Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Gură de oxigen pentru dolar?

Cristian BANU

Federal Reserve, banca centrală americană, a decis la sfârșitul lui aprilie să micșoreze dobânda-cheie cu 0,25% până la 2%, într-o încercare de a ajuta economia americană să crească în continuare, chiar și într-un ritm moderat, pe fondul slăbirii consumului.Decizia a fost în conformitate cu așteptările analiștilor, care anticipau că rezultatul ședinței Fed va fi o nouă diminuare a dobânzii-cheie, posibil ultima din seria celor începute în toamna trecută.

Fed menționează că statisticile indică o activitate economică slabă, pe fondul cheltuielilor mici ale populației și firmelor, iar piața muncii este în declin.

"Piețele financiare rămân într-o stare de tensiune considerabilă, iar condițiile aspre de creditare și adâncirea problemelor de pe piața imobiliară pot exercita presiuni asupra creșterii economice în următoarele trimestre", avertizează bancherii centrali americani, în comunicatul Federal Reserve.

Deși statisticile pentru inflația de bază au arătat o oarecare ameliorare, prețurile energiei și ale alimentelor au crescut în ultimele luni, ca și o serie de indicatori privitori la așteptările legate de inflație.

FOMC estimează că inflația se va tempera în următoarele trimestre, reflectând o plafonare a prețurilor energiei și ale altor mărfuri și o diminuare a presiunilor privind cererea de resurse. "Cu toate acestea, incertitudinile privind perspectivele inflaționiste rămân accentuate și va fi nevoie să monitorizăm foarte atent evoluția inflației", precizează Federal Reserve.

Relaxarea substanțială a politicii monetare efectuate până în prezent, corelată cu alte măsuri menite să protejeze lichiditatea de pe piață ar trebui să contribuie la susținerea unei creșteri economice moderate în timp și la contrabalansarea riscurilor ce amenință activitatea economică, potrivit Fed.

 

Prețul aurului stagnează, dolarul crește puțin

 

Cotația aurului a stagnat a doua zi după scumpirea cu aproape 2% din ultimele 24 de ore, după ce Federal Reserve, sistemul american de bănci centrale, a diminuat dobânda de politică monetară până la 2%, iar dolarul a recuperat față de cotațiile minime atinse anterior, scrie Reuters.

Aurul, care s-a ieftinit în timpul ultimelor ședințe de tranzacționare ca urmare a aprecierii dolarului, a fost cotat la 865,00/865,70 dolari/uncie, în apropiere de cotația de 862,30 dolari/uncie.

"Pe piață se manifestă o anumită oboseală a investitorilor de câteva săptămâni încoace și cred că va fi nevoie de un oarecare efort ca lucrurile să se pună iar pe picioare", a comentat, pentru Reuters, un economist de la SG Corporate and Investment Banking, Stephen Briggs.

"Cred că acesta este riscul real, nu cât se va scumpi aurul dacă se depreciază dolarul, ci amploarea ieftinirii aurului dacă dolarul nu se va deprecia", a adăugat Briggs.

Decizia bancherilor centrali americani a determinat o depreciere inițială a dolarului față de euro, în contextul în care investitorii s-au chinuit să interpreteze mesajul Federal Reserve cu privire la economie și s-au întrebat dacă aceasta va fi ultima decizie de relaxare a politicii monetare din seria celor începute în toamna trecută. Aprecierea dolarului scumpește aurul pentru posesorii de alte valute și coboară adesea cererea de lingouri. De asemenea, scăderea dobânzii de politică monetară are tendința de a extinde atractivitatea aurului ca investiție alternativă acțiunilor și obligațiunilor.

 

Euro se depreciază față de dolar

 

Euro s-a depreciat după ce moneda americană a recuperat pierderile anterioare înregistrate după ce Federal Reserve nu a exclus posibilitatea unor noi relaxări ale politicii monetare, scrie Reuters.

Euro s-a depreciat cu mai mult de 0,5% față de dolar, până la cotația de 1,5518 dolari/euro, în scădere față de un maxim de 1,5643 al ședinței de tranzacționare și pe cale de a înregistra cea mai accentuată depreciere din ultima lună.

Dolarul s-a apreciat cu 0,2% față de yen, până la 104,19 yeni/dolar, în apropiere de cotația maximă a ultimelor două luni, de 104,87 yeni/dolar, înregistrată în ziua anunțului Fed.

Mișcările de pe piața valutară au fost exacerbate de tranzacționarea slabă din Europa, din cauza zilei libere de 1 Mai. Dolarul s-a apreciat și față de yen, aproape de un maxim al ultimelor două luni, în așteptarea publicării unui set de statistici economice americane.

Moneda americană a recuperat pierderile pe care le înregistrase deoarece investitorii nu au fost convinși că decizia de relaxare a politicii monetare a Federal Reserve va fi ultima din seria începută în toamna trecută. Șeful departamentului de cercetare pentru piețe valutare de la Calyon, Mitul Kotecha, a spus că traderii și-au depășit atribuțiile în momentul în care au estimat că știu care va fi mesajul Federal Reserve și că va indica o stopare a deciziilor de relaxare a politicii monetare, când comunicatul Fed a susținut de fapt necesitatea de a încuraja creșterea economică și de a tempera presiunile inflaționiste. "Mulți oameni au crezut că Fed va da semnalul pentru oprirea seriei de decizii de relaxare a politicii monetare, ceea ce nu s-a întâmplat, iar dolarul s-a depreciat", a spus Kotecha.

"Cred, însă, că nu ar fi trebuit să ne așteptăm ca Fed să dea un astfel de semnal. Este clar că bancherii centrali americani nu au emis un comunicat la fel de sumbru pe cât au fost altele în trecut, așa că se poate spune că efectele comunicatului au constat în aprecierea dolarului", a adăugat analistul citat. Kotecha a mai spus că lichiditatea scăzută a agravat pierderile euro.

 

Statistici nu foarte optimiste pentru economia americană

 

Numărul de locuri de muncă din sectorul privat a crescut neașteptat și datele au arătat că economia SUA a crescut peste așteptările analiștilor, dar detaliile privitoare la produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite nu au fost pe atât de pozitive pe cât au sugerat cifrele principale.

În general, statisticile publicate susțin estimările că seria de decizii de relaxare a politicii monetare a Federal Reserve se apropie de sfârșit. "La prima vedere, statisticile pentru piața muncii și cele pentru PIB sunt peste așteptări", a comentat, pentru Reuters, un strateg pentru piețe valutare de la compania MAN Global Research din Chicago, Michael Malpede. "Nu aș vrea să văd prea mult în aceste statistici, însă. Cred că ambele rapoarte supraevaluează starea economiei Statelor Unite în acest moment", a adăugat Malpede. "Statisticile ar putea susține o decizie de oprire temporară a relaxării politicii monetare a Fed, dar cam asta este tot", a adăugat analistul citat.

 

Reducerea dobânzii a influențat și prețul petrolului

 

Prețul petrolului a crescut cu peste un dolar, la bursele electronice din Asia, după ce s-a ieftinit puternic cu o zi înainte, datorită publicării unor statistici mult mai bune decât așteptările pieței privind stocurile americane de petrol, informează AFP.

Prețul petrolului "light sweet crude", cu livrare în luna iunie, a crescut cu 1,35 dolari pe baril, la 114,81 dolari, față de nivelul de 113,46 dolari pe baril. Prețul petrolului brent, din Marea Nordului, cu livrare în iunie, a crescut cu 1,36 dolari, la 112,72 dolari pe baril. Conform traderilor, această nouă majorare ar putea fi de scurtă durată dacă dolarul își continuă aprecierea față de alte monede.

Prețul petrolului a scăzut la New York sub pragul de 114 dolari pe baril, după o majorare peste așteptări a stocurilor americane de petrol și după ce Federal Reserve a decis o nouă reducere a dobânzii de referință.
Publicat în : Economie  de la numărul 56

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: