Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Mister dezlegat

Virginia MIRCEA

Pe 6 septembrie anul trecut, avioanele de război israeliene au lovit o locație din deșerturile din estul Siriei. Israelienii au refuzat să explice ce și de ce au lovit. Sirienii au nivelat imediat locul cu buldozerele, pentru a împiedica investigațiile ulterioare. Guvernul SUA a recunoscut atacul, dar a refuzat alte comentarii. Iar lumea a fost lăsată să-și dea cu părerea.

În luna aceasta, administrația Bush a confirmat în sfârșit ceea ce zvonurile spuneau de mult: facilitatea siriană era într-adevăr o centrală nucleară. Avea același design ca și centrala Yongbyon din Coreea de Nord, iar inginerii si muncitorii nord-coreeni contribuiseră la construcția ei. Coreea de Nord și Siria începuseră discuțiile privind facilitatea în 1997. Lucrările au fost lansate în 2005. Când au atacat israelienii, mai rămăseseră doar câteva săptămâni până la finalizarea sa.

Tot ce ar mai fi lipsit atunci ar fi fost suficient plutoniu, pentru a putea iniția un ciclu de producție de armament nuclear. Dacă li s-ar fi permis să continue, până acum sirienii ar fi fost un stat cu arsenal nuclear..

Această istorie are învățăminte

Acțiunea militară împotriva facilităților nucleare poate fi eficientă – mai ales dacă respectivele unități sunt localizate la distanță de centrele mai populate, cum a fost cazul în Siria.

 1) De ani de zile auzim că este imposibil, de neconceput ca state precum Siria, Coreea de Nord, Iran sau Irakul lui Saddam Hussein să colaboreze vreodată între ele. Ni s-a spus că niciodată Iranul șiit nu se va putea alia cu grupuri teroriste sunnite ca Hamas sau al-Qaeda. Și totuși iar și iar în ultimii 6 ani, am văzut exact acest lucru. Coreea de Nord a ajutat Siria. Iranul și Coreea de Nord au făcut schimb de tehnologie. Iranul a subvenționat Hamasul. Liderii Al-Qaeda s-au refugiat în Iran.

Ce mai, e aproape ca și când ar fi format o axă sau așa ceva.

2) Mulți au cerut administrației Bush să „întindă o mână” Siriei. Iraq Study Group, cu Lee Hamilton și James Baker drept co-președinți, a sugerat că Siria ar putea ajuta la implementarea unei soluții în Irak. Înainte de asta, secretarul de stat al administrației Clinton, Warren Christopher, a curtat intens Siria, vizitând Damascul de mai multe ori decât orice alt guvern din lume. Însă reaua credință, agresiunea și lipsa de considerație a regimului sirian a continuat fără jenă.

Din fericire, această ultimă amenințare mortală a fost interceptată la timp. Dar putem recunoaște în sfârșit că regimul Assad din Siria este parte a problemei din Orientul Mijlociu, și nu parte a soluției?

3) Democrații și liberalii au criticat aspru administrația Bush pentru faptul că s-a concentrat asupra unor state sponsori ai terorismului, ca Siria și Iranul, în loc să se concentreze exclusiv pe grupuri teroriste non-statale ca al-Qaeda. Au spus chiar că această concentrare asupra statelor-sponsor al terorismului este o „pistă falsă." Dar teroriștii cu arme nucleare sunt mult mai periculoși decât cei care nu le au. Încercările Al-Qaeda de a procura arme nucleare au eșuat. Amenințarea terorismului nuclear vine în principal dinspre state precum Siria, Iranul și Coreea de Nord.

4) Acțiunea militară împotriva facilităților nucleare poate fi eficientă – mai ales dacă  respectivele unități sunt localizate la distanță de centrele mai populate, cum a fost cazul în Siria. Și deși Siria are la dispoziție organizații teroriste, nu a ripostat. Ceva ce ne dă de gândit în legătură cu mult mai seriosul program nuclear iranian.

5) Dezvăluirile subliniază naivitatea fatală a consilierilor lui Barack Obama. Așa cum arăta Gabriel Schoenfeld pe blogul Commentary, Joseph Cirincione, considerat de regulă principalul consilier pe probleme nucleare al lui Obama, a respins în septembrie anul trecut primele zvonuri privind facilitatea nucleară siriană, considerându-le „prostii de extremă dreapta.”

Cirincione scria pe blogul Foreign Policy: „Asta [primele zvonuri privind facilitatea nucleară] pare a fi lucrătura unui mic grup de oficiali care transmit pe surse „informații” alese cu grijă, neverificate, pentru a promova o agendă politică anterioară. Dacă vă sună a pregătire pentru război în Irak, așa și trebuie. De data aceasta pare menit să deturneze un acord SUA – Coreea de Nord pe care radicalii din administrație îl consideră o cedare. Unii israelieni doresc să împiedice orice dialog între SUA și Siria."

Cirincione pare să fi fost atât de hotărât să împiedice ceea ce considera amenințarea exagerărilor americane, atât de dornic să promoveze dialogul cu Siria, încât a devenit orb la realitatea unei amenințări nucleare.

Și din păcate nu este singurul care gândește așa. Este opinia dominantă în rândul specialiștilor pe politică externă ai Democraților – mai ales al celor din jurul lui Obama.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 56

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: