Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

„Realizările guvernului le resimte orice român onest”

Virginia MIRCEA

Mirel Taloș este deputat PNL. A fost membru al cancelariei premierului Călin Popescu Tăriceanu în funcția de consilier de stat al primului ministru pentru Politică Internă, șef al Departamentului de Analiză și Planificare Politică. Face parte din noua generație de politicieni liberali care bate la porțile afirmării.

Domnule deputat Mirel Taloș, din această sesiune parlamentară ați devenit deputat, făcând trecerea de la executiv la legislativ. Cum este în noua poziție? Cât de mari sunt diferențele dintre cele două activități politice?
Diferențe importante. Executivul face atât administrarea curentă a țării prin instituțiile sale centrale și locale, cât și proiectarea perspectivelor. Excu­tivul lucrează sub presiunea eveni­men­telor, a factorilor interni și externi. Guvernarea unei țări este o activitate de o complexitate imensă, pe care nu o poți percepe decât dacă ai lucrat un timp în guvern. Guvernul Tăriceanu a trebuit la început să reducă han­dica­puri uriașe în procesul de aderare la UE, s-a confruntat în 2005 cu șapte valuri de inundații, în 2006 cu cele mai mari inundații înregistrate în istoria României, în 2007 cu cea mai mare secetă înregistrată în istoria României, a trebuit să gasească soluții pentru toate frustrările românilor, acumulate în anii tranziției, legate în primul rând de venituri și de nivelul de trai. Guver­nul Tăriceanu are rezultate extraor­di­nare pe care, dacă acum nu le vedem foarte bine, sper să o facem în viitor. În schimb, Parlamentul este prepon­de­rent o instițutie politică, evident cu o activitate legislativă importantă, dar care nu administrează, nu stă sub presiunea evenimentelor.
Care credeți că sunt principalele reușite ale guvernului Tăriceanu, cele care vor rămâne în istorie să spunem?
Aderarea la Uniunea Europeană este o realizare de proporții istorice. Am să menționez în continuare câteva lucruri care mi se par importante. Investițiile străine au fost în 2006 cât în toată perioada 1990-2005. Aș menționa și modernizarea satelor prin proiectul guvernamental cunoscut ca Ordonanța 7, finanțându-se sute de proiecte de drumuri, poduri, alimentări cu apă. La sfârșitul anului acesta, toate școlile din România vor fi complet reabilitate, inclusiv în mediul rural. Birocrația a fost atacată cu succes, atât în ceea ce privește actele oficiale ale persoanelor cât și în relația firmelor cu instituțiile publice. Pensiile sunt în 2008 la un nivel dublu față de 2004. Veniturile românilor au crescut semni­fi­cativ. V-am dat câteva exemple de reușite, nici pe departe toate, poate nici cele mai importante măcar. Cred că fiecare român onest poate vedea rezultatele acestei guvernări.
Care ar fi inițiativele pe care doriți să vă concentrați pe acest final de mandat?
În calitate de membru al Comisiei de cultură, arte și mijloace de infor­mare în masă, voi încerca să folosesc acest singur an de mandat pentru a spri­jini afirmarea talentelor în dome­niul artei. Cred că în România lipsesc oportunitățile de afirmare ale tinerilor talentați, și aici în primul rând insti­tu­țiile culturale ale statului trebuie să creeze aceste oportunități, într-un sistem național. Spre exemplu, am propus guvernului implicarea lui Costel Busuioc, românul care a cucerit Spania înainte de a cuceri România, într-un proiect intitulat „Vocea României în Spania”.
Proiectul constă într-o serie de patru concerte pe care Costel Busuioc și o orchestră românească să le țina în patru locuri din Spania, cu comunități românești importante. În felul acesta s-ar crea oportunitatea unei recompense binemeritate pentru Busuioc, care a adus deja importante beneficii de imagine României. În plus, eveni­men­tele ar fi menite și să schimbe atitu­dinea față de românii din Spania.
Sunt și alte cazuri de tineri talentați în a căror afirmare v-ați implicat?
Desigur. Pe tânăra pictoriță Isa­be­lle Susan, în vârsă de unsprezece ani, o sprijin să organizeze o expoziție în București, în luna mai, la Centrul Na­țio­nal de Artă „Tinerimea Română”. Este o fetiță foarte talentată care, culmea, a reușit să aibă expoziții la Paris, în Germania și în alte locuri, iar în propria țară nu a putut organiza expoziții decât în orașul său natal, Sebeș. Sunt și alte cazuri de tineri talentați pe care intenționez să-i sprijin, despre care voi vorbi când va fi momentul potrivit.
Care este totuși modalitatea prin care putem da o șansă tuturor acestor tineri?
Lucrez la un proiect de lege care va stabili un sistem național în care talentele în domeniul artistic, pornind de la muzică, arte plastice, literatură, să aibă platforma normală și necesară de afirmare. În acest proiect amplu vor trebui implicate atât instituții publice cât și instituții mass-media, inclusiv privată. În scurt timp voi depune acest proiect la Camera Deputaților.
Pe ce poziție credeți că se află PNL la debutul acestui an electoral crucial?
Foarte pozitivă și promițătoare. Pentru liberali vorbesc faptele, rezul­tatele și oamenii. Realizările guvernului le resimte orice român onest, felul în care facem noi politica, maniera civili­zată în care ne comportăm pe scena politică, stilul care ne definește, oamenii pe care îi avem atât de la nivel central, cât mai ales local ne recomandă ca favoriți în acest an cu multe mize.
Interviu realizat de Virginia MIRCEA
Publicat în : Interviu  de la numărul 55

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: