Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Artizanul de origine română al miracolului economic japonez

Andrei BĂDIN

Joseph Juran, pionierul american al controlului calității, de origine română, autorul lucrării „Manualul controlului calității“, ce a contribuit decisiv la crearea miracolului economic al Japoniei postbelice, s-a stins din viață la 28 februarie, la vârsta de 103 ani, lăsând în urmă o activitate vastă ce a stat la baza ameliorării economiilor americană și japoneză, notează cotidianul britanic “The Times”.

Grație lui Joseph Juran, produsele din zile noastre sunt fabricate sistematic cu mult mai puține defecte decât în urmă cu opt decenii, când acesta și-a început cariera. El a redefinit controlul calității, convingând companiile să planifice calitatea de la cel mai înalt nivel al conducerii. Cartea sa, „Ma­nualul controlului calității“, publicată prima dată în 1951, a devenit un tratat de referință în domeniu. Decenii la rând, Juran a fost unul dintre cei mai importanți consultanți din SUA în domeniul managementului, ținând prelegeri, scriind și susținând pre­zentări.

Cine e Juran?

Recomandările sale au fost aplicate în modul cel mai spectaculos în Japonia postbelică. În anii ‘50, când Juran a ajuns în Japonia, mărfurile japoneze erau cunoscute pentru nefiabilitatea lor. Prelegerile sale și lecțiile pe care le-a susținut privind importanța calității au jucat un rol deosebit în schimbarea surprinzătoare a acestei percepții și la miracolul economic care a urmat. Joseph Moses Juran s-a născut la Brăila în 1904 și a crescut la Gura Humorului, unde oportunitățile erau limitate, iar violența antisemită era la ordinea zilei. Familia sa a emigrat în SUA în 1912, iar Juran a crescut în Minnesota, unde a desfășurat munci necalificate pentru a-și întreține familia și a-și termina studiile. A absolvit ca inginer electro­nist Universitatea din Minnesota, iar în 1924 s-a angajat în cadrul departa­mentului de inspecție al companiei Western Electric, o divizie de producție a AT&T. În cadrul acestei companii s-a concentrat asupra disfuncționalității utilajelor și plângerilor venite din partea operatorilor, încercând să afle cauzele defectelor. A fost promovat rapid, contribuind și la elaborarea manualului de pregătire în controlul calității pentru AT&T.
În perioa­da războiului, Juran a lucrat la programul Lend-Lease prin care SUA furnizau echipamente Marii Britanii și aliaților sovietici. Ulterior, a activat la Universitatea din New York ca profesor de inginerie industrială, dezvoltând și o practică de consul­tanță. Munca lui a decuplat definiția calității de ideea de lux, încercând să îi convingă pe manageri că este mai ieftin să planifice calitatea de la început decât să se confrunte cu produse defecte ulterior.
El a ajuns la această concluzie după ce a observat că 80 la sută dintre probleme sunt provocate de 20 la sută din cauze. A numit acest principiu „Principiul Pareto“, după economistul italian Vilfredo Pareto care a constatat că 20 la sută din oameni controlează 80 la sută din bogăție.
Juran a folosit inițial acest principiu pentru a identifica cele mai comune surse ale defectelor, dar a devenit mai cunoscut datorită ideii că 20 la sută din clienți oferă 80 la sută din profituri. El a denumit aceste două grupuri „cei mulți utili“ și „cei puțini vitali“. Calita­tea nu trebuie lăsată în seama depar­tamentelor de inspecție, susținea Juran, ci nivelelor de vârf ale mana­gementului și să devină o preocupare deplină pentru orice afacere, la fel ca aspectul financiar.
„Trilogia Juran“ este un alt concept, potrivit căruia controlul din inspecția tradițională de după producție trebuie să fie precedat de sisteme care au planificat calitatea încă de la început și să fie urmat de o ameliorare continuă a produsului. Japonezii „nu au avut nici un motiv să nu încerce aceste idei“, își amintea Juran în 2004. „Ei aveau o reputație groaznică în ceea ce privește calitatea. Au fost nevoiți să renunțe la faima de a produce rebuturi. Pentru că erau convinși de nevoia acestei schimbări, au fost deschiși față de ideile privind calitatea.„ Succesul nu a întârziat să apară. „Japonia a ajuns la statutul de superputere economică și aceasta prin calitate“, a subliniat Juran. Din acest motiv, guvernul japo­nez l-a răsplătit pe Juran cu Ordinul Trezoreriei Sacre.

Controlul calității

Teoreticianul japonez în mana­ge­mentul calității, Kaoru Ishikawa, scria: „Vizita lui Juran a creat o atmosferă în care controlul calității a fost considerat un instrument al managementului, generând o deschidere pentru stabi­lirea unui control deplin al calității, așa cum este cunoscut astăzi.
„În 1979, a fondat Institutul Juran, o organizație de consultanță, iar în 1986 Fundația Juran, care, mai târziu, a devenit parte a școlii de afaceri din cadrul Universității din Minnesota. Ultimul turneu de conferințe l-a avut în 1994, iar după aceea a continuat să scrie. Printre lucrările sale se numără „A History of Managing for Quality“ (1995) și „Architect of Quality“ (2003). Peter Drucker, considerat un guru al managementului, a spus odată: „Indi­ferent de ce progrese a înregistrat indus­tria manufacturieră americană în ultimii 30-40 de ani, îi suntem datori lui Joe Juran și muncii lui neobosite, perse­verente, răbdătoare și altruiste.“

Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 55

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: