Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Slăbiciunile dolarului

Cristian BANU

Dolarul încearcă să reintre pe un trend ascendent, după ce încrederea în sectorul bancar s-a îmbunătățit și după ce rezultatele celor mai recente statistici au depășit estimările și au semnalat că economia Statelor Unite ar putea fi într-o stare mai bună decât se temea majoritatea.

Acțiunile s-au apreciat după ce încrederea investitorilor în sectorul financiar a fost sus­ținută de Lehman Brothers Hol­din­gs, care a majorat recent capitalul cu 4 miliarde dolari, punând capăt specu­la­țiilor potrivit cărora banca de investiții se confruntă cu probleme.
Alte bănci continuă să aibă difi­cul­tăți, UBS și Deutsche Bank înregis­trând împreună o pierdere de 23 mili­ar­de dolari din activele riscante, însă unii investitori consideră situația un semn că cea mai grea perioadă pentru marile bănci a trecut.
„Băncile sunt capabile să strângă fonduri, diminuând posibilitatea unui deznodământ foarte grav pentru sectorul financiar, ceea ce susține accentuarea dolarului în fața yenului“, a declarat un strateg valutar din cadrul Barclays Capital, Adarsh Sinha.
Yenul tinde să se deprecieze când apetitul pentru risc crește și investitorii se implică în tranzacții speculative de tip carry trade, în cadrul cărora folo­sesc împrumuturi în monede cu ran­da­mente mici pentru a finanța investiții în active cu profitabilitate mai mare.
Dolarul a fost susținut, de asemenea, de statisticile producției din Statele Unite în luna martie, ce au depășit estimările și au redus previ­ziu­nile legate de gradul în care banca cen­trală americană, Federal Reserve, va coborî dobânda de politică monetară.
„Datele economice pozitive din Statele Unite au redus estimările că Federal Reserve va coborî dobânda cu 0,5 puncte procentuale și piața mizează mai mult pe o coborâre de 0,25 puncte procentuale“, a mai declarat analistul din cadrul Barclays Capital.
Economia SUA ar putea înregistra o contracție în prima jumătate a anului, după care ar trebui să recupereze, deoarece scăderile agresive ale do­bânzii de politică monetară sti­mulează creșterea, a declarat președintele Federal Reserve, Ben Bernanke, citat de Reuters. Calmarea îngrijorărilor pen­tru situația de pe piața imobiliară și de pe cea financiară va contribui, de asemenea, la reluarea creșterii eco­nomice în Statele Unite, a menționat șeful băncii centrale americane.
„Produsul intern brut (PIB) din Statele Unite nu va crește mult în termeni reali, dacă va crește, în prima jumătate a anului 2008 și ar putea chiar să scadă ușor“, a estimat Ber­nanke, într-un discurs pregătit pentru comisia economică reunită a Con­gre­sului american. „Ne așteptăm ca acti­vitatea economică să se conso­li­deze în a doua jumătate a anului, parțial ca urmare a politicilor monetare și fiscale stimulative, iar creșterea se va men­ți­ne la – sau puțin sub – ritmul sus­ten­a­bil în 2009“, a adăugat Ben Ber­nan­ke.

Aurul, la un minim record

Prețul aurului a scăzut pe 1 aprilie la un minim al ultimelor două luni, semnificativ sub pragul de 900 do­lari/uncie, pe măsură ce depre­cierea dolarului față de euro a redus atrac­tivitatea metalului galben ca investiție alternativă și a generat vânzarea de lingouri.
Prețul în scădere al petrolului a adus, de asemenea, presiuni asupra aurului, care în mod obișnuit este vă­zut ca un mijloc de protec­ție împotriva inflației. Alte metale s-au ieftinit de asemenea, prețul argintului coborând cu 5% până la un nivel minim al ulti­melor două luni. Platina s-a ieftinit cu 6%.
Prețul aurului a atins un minim de 872,90 dolari/uncie și a fost cotat la 877,80/878,70 dola­ri/un­cie, compa­rativ cu 916,20/917,00 dolari/uncie la sfârșitul lui martie pe piața din New York. Prețul metalului galben a pierdut aproximativ 15% după ce a atins nivelul maxim istoric de 1.030,80 dolari/uncie cu două săptămâni în urmă.
„Dat fiind nivelul ridicat de interes speculativ, nu excludem o accentuare a corecției actuale a prețurilor“, a spus un analist în pietre prețioase de la Barclays Capital, Suki Cooper. „Totuși, mediul rămâne pe ansamblu unul pozitiv pentru aur în lunile care ur­mea­ză“, a adăugat Cooper, care a men­ționat că nu se așteaptă la o revenire semnificativă a dolarului față de euro în viitorul apropiat.
Prețul platinei a coborât la un nivel minim al ultimei săptămâni, de 1.888 dolari/uncie, iar ultima cotație înre­gis­trată luni la New York a fost de 1.895/1.905 dolari/uncie. Platina a pierdut peste 17% după ce a atins nivelul record de 2.290 dolari/uncie pe 4 martie, ca urmare a unei crize energetice care a afectat producția din Africa de Sud.
Argintul s-a ieftinit la 16,32 do­lari/uncie, iar ultima cotație înre­gis­trată a fost de 16,54/16,59 dola­ri/uncie, cel mai mic preț de la începutul lui februarie.

Euro menține avantajul față de moneda americană

Euro și-a menținut și la sfârșitul lui martie avantajul în fața dolarului, după ce statisticile prețurilor din zona euro au depășit estimările și au întărit așteptările că Banca Centrală Euro­peană (BCE), concentrată pe inflație, nu va reduce dobânda de politică monetară în viitorul apropiat.
Situația este opusă față de cea din Statele Unite, unde banca centrală Federal Reserve, mai îngrijorată de înce­tinirea economiei, a coborât do­bânda cheie cu 3 puncte procentuale din septembrie și se estimează că va reduce din nou nivelul luna viitoare.
Contrastul dintre nivelul dobânzilor și creșterea economică a apreciat euro cu 8% în fața dolarului de la începutul acestui an, cea mai mare creștere trimestrială din 2004.
Inflația anuală din zona euro s-a accentuat la un nivel record de 3,5% în martie, depășind estimarea de 3,3%.
„Nivelul este mai mare decât se estima și nu va reuși să calmeze îngrijorările BCE, prin urmare, până când nu vom avea dovada că mult-temutele efecte secundare nu vor avea loc, BCE nu va relaxa politica monetară“, a declarat șeful departamentului de strategie valutară din cadrul RBC Capital Markets, Adam Cole. „Cred că euro va continua să se aprecieze, aproape de valoarea istorică, și cred că va atinge în curând 1,60 dolari/euro“, a adăugat acesta.
Pe 31 martie, euro a urcat la 1,5834 dolari, aproape de valorea record stabilită cu două săptămâni înainte.
Moneda europeană a avansat la un nivel maxim în fața lirei sterline, de 79,67 pence, în timp ce moneda britanică s-a depreciat în urma publicării statisticilor slabe în sectorul ipotecar și al serviciilor.

Inflația, problema zonei euro

Cu puțin timp înainte de publicarea statisticilor zonei euro, un membru al consiliului de guvernare al BCE, Erkki Liikanen, a spus că există riscul de ac­cen­tuare a inflației în zona euro, ipoteză susținută și de alți colegi din consiliul BCE. Unul dintre membrii Consiliului Guvernatorilor BCE, Axel Weber, a spus că presiunile prețurilor sunt alarmant de mari, într-o declarație făcută după ce statisticile publicate pentru patru landuri germane au indi­cat o accentuare a inflației în cea mai mare economie a zonei euro și astfel în întreaga regiune.
Accentul pe care îl pun pe infla­ție bancherii central-europeni i-a făcut mai toleranți la aprecierea euro și contrastează foarte puternic cu poziția bancherilor din sistemul american de bănci centrale, Federal Reserve, care au coborât cu 3% dobânda de politică monetară în ultimele șapte luni, ca să susțină creșterea economică.
Politica monetară diferită și sem­nalele că zona euro, cel puțin în prezent, se dovedește rezistentă la o încetinire a creșterii economice din Statele Unite ale Americii au determinat o apreciere a monedei unice europene până la niveluri record, de peste 1,59 dolari/euro.
În contextul în care a avut câștiguri de cel puțin 8% de la începutul anului și până în prezent, moneda unică europeană este pe cale de a înregistra cea mai bună evoluție trimestrială de la sfârșitul lui 2004 încoace, iar analiștii spun că euro ar putea depăși chiar nivelul de 1,6 dolari/euro.
„Am asistat la declarațiile lui Weber și la publicarea unor statistici ce au arătat o accentuare a inflației, așa că probabil dolarul va tinde să se deprecieze în următoarele câteva zile“, a spus un strateg pentru piețe valutare de la banca elvețiană Credit Suisse, Marcus Hettinger. „Statisticile mai degrabă solide pentru economia zonei euro de săptămâna aceasta susțin o poziție mai degrabă solidă a BCE, în timp ce statisticile americane sunt foarte slabe și indică o nouă scădere a dobânzii de politică monetară din SUA“, a adăugat Hettinger.
Publicat în : Economie  de la numărul 55

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: