Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Dă Capitala semnalul schimbării?

Cristian BANU

Cursa pentru Primăria Capitalei este una foarte interesantă, din perspectiva strategiilor și a candidaților implicați. Blaga a avut un start foarte slab și, în competiție cu oricare din contracandidați, nu are șanse în turul doi, ceea ce va afecta serios scorul electoral al partidului în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă, chiar dacă, per ansamblu PD poate obține un scor bun. Chiar și Orban poate fi câștigător, dacă Blaga nu intră în turul doi.Se spune că bucureștenii sunt de dreapta și vor vota automat candidatul de dreapta, indiferent cine va fi acesta, ceea ce este fals, fiind o formă de manipulare. Nu trebuie uitat că însuși Traian Băsescu provenea dintr-un partid de stânga la vremea când a fost ales, atât în primul mandat, cât și la cel de-al doilea. Capitala a fost anti-PSD. Sondajul Gallup, pe care îl analizăm mai jos, arată că lucrurile s-au modificat.

Sondajul Gallup

Sondajul Gallup, din care presa a preluat doar parțial, este foarte interesant și punctează câteva aspecte îngrijorătoare pentru PD și Blaga:

  • PD, deși are un potențial de 41% la Capitală, ar obține la vot în jur de 31%, confirmându-se astfel ce spuneam despre electoratul PD, și anume că este inactiv social. Iată, aproape 25% din electoratul său nu participă la vot. Aceasta este consecința deplasării partidului într-o zonă populistă, dominată până nu demult de partide ca România Mare sau PNG. Dacă proporția se repetă și la nivel național, overall, scorul lor poate fi sub 30%, ceea ce va fi dezastruos din perspectiva alegerilor parlamentare și a planurilor președintelui de a forma un guvern PD.
  • La PSD și PNL, proporția este mult mai mică și, în bună parte, este în marja de eroare a sondajelor.
  • Avem aproape 50% din voturi pentru independenți, Gușă și Oprescu, ceea ce arată o separare puternică între electorat și partide.
  • Acest lucru este accentuat și de faptul că doar 45% din votanții PD îl aleg pe Blaga și doar 18% din votanții PNL pe Orban. La PSD, 28% din votanții PSD pe Diaconescu și 40% pe Oprescu, dar lucrurile trebuie nuanțate fiindcă avem doi candidați din partea lor, astfel că, la modul teoretic, PSD poate conta pe aproape 70% din votanții proprii.
  • Dintre toți candidații, Orban are cele mai mari probleme, el nereușind să convingă nici măcar propriul electorat, procentul de doar 18% fiind îngrijorător. Voturile PNL merg mai degrabă spre Diaconescu și Oprescu, adică spre PSD, ceea ce arată o compatibilitate mult mai mare decât se preconiza între electoratele celor două partide și că opoziția față de Traian Băsescu este mult mai puternică decât ideologia. Pe de altă parte însă, Orban obține aproape cât scorul partidului său.
  • Diaconescu și Blaga au și handicapul notorietății slabe, iar Blaga, pe lângă lipsa notorietății, se confruntă și cu o lipsă de încredere, aproape 60% din răspunsuri fiind “puțină” și “foarte puțină” încredere – 53% în cazul lui Diaconescu.
  • Se confirmă izolarea PD. Candidatul acestuia nu ia alegători din altă parte. Pe lângă faptul că ia doar 45% din electoratul PD, 85% din votanții săi sunt de la PD, în vreme ce la toți ceilalți proporția elctoratului partidului propriu este mai mică. Oprescu pare să fie cel mai “cosmopolit” dintre toți, luând electorat de la toată lumea.
  • Overall, datele prefigurează o victorie detașată a lui Oprescu și o catastrofă pentru PD. Democrații au o mare problemă și trebuie să ia în considerare faptul că, deși au un potențial enorm, alegerile următoare sunt în sistem uninominal și alegerea unor candidați nepotriviți – cum este cazul lui Blaga la București – subminează forța partidului. De asemenea, ei trebuie să ia măsuri în vederea reducerii izolării, mizarea pe o strategie de „singuri împotriva tuturor” dovedindu-se falimentară.

Mize și motivații

În primul rând, aș remarca diferențele de motivație cu care intră în bătălie fiecare candidat. Ludovic Orban și Cristian Diaconescu vizează pe termen mediu președinția partidelor din care provin, și un eventual eșec îi poate scoate din lupta pentru atingerea acestuia. De aceea, ambii vor fi foarte motivați. S-a văzut deja în primele apariții ale lui Cristian Diaconescu faptul că are de gând să se bată la modul cel mai serios și nu intră pe terenul de luptă al adversarilor: „Nu-mi dau cravata jos, nu-mi pun cizme și n-am să cotrobăi prin canale, doar ca să devin simpatic. Cu riscul să se supere ai mei pe mine. Am o viziune europeană. (…) Bunul simț este tot ce ne trebuie.” În aceste condiții, PD are o problemă, Blaga neputând duce o astfel de bătălie.

Din punct de vedere al imaginii publice, Ludovic Orban are de pierdut într-o bătălie cu Diaconescu și Blaga, contrastând puternic cu seriozitatea acestora. Pe de altă parte însă, Blaga primește o lovitură serioasă prin sprijinul public oferit de Vadim Tudor și Gigi Becali, care poate muta o parte din voturi către Cristian Diaconescu.

În fine, este interesant de notat și relația în care par a se afla candidații cu propriile partide. Dacă Blaga se agață de imaginea lui Negoiță și a lui Traian Băsescu, intrând astfel într-o relație de subordonare nu tocmai fericită, Cristian Diaconescu pare izolat, PSD-ul părând a se grupa în jurul lui Sorin Oprescu. Pe de altă parte, Ludovic Orban pare un pic izolat, dar în mod cert are sprijinul organizației București.

Bătălia de la București este foarte importantă și din punct de vedere al coagulării bazinelor electorale. Pentru PSD, care nu a condus niciodată Capitala, miza nu este vitală, dar poate fi începutul cuceririi unui alt tip de electorat. Deși la modul teoretic PD pare să fi cucerit electoratul urban, bătălia este departe de a se fi încheiat, mai ales că democrații s-au deplasat în ultima vreme într-o zonă mai pe placul unor categorii diferite de public, iar susținerea deschisă de care se bucură din partea lui Corneliu Vadim Tudor și George Becali confirmă afinitățile electoratelor acestora cu electoratul democrat, pe măsură ce PD se transformă în “partidul agramaților”. Potențiala pierdere a primăriei Capitalei va avea darul de a pune în umbră succesurile succesele din țară și va reînvia lupta pentru electoratul urban. Aici, PNL poate juca un rol mult mai important decât îl arată scorul actual din sondaje.

Este de menționat faptul că pentru toate trei partidele principale, candidaturile par mai degrabă rodul unor bătălii în culise (nimeni de la PD nu a vrut să continue moștenirea Videanu, războiul Oprescu-Diaconescu este expresia bătăliei între cele două grupări majore din PSD, una mai atentă la Cotroceni, cealaltă decisă să meargă pe cont propriu), PNL oricum nu avea altă variantă și peneliștii vor profita de ocazie pentru a-l trece pe Ludovic Orban pe linie moartă.

Alegerile locale, preliminarii pentru parlamentare

Alegerile locale vor stabili preliminariile pentru alegerile parlamentare de la sfârșitul anului. În momentul de față, există senzația cvasiunanimă că PD va câștiga tot și va obține un scor între 40 și 50%. Acest optimism general poate fi dat peste cap de realitatea voturilor. Așa cum se vede din sondajul Gallup, alegătorii PD sunt printre cei mai puțin dispuși să se prezinte la vot, ceea ce va submina mult potențialul.

Apoi, PD se înfățișează pe sine ca „alternativă la sistemul corupt și imoral reprezentat de PNL și PSD”, dar propune la alegerile locale același profil de „candidat penal” sau pur și simplu fără nici o legătură cu ceea ce dorește electoratul, cum este la București, ceea ce aduce o dezamăgire cruntă pentru mulți dintre cei care credeau că democrații sunt „altceva”. Acest lucru poate avea repercusiuni asupra prezenței la vot chiar în rândul electoratului urban, informat, pe care mizează democrații.

Un scor similar cu cel de la alegerile europarlamentare – adică în jur de 30% – poate aduce o debusolare atât a electoratului, cât și a activiștilor proprii care deja își fac planuri de guvernare. Coroborat cu o victorie previzibilă în PSD a aripii Năstase-Iliescu și obținerea de către social-democrați a unui scor apropiat – 26-28% – vor duce cele două partide aproape la egalitate, cu PNL în rol de arbitru. Cum în PNL nu mai există o aripă favorabilă lui Traian Băsescu care să încerce un puci pe modelul Stolojan, iar în PSD gruparea favorabilă președintelui nu are un potențial electoral semnificativ, premisele nu sunt tocmai fericite pentru democrați.

Președintele în campanie

Era de așteptat ca președintel să intervină în campanie în ajutorul protejaților săi. Din păcate, însă, cele patru intervenții (interviul de la RRA, întâlnirea cu Blaga, Videanu și Negoiță, „Ziua porților deschise”, și interviul de la Realitatea TV s-au dovedit neinspirate. Traian Băsescu a repetat aceleași acuzații vagi, și-a expus partizanatul pe care îl acuza în 2004 la Ion Iliescu, fără însă a reuși altceva decât a enerva o parte din electorat. Există șanse ca aceste intervenții să motiveze electoratul anti-băsescian să se prezinte la urne, în vreme ce elctoratul democraților să fie demoralizat, atât ca urmare a acestor prestații penibile, cât și ca urmare a scorurilor slabe din sondaje.

Nu îmi dau seama cum Traian Băsescu nu a reușit să înțeleagă că în momentul de față corupția nu mai intră în primele cinci preocupări ale electoratului. Atâta timp cât el însuși are probleme de acest gen, dimpreună cu majoritatea liderilor partidului său, este evident că “toți e corupți”. Această temă nu-l ajută și din cauza faptului că rezultatele anticorupției sunt zero și nu s-a reușit în nici un moment demontarea acuzațiilor de “poliție politică”.

În momentul în care toți au aceeași caracteristică, este nevoie de altceva pentru a te diferenția. Nu poți să te cerți cu Ion Iliescu și tu să-i repeți aproape întocmai erorile pentru care acum patru ani îl criticai de mama focului. Mă uitam aseară pe Realitatea TV cum Radu Berceanu explica senin că “asta e, președintele e din partidul nostru, nu are cum să nu țină cu noi”. Păi acum 4 ani, cine țipa din gură de șarpe că Ion Iliescu calcă în picioare Constituția?

Nici Traian Băsescu, nici PD nu au făcut ce trebuia să facă și acuma se trezesc că li se aduce nota de plată și aceasta cam depășește posibilitățile lor financiare. Acum se vede foarte bine că președintele nu a mai evoluat din 2004, în vreme ce în jurul său s-au schimbat foarte multe. În 2004, dependența de stat era încă foarte mare și controlul cvasi-dictatorial al lui Adrian Năstase exaspera pe multă lume. După atâția ani de creștere economică susținută, majoritatea oamenilor au alte probleme decât faptul că un ministru primește patru caltaboși pentru o licitație.

E pur și simplu neinspirat să vorbești bucureștenilor de corupție când propriul partid a devenit campionul borduriadei. Nu poți să-ți trimiți candidații la capitală încolonați doi câte doi în spatele lui Negoiță. Oricâți porumbei ar mai scoate prestidigitatorul Băsescu din joben, nu cred că mai poate distrage atenția de la eșecul care se prefigurează la Capitală, fiindcă - oricâte alte cauze ar avea - blocajele din trafic și nervii bucureștenilor se datorează și incompetenței și nesimțirii lui Videanu. Pierderea unei primării nu ar fi chiar o tragedie, însă este vorba chiar de “regatul” lui Băsescu, uzurpat, culmea tupeului, de un pesedist.

Dacă democrații nu se trezesc - și nu se vor trezi - vor avea mari probleme în perspectiva alegerilor parlamentare.

Publicat în : Cover story  de la numărul 56

Comentarii

Comentariul nr.1 - Igo a spus în 06.06.2008 11:31:00:
Doriti sa faceti ceva bani in plus in 10 minute?
Te-ai gandit cum ai putea sa faci rost de bani fara sa investesti niciun leu? Solutia e
foarte simpla. Din publicitate. Sunt multe site-uri care platesc sa primeasca vizitatori
si acum e timpul sa primesti si tu o parte din banii acestia. Respecta pasii de mai jos si o
sa ai niste venituri consistente:
1. Mai intai copiaza link-ul acesta: http://bux.to/?r=siluta

2. Urmatorul pas e sa te inscrii, completand toate casutele care apar acolo. La referrer scrii siluta (daca nu e deja
scris, pentru a evita vanzarea catre americani care sa profite de pe spatele vostru).
3. Apesi pe Surf Ads si dai click pe link-urile care iti apar acolo. Pe fiecare
site pe care intri trebuie sa astepti 30 de secunde. Pentru fiecare site pe care intri
vei primi 0.01$ . De asemenea pe link-urile care ti le dau acolo poti sa intri doar o data pe
zi.
4.Exemplu:
Tu dai click 10-20 ads /zi = $0.10 - $0.20
170 referrals dau click 10 ads/zi = $17.00
Cistigul tau pe zi = $17.10
Cistigul tau pe saptamana = $119.70
Cistigul tau pe luna = $510.00
5.Acesta e pasul cel mai important si anume luarea banilor. In momentul in care ai ajuns la 10$ poti sa scoti banii. Tot ce trebuie sa faci e sa apesi pe ''Payments'' si alegi
suma care vrei sa o scoti. Banii ii vei primi in 30 de zile lucratoare fie pe card Visa
fie prin depozit bancar, in functie de cum vrei tu. Daca nu ai incredere ca o sa
primesti banii la timp poti sa intri pe forumul site-ului si sa vezi ca acolo toti spun ca
nu e nicio problema cu retragerea banilor. 6.Important este sa fii constant, sa intri
in fiecare zi pe site si sa deschizi site-urile din ''Surf ads''.... Cam acestia ar fi
pasii. Daca ii respecti poti sa ai un venit destul de frumusel din asta. Site-urile pe
care o sa intri platesc bani foarte multi ca sa primeasca vizitatori si merita sa profiti
de asta. Eu sunt membru pe site-ul acesta din ianuarie 2008 si pana acum fac 450 dolari pe luna. E drept, nu e mult, dar avand in vedere ca tot ce fac e sa intru pe link-urile
date de ei timp de 30 de secunde, eu zic ca merita, e un venit frumusel si constant.
Multa Bafta !
( vrei sa faci mai multi bani strange cat mai multi referrals )

Semnatura,

V., un profesor de informatica, a facut deja bani frumosi. Succesul e garantat!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: