Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Noua istorie a petrolului

Mihnea GRAUR

Rene Sedillot a scris în anii ’70 “Istoria petrolului”, un best-seller ce el însuși a scris istorie. În ultimul deceniu prețul la petrol a crescut de șase ori, economia mondială intrând într-o nouă eră. Barilul atinge pragul de 115 $, așteptările pentru 2008 sunt de 150 $/baril, ca să nu spun de pesimiștii care împing prețul spre 200 $/baril. Istoria petrolului este rescrisă astăzi sub ochii noștri.

Noi recorduri

 

      Cele două crize ale petrolului au avut loc în anii 1973 și 1979, maximul istoric fiind atins în aprilie 1980 – atunci prețul petrolului ajustat la inflație era de 102,53 $/baril. Vineri, 18 aprilie, petrolul a trecut de 116 $/baril.

      Situația este una foarte sensibilă, prețul fiind tot ușor influențat în ultimele luni de orice știre: de la comentariile lui Ben Bernanke, președintele băncii centrale americane (Federal Reserve), asupra stării economiei americane până la perturbările recente ale producției în Nigeria, de la anunțul privind stocurile reduse ale SUA până la incendiul la un terminal de gaze naturale în Norfolk (Marea Britanie). Sigur, astfel de anunțuri au influențat mereu piața, în consecință prețul suferind variații.

Acum însă amplitudinea variațiilor este mult mai ridicată și, de cele mai multe ori, nu există o tendință de revenire și/sau stabilizare a prețului. Practic în primul trimestru al anului prețul a crescut cu 15%, un procent ridicat având în vedere că nu au mai avut loc evenimente cu grad ridicat de risc. În raportul întocmit pentru luna martie 2008, OPEC a remarcat o volatilitate excesivă, prețurile fiind vulnerabile la evenimente care în mod normal au impact doar pe termen scurt.

      În ciuda apelurilor lansate de statele mari consumatoare, Chakib Khelil, președintele OPEC, a anunțat că, deși este de așteptat ca prețul să continue să crească, nu este necesar să majoreze plafonul producției de petrol, susținând că oferta și cererea sunt echilibrate. Chakib Khelil a afirmat că OPEC poate crește plafonul producției cu 2 milioane de barili pe zi pe seama marilor exportatori precum Arabia Saudită, Venezuela, Algeria, Libia și Nigeria. De asemenea, președintele OPEC a atenționat că plafonul de producție a fost majorat și anul trecut, dar, cu toate acestea, prețul a continuat să crească.

      Chakib Khelil aruncă o importantă parte de vină pe devalorizarea dolarului, apreciind că o devalorizare a monedei americane cu 1% produce un salt al prețului la petrol cu 4 $/baril.

 

Companiile petroliere

 

Pentru anul acesta OPEC își menține previziunile privind creșterea cererii de petrol cu 1,4%. Aceasta reprezintă o creștere de 1,2 milioane barili/zi, atingându-se un plafon de producție de 87 milioane barili/zi.

Pericolul unei crize economice globale ridică semne de întrebare și asupra prețului petrolului. În fapt, o restrângere importantă a producției ar reprezenta și o scădere drastică a cererii, care la rândul său ar genera fenomene periculoase pe piață. Nimeni nu poate anticipa efectele unui impact major asupra politicii internaționale. Multe dintre statele OPEC nu sunt tocmai în relații de prietenie cu SUA, NATO, UE sau chiar ONU.

"În anii 1970, companiile petroliere internaționale controlau aproximativ 75% din rezervele mondiale de petrol și 80% din producție. Astăzi, companiile controlează doar 6% din rezervele petroliere și 24% din producția internațională, restul fiind controlat în principal de companiile naționale", a constatat directorul executiv al grupului italian Eni, Paolo Scaroni, la deschiderea forumului internațional pentru energie de la Roma, potrivit NewsIn.

Cu toate acestea, în topul Forbes al celor mai puternice 2000 de companii din lume găsim 123 de companii de petrol și gaze, din care 12 în primele 100 și 3 în primele 10. Principalele 10 companii au înregistrat în 2007 un profit cumulat de 209 miliarde $ la un volum al vânzărilor de 1947 miliarde $, ceea ce înseamnă o rată a profitului de peste 10%. Toate aceste firme au manifestat creșteri la cei patru indicatori (volumul vânzărilor, profitul, activele și valoarea de piață) avuți în vedere la întocmirea clasamentului.

În situația în care variația cotațiilor internaționale a avut amplitudini mari anul trecut, putem spun că 2007 a fost un an extrem de agitat: tensiuni ridicate pe marginea programului nuclear iranian, acutizarea tensiunilor dintre Venezuela și SUA, incidentele din Nigeria, criza financiară internațională pornită de la căderea creditelor imobiliare în SUA, previziunile privind creșterea Chinei etc. La toate acestea s-au adăugat tendințele actuale de reașezare a marilor jucători pe piață, în special creșterea puterii și influenței Gazprom și PetroChina.

Apropo, în 2007 cea mai mare companie din lume (nu doar din petrol!) din punct de vedere al capitalizării bursiere nu a mai fost din SUA, ci compania chineză PetroChina cu 524 miliarde dolari. De remarcat că prin maximul bursier al anului trecut, PetroChina a întrecut valoarea cumulată a următoarelor două clasate: Exxon Mobil și General Electric.

Revenind, trebuie spus că marile companii sunt „stresate” de presiunea investițiilor pe care vrând-nevrând trebuie să le facă deoarece noile zăcăminte sunt tot mai greu de exploatat aflându-se la adâncimi tot mai mari și tot mai departe de coaste, fără a mai reaminti de petrolul foarte greu și scump la rafinare cum este cel din Venezuela sau Canada. O altă presiune investițională vine dinspre reglementările de mediu, dar concluziile întârzie să apară, concluziile privind regimul climatic în urma negocierilor internaționale de la Kyoto urmând să apară în 2010 sau chiar 2011.

 

Exportatorii

     

      Peste 70 de companii internaționale s-au înscris pentru a oferta implicarea în dezvoltarea resurselor petroliere din Irak, țară care exploatează astăzi doar o mică parte din rezerve ce pot fi relativ ieftin de extras.

      O analiză elaborată recent de Reuters preciza că exportatorii din Golful Persic, deși dispun de sume importante de bani de pe urma vânzărilor de petrol, au început să își limiteze achizițiile de active străine deoarece internaționalizarea crizei creditelor promite afaceri mai bune în viitor. De fapt, pe fondul inventarierii situației actuale și al identificării celor mai eficiente plasamente, exportatorii continuă să acumuleze. Având în vedere devalorizarea multor tipuri de active, vor ajunge practic să cumpere mai ieftin.

      În timp ce asistăm de peste o jumătate de an la o criză mondială de lichiditate, exportatorii de petrol din zona Golfului au lichidități imense. Achizițiile făcute de aceștia în 2007 au fost de trei ori mai mari față de anul precedent, ajungând la circa 90 miliarde $, potrivit firmei britanice Dealogic. Însă în primul trimestru al anului curent ritmul a scăzut, fiind cu 30% mai mic decât cel al ultimului trimestru din 2007.

      Interesant este că febra investițiilor neliniștește Statele Unite, care manifestă îngrijorare cu privire la influența și controlul străin asupra activelor, ridicându-se întrebarea dacă achizițiile au motivație politică.

      În altă ordine de idei, identificarea unor noi rezerve în alte zone începe să devină doar o formă de literatură science-fiction. Totuși, la începutul lunii aprilie a fost descoperit un zăcământ important de petrol în largul coastelor braziliene, fiind apreciat al treilea ca mărime din lume. Compania Petrobras, împreună cu spaniolii de la Repsol și britanicii de la BG Group au dat de rezerve estimate la 33 miliarde de barili, pe locurile 1 și 2 fiind zăcămintele de la Gewar (Arabia Saudită) și Burgan (Kuweit), cu 83 și respectiv 72 miliarde barili.

      Desigur, se naște întrebarea: care este volumul estimat al celor mai importante zăcăminte din subsolul irakian? De fapt se nasc mai multe întrebări, dar retorice, răspunsurile știindu-le și un copil de grădiniță din SUA.

 

      De pe urma acestei evoluții câștigă, așadar, toate marile forțe financiare, am numit aici atât companiile, cât și exportatorii. De pierdut – pierd consumatorii finali.

În 2007 au fost doborâte mai multe recorduri pe piața petrolului. Leonid Fedun – vicepreședinte al Gazprom – afirmă că Rusia nu va mai extrage niciodată un volum atât de mare de petrol precum cel din  2007 (aproape 10 milioane de barili/zi). Se bănuiește păstrarea unor rezerve importante pentru situații urgente, la fel procedând și SUA cu zăcămintele din Alaska.

Cele mai optimiste previziuni arată că zăcămintele vor fi epuizate peste 100 de ani, cele mai pesimiste – peste 2-3 decenii. Indiferent ce ne va oferi viitorul, acesta va fi fără petrol. Dar până atunci prețul continuă să crească, iar prognoza atingerii în 2008 a pragului de 150 $/baril este tot mai aproape de a deveni realitate.

        La noi, Daniel Dăianu a lansat ideea creării unei companii naționale energetice, idee preluată rapid de prim-ministrul Tăriceanu. Având în vedere evoluțiile recente și previziunile, dar mai ales sensibilitatea României față de problematică, o astfel de idee trebuie susținută și dusă la îndeplinire fără a crea monopol de viitorul guvern, indiferent de culoarea sa politică.
Publicat în : Economie  de la numărul 56

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: