Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

O picătură de sânge poate prezice bolile viitoare

dr. Melania DRĂGHICI

O tehnologie modernă, folosită deja în medicină în Rusia, poate prezice dacă în trei ani pacientul ar putea avea diabet sau dacă în cinci ani persoana respectivă va risca să sufere de cancer.Specialistul are nevoie doar de o picătură de sânge, iar viitorul va fi dezvăluit în trei minute. Metoda dezvoltată de oamenii de știință ruși depășește cu mult teh­nicile folosite de colegii lor occi­den­tali.
Tehnologia, dezvoltată de profe­so­rul Alexander Poletaev de la Institutul de Fiziologie Anokhin, a câștigat în iunie 2007 premiul întâi la Competiția Națională a Inovațiilor din Rusia. Labo­ratorul de diagnostic timpuriu poate fi echipat în două săptămâni în orice unitate sanitară. Costurile tehnologiei sunt aceleași ca suma plătită de guvernul rus pentru tratarea pacien­ților cu cancer.
Orice boală debutează atunci când, din diferite motive, procesele biochi­mice sunt distorsionate. Rezultatul este că un anumit organ sau sistem nu poate funcționa corect, dar acest lucru încă nu se poate vedea deoarece nu există simptome. Potențialul pacient se simte bine, toate analizele sunt nor­male. Dar boala deja se dezvoltă. Pacien­tul va prezenta simptome (inclusiv durere) atunci când organele sunt puternic afectate. De exemplu, primele simptome ale diabetului apar abia atunci când sunt distruse 85 la sută din celulele producătoare de insulină din pancreas.
Până de curând, nu existau echipamente pentru depistarea unei boli în stadiu incipient. Această cerce­tare revoluționară s-a bazat pe ideea că anticorpii sunt primii care reacțio­nează imediat ce apar “defecțiuni” în organismul uman. Aceste molecule unice produse de celulele sistemului imunitar contracarează elementele care generează probleme.
“O persoană sănătoasă are același număr de anticorpi în sânge”, spune pro­fesorul Poletaev. “Dar atunci când apare o boală, numărul lor fie crește, fie descrește dramatic. Fiecare grupă de anticorpi este asociată cu un anumit organ. Cunoscând numărul de anti­corpi, medicii pot identifica afec­țiu­nile. De pildă, distrugerea hepato­ci­telor – anticorpii care curăță ficatul – demonstrează un proces infecțios în ficat. Distrugerea celulelor miocardice, care are ca rezultat modificări în anti­corpii cardiotropici, duce la afec­țiuni cardiace.”
Noua metodă permite medicilor să identifice o boală miocardică (o afec­țiune a mușchiului cardiac) cu trei ani înainte ca aceasta să devină fatală. Dia­betul poate fi anunțat cu cinci ani înainte de a se declanșa, iar tumorile – cu zece ani mai devreme de diag­nos­ticele din prezent.
“Analizele ne permit să identificăm probleme ale rinichilor, ale glandei adrenale și a prostatei, ale stomacului, ale glandei tiroide, ale sistemului nervos central și ale plămânilor”, spune profesorul Poletaev.
Un om prevenit este salvat. În etapa pre-debut, bolile nu sunt atât de greu de remediat. Uneori un nou stil de viață, un regim alimentar și exercițiile fizice pot fi suficiente pentru a îmbunătăți rezultatele analizelor. Boala este tratată chiar înainte de a exista.
Din păcate, această metodă unică ce ar putea salva milioane de vieți nu a fost încă introdusă în practica medicală curentă. În prezent este folosită în aproximativ o sută de unități medicale din Rusia. O picătură într-un ocean, pentru o țară atât de mare ca Rusia.
Între timp, aceleași cercetări sunt în curs de desfășurare în țări occidentale (SUA, Israel, Franța și Canada).  (M. D.) 

Publicat în : Sanatate  de la numărul 54

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: