Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Frica lui Băsescu

Andrei BĂDIN

Toate sondajele de opinie indică cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor că favoritul pentru București este doctorul Sorin Oprescu. Trei institute de sondare a opiniei publice indică acest lucru, procentul vehiculat fiind între 33 și 38%. Urmează la o distanță mărișoară candidatul PD-L, Vasile Blaga, cu circa 22-26%, iar apoi lucrurile devin volatile. Ludovic Orban, candidatul PNL, și Cristian Diaconescu, candidatul PSD, își împart locurile trei și patru cu procente diferite și locurile inversate. Singurul candidat care depăsește 5 procente este Cozmin Gușă, "produsul media" care ne este livrat zilnic pe anumite canale de televiziune.

Datele pe care le avem până în prezent confirmă că Sorin Oprescu a "rupt" masiv din electoratele PSD și PD-L. Cam circa 12 % procente de la fiecare. De la Ludovic Orban doctorul demisionar din PSD a luat însă foarte puțin. Cu 12-13%, Orban este singurul candidat care are aproape cât partidul pe care îl reprezintă. În rest, toți candidații au mult sub partidele lor. La sectoare Capitalei previziunile sunt că Liviu Negoiță și Neculai Onțanu vor câștiga clar din primul tur. La sectorul 5, de asemenea, Marian Vanghelie ar câștiga din primul tur dar este limită. La sectorul 4 favorit este Cristian Popescu "Piedone", candidatul conservatorilor, care are aproape dublu decât Inimăroiu, iar la 6 favorit este Poteraș.

Să încercăm să traducem un pic rezultatele sondajelor. Dacă Oprescu va intra în turul doi cu Blaga este câștigător clar. Electoratul celorlalți candidați se va duce spre Oprescu și foarte puțini spre "buldogul" lui Băsescu. Dacă Oprescu ar intra în turul doi cu Ludovic Orban suprinzător sanșele ar putea aparține liberalului. Protejat de Băsescu în campanie, singurul candidat pe care nu îl atacă, Orban ar putea primi voturile lui Blaga pentru a opri ascensiunea lui Oprescu, văzut ca un produs al PSD. Un pas spre scenariul de culise de care vorbesc mai mulți și anume refacerea alianței D.A dintre PD- PNL. Un scenariu de care vorbesc mulți. Am avut recent un articol semnat de consilierul prezidențial Cristian Preda în revista 22 în care acesta spunea că cea mai naturală soluție pentru formarea unui guvern după alegerile din toamnă ar fi refacerea alianței D.A deoarece "dreapta" ar avea peste 50%. Ce-i drept, Preda dădea și o soluție alternativă în ipoteza în care liberalii nu ar fi convinși să accepte cântecele de sirenă ale lui Băsescu. Și, anume, crearea unui guvern după modelul Sarkozy. Adică, atragerea unor personalități de stânga într-un guvern de dreapta, adică ruperea PSD. Preda insista pe faptul că PD-L ar fi un partid de dreapta. Nu vom insista prea mult pe această teorie, care evident este departe de realitate. Plecat din FSN, actualul PD-L este mai degrabă la centru stânga decât la dreapta și  mai apropiat de fostul partid-frate PSD.

Evident calculele pentru scrutinul din toamnă sunt departe de a fi făcute. Multe elementele țin de factori colaterali. Ca, de exemplu, de rezultatul alegerilor pentru București. Referindu-ne la acest aspect nu putem să nu semnalăm că Traian Băsescu simte pericolul. Prezent la Realitatea TV într-un interviu de o oră și jumătate (în prima oară Laptopul lui Stan l-a bătut crunt la audiență) am putut vedea un alt Băsescu. Nu a mai hăhăit nici măcar o dată, a fost sobru, chiar trist. A aruncat ce-i drept obișnuite săgeți dar timpul și utilizarea lor până la saturație a făcut să nu mai aibă nici un efect. Băsescu știe că dacă Blaga va pierde Capitalul partidul său va avea probleme la alegerile din toamnă. Câștigarea sau pierderea Capitalei, după caz, este un semnal puternic. De aceea acum Băsescu face orice, chiar bătându-și joc de Constituție. Cum spunea chiar el acum câțiva ani: atunci când intri pe tobogan nu te mai oprește nimeni... Cu condiția, aș adăuga, că românii să aibă o alternativă. Care ar putea fi aceasta? Toate studiile sociologice indică că românii ar prefera un independent. Cine să fie?

Publicat în : Editorial  de la numărul 56

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: