Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Călătoria în timp

dr. Melania DRĂGHICI

Călătoria în timp, visul cel mai îndrăzneț al omenirii, va deveni realitate în această primăvară. Poarta spre viitor va fi deschisă de o mașinărie extraordinară pe punctul de a fi realizată în Elveția.Proiectul, care va șterge granițele dintre țări, costă 10 miliarde de dolari. Numeroși regizori au făcut filme despre călătorii în trecut, dar mașina făcută în Elveția nu seamănă deloc cu ce am văzut la televizor.
Posibilitatea de a călători în trecut este demonstrată de profesorul Nikolai Koziriov, care lucrează la Observatorul Pulkovo (Sankt-Petersburg). El a descoperit că astronauții pot observa lumina uneia și aceleiași stele din trei puncte – din trecut, prezent și viitor.
Academicianul Albert Veinik din Minsk, Belarus, propunea în anii 1970 o ipoteză conform căreia timpul are un vector material. El l-a numit “zona cronomică” și a creat chiar un dispozitiv pentru acumularea acestuia.
Albert Veinik pleacă de la ideea că planeta noastră are și o “cronosferă”, astfel încât, dacă am învăța să o utilizăm, am putea realiza călătorii în timp.
Acesta s-a inspirat din civilizația Egiptului antic. Un element interesant din viața egiptenilor antici i-a atras atenția: corpurile animalelor mici care intrau în partea centrală a Marii Pira­mide (zona “Faraonului”) se mumificau în loc să se descompună. Cercetătorul a dedus astfel că piramidele ar acumula “substanță temporală” în apă și în obiectele solide. Dar a fost atât de speriat de propria descoperire, încât și-a ars toate notițele.
Albert Veinik a murit în drum spre biserică, de ziua lui onomastică: o mașină a apărut din senin și l-a accidentat mortal. El fusese însă întotdeauna un pieton foarte atent, iar strada pe care o traversa era foarte liniștită. Să fi fost ghinionul sau o pedeapsă pentru încercarea de a se fi întors în timp?
Prima “mașină a timpului” de producție rusească a fost construită de oamenii de știință de la Universitatea de Aeronautică din Moscova. “Pentru a păstra secretul, am numit mașina capcană de castori.”
Pentru a analiza impactul mașinii asupra ființelor vii, conducătorul experimentului, Vadim Cernobrov, a testat-o pe gândaci. Insectele au murit. Au modernizat mașina și au testat-o pe șoareci. Același efect. Cercetătorii au realizat care era cauza morții: timpul curge cu viteze diferite în diferitele părți ale corpului. Atunci au reglat încă o dată mașinăria și au plasat înăuntru un cățeluș pe nume “Călătorul Lunar”. Cățelul a stat înăuntru 108 minute. A supraviețuit, dar ulterior s-a comportat ca și când ar fi fost turbat.
Au urmat apoi experimentele pe oameni. Au participat nouă oameni de știință, între care și Cernobrov. Instrumentele din interiorul mașinii au înregistrat o deplasare în timp de trei la sută, precum și modificări în dimensiunile mașinii. Participanții la experiment însă nu au simțit nimic, în afară de o aritmie cardiacă moderată și cerculețe colorate în ochi.
“Am ajuns la concluzia că timpul este tridimensional. Astfel încât ne-am putea deplasa atât în trecut, cât și în viitor”, spune Vadim Cernobrov.
În timp ce cercetătorii ruși abia tes­tează mașina, cei elvețieni se pregătesc de o adevărată revoluție în dezvoltarea lumii. Întrebarea este: avem într-adevăr nevoie de această revoluție?  (M. D.)  

Publicat în : Sanatate  de la numărul 54

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: