectitudinea alegerilor.
Însă recentele precedente nu au fost favorabile. Anul trecut a sfârșit prin manifestări stradale din partea opo­zi­ției, presărate cu incidente, Saakașvili fiind nevoit să recurgă la organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. În cele din urmă, pe 6 ianuarie 2008, georgienii au reconfirmat opțiunea pentru fostul șef de stat cu 53,5% din voturi, numai că opoziția nici după alegeri nu s-a liniștit, acuzând puterea că a fraudat alegerile.      

Campanie electorală presărată cu violențe

După nici câteva luni de agitație politică, Georgia s-a înfierbântat din nou. Nouă partide politice și trei coaliții s-au înscris la Comisia Electorală Centrală de la Tblisi pentru a participa la alegerile electorale anticipate: Miș­carea Națională Unită, Consiliul Unit, Partidul Republican din Georgia, Partidul Laburist din Georgia, Mișcarea Creștin-Democratică, Alianța Dreptății, Uniunea Tradiționaliștilor din Georgia, Alianța Creștin-Democrată, Politica Georgiană, Țara Noastră, Partidul Națio­nal al Radical-Democraților din Geor­gia și Uniunea Sportivilor Geor­gie­ni. De remarcat că alte 37 de partide politice au fost respinse de CEC-ul geor­gian din cauza neîndeplinirii criteriilor.   
O dată ce și-au văzut partidele înre­gistrate la CEC, liderii politici georgieni au început o campanie electorală asi­duă, manifestându-se violent în diferite localități ale Georgiei. Nici nu a trecut o jumătate de an de la încheierea violen­ței de pe străzi că opoziția inflama din nou spiritele. Convinsă de puterea Mișcării Naționale Unite, partidul pre­șe­dintelui Mihail Saakașvili, opoziția s-a dat lovită, trâmbițând asupra abu­zurilor comise de acest partid. Liderii opoziției erau convinși că președintele georgian se va ocupa personal de fraudarea alegerilor și făceau apel la simpatizanți să organizeze împreună o rebeliune în caz că alegerile vor fi fraudate.

Un președinte fericit

Pe 21 mai populația s-a prezentat la urne. În timp ce pe umerii statului atârna necesitatea respectării prin­ci­piilor democratice, georgienii trebuiau să-și exprime opțiunea politică și cursul pe care să se îndrepte pe viitor țara. Mihail Saakașvili aștepta ca votul de încredere care i-a fost acordat la începutul anului să se materializeze din nou și georgienii să dea curs astfel cursului euro-atlantic pe care îl promo­vează. După anunțarea rezultatului final, cetățenii Georgiei au descoperit zâmbetul unui președinte fericit, al cărui partid, Mișcarea Națională Unită, a obținut 59,22% din voturi și 120 din cele 150 de locuri în parlament. Printre partidele care au depășit pragul electoral s-au numărat Consiliul Unit –17,71% din voturi, Mișcarea Creștin-Democratică – 8,63% din voturi și Partidul Laburist din Georgia – 7,43% din voturi.
Pe 22 mai Mihail Saakașvili a ținut un discurs în care și-a exprimat grati­tudinea față de societatea georgiană pentru că s-a mobilizat și a participat activ la alegeri, dând dovadă de matu­ritate și disciplină în timpul votului. Preșe­dintele georgian nu a vorbit despre triumful partidului său, ci despre un triumf al națiunii georgiene și al aspirațiilor euro-atlantice pe care le-a manifestat.

Manifestările opoziției

După cum era de așteptat, opoziția a contestat rezultatul alegerilor, declarând că acestea au fost fraudate. Totuși, pentru o clipă, a reușit să indu­că poporul în eroare anunțând că a devenit câștigătoare. Când datele oficiale au fost prezentate, opoziția georgiană s-a considerat furată și a continuat să revendice victoria în alegeri. În continuare spiritele au degenerat, iar  partidele învinse au format o coaliție de opoziție și au dat tonul protestelor de stradă. David Gamkrelidze, unul dintre liderii Consi­liului Unit, a declarat că, deoarece ale­gerile au fost falsificate, opoziția refuză să facă parte din noul parlament. Un spectacol în adevăratul sens al cuvântului s-a derulat pe 26 mai. Televiziunea Caucazia a înregistrat cota maximă de audiență, transmițând în direct două evenimente ce au strâns laolaltă privirile tuturor georgienilor și nu numai. Concomitent cu desfă­șu­ra­rea ceremoniei de celebrare a inde­pendenței Georgiei, coaliția de opoziție a organizat un miting de protest la care au participat 16.000 de oameni pentru a elibera țara de regimul lui Saakașvili, după cum declara Levan Gaceciladze. În cadrul mitingului opoziția a prezen­tat un memorandum în care a precizat incorectitudinea alegerilor, nele­gitimi­ta­tea acestora și a cerut organizarea unui nou scrutin. Memorandumul mai menționa faptul că populația Georgiei nu a fost lăsată să-și exprime liber opțiunea și contesta statul pentru mono­polizarea administrației și a mass-media. În fața camerelor de fil­mat, liderii partidelor de opoziție au ținut diverse discursuri anti-Saakașvili sau anti-americane. Dintre toate s-a re­mar­cat cuvântarea aceluiași David Gamkrelidze care a propus o inovație, ridicând problema creării unui parla­ment alternativ: “În acest moment, când în țară este un vacuum al puterii, când nu avem un președinte legitim și acum nu avem nici un parlament legi­tim, noi, cei pe care poporul ne-a ales, reprezentanții partidelor de opoziție, intenționăm în zilele apropiate să formăm un parlament alternativ”.  
Verdictul observatorilor occidentali
Uniunea Europeană și SUA au reacționat pozitiv, arătându-și satis­fac­ția față de felul în care a fost organizat scrutinul. Nu la fel de entuziaști s-au manifestat observatorii OSCE, care au fost implicați direct în monitorizarea campaniei electorale și a alegerilor. Ei au emis un raport în care au precizat că există progrese, numai că s-au consemnat și nereguli, precum cazuri de „intimidare”, „presiuni asupra ob­ser­vatorilor”, „nereguli importante”, iar la numărătoarea voturilor s-a observat o distincție „vagă” între activitățile „ad­mi­nistrației publice și campania par­tidului aflat la putere”. A doua zi după alegeri, în cadrul unei conferințe de presă, Joao Soares, vicepreședintele Adu­nării parlamentare a OSCE,  a men­ționat: „Aceste alegeri nu au fost de­pline, cu toate acestea, spre deosebire de alegerile prezidențiale din ianuarie, s-au remarcat progrese concrete și substanțiale. Problemele încă rămân și mai trebuie încă mult de muncit. Am încredere că în această țară toate forțele politice se vor uni și vor con­tinua activitatea pentru îmbunătățirea democrației Georgiei”.

Un eșec al democrației sau un eșec al Rusiei?

Este foarte clar că Georgia nu reprezintă democrația întruchipată, ceea ce este o caracteristică a tuturor țărilor din spațiul ex-sovietic, cu excepția statelor baltice. Însă progrese vizibile sunt, și de la Tbilisi se fac pași importanți în acest sens, numai că nu va se va reuși atâta timp cât forțele politice din țară nu vor colabora.
În ceea ce privește chestiunea falsificării votului de la 21 mai, par­tidele de opoziție au prezentat dovezi minuscule în acest sens. Oricum, este imposibil să furi toate voturile, după cum a susținut coaliția de opoziție, atunci când sunt prezenți observatori internaționali, atunci când desfășori alegeri libere la care participă în mod egal toate partidele și mai ales atunci când un singur partid are de luptat împo­triva celorlalte. Opoziția din Geor­gia a știut că va  pierde încă din timpul campaniei electorale. De aici a reieșit discursul lipsit de sustenabilitate că alegerile vor fi fraudate.
În schimb, prin votul georgienilor, interesele rusești în regiune au primit o lovitură grea, iar puterile occidentale au fost invitate să se gândească mult mai serios la aspirațiile euro-atlantice ale georgienilor.  (I. G.)

Publicat în : Politica externa  de la numărul 57

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: