Navigare
Numerele anterioare
2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,Lunile anterioare
Autor
O picătură de sânge poate prezice bolile viitoare
dr. Melania DRĂGHICI
O tehnologie modernă, folosită deja în medicină în Rusia, poate prezice dacă în trei ani pacientul ar putea avea diabet sau dacă în cinci ani persoana respectivă va risca să sufere de cancer.
Specialistul are nevoie doar de o picătură de sânge, iar viitorul va fi dezvăluit în trei minute. Metoda dezvoltată de oamenii de știință ruși depășește cu mult tehnicile folosite de colegii lor occidentali.
Tehnologia, dezvoltată de profesorul Alexander Poletaev de la Institutul de Fiziologie Anokhin, a câștigat în iunie 2007 premiul întâi la Competiția Națională a Inovațiilor din Rusia. Laboratorul de diagnostic timpuriu poate fi echipat în două săptămâni în orice unitate sanitară. Costurile tehnologiei sunt aceleași ca suma plătită de guvernul rus pentru tratarea pacienților cu cancer.
Orice boală debutează atunci când, din diferite motive, procesele biochimice sunt distorsionate. Rezultatul este că un anumit organ sau sistem nu poate funcționa corect, dar acest lucru încă nu se poate vedea deoarece nu există simptome. Potențialul pacient se simte bine, toate analizele sunt normale. Dar boala deja se dezvoltă. Pacientul va prezenta simptome (inclusiv durere) atunci când organele sunt puternic afectate. De exemplu, primele simptome ale diabetului apar abia atunci când sunt distruse 85 la sută din celulele producătoare de insulină din pancreas.
Până de curând, nu existau echipamente pentru depistarea unei boli în stadiu incipient. Această cercetare revoluționară s-a bazat pe ideea că anticorpii sunt primii care reacționează imediat ce apar “defecțiuni” în organismul uman. Aceste molecule unice produse de celulele sistemului imunitar contracarează elementele care generează probleme.
“O persoană sănătoasă are același număr de anticorpi în sânge”, spune profesorul Poletaev. “Dar atunci când apare o boală, numărul lor fie crește, fie descrește dramatic. Fiecare grupă de anticorpi este asociată cu un anumit organ. Cunoscând numărul de anticorpi, medicii pot identifica afecțiunile. De pildă, distrugerea hepatocitelor – anticorpii care curăță ficatul – demonstrează un proces infecțios în ficat. Distrugerea celulelor miocardice, care are ca rezultat modificări în anticorpii cardiotropici, duce la afecțiuni cardiace.”
Noua metodă permite medicilor să identifice o boală miocardică (o afecțiune a mușchiului cardiac) cu trei ani înainte ca aceasta să devină fatală. Diabetul poate fi anunțat cu cinci ani înainte de a se declanșa, iar tumorile – cu zece ani mai devreme de diagnosticele din prezent.
“Analizele ne permit să identificăm probleme ale rinichilor, ale glandei adrenale și a prostatei, ale stomacului, ale glandei tiroide, ale sistemului nervos central și ale plămânilor”, spune profesorul Poletaev.
Un om prevenit este salvat. În etapa pre-debut, bolile nu sunt atât de greu de remediat. Uneori un nou stil de viață, un regim alimentar și exercițiile fizice pot fi suficiente pentru a îmbunătăți rezultatele analizelor. Boala este tratată chiar înainte de a exista.
Din păcate, această metodă unică ce ar putea salva milioane de vieți nu a fost încă introdusă în practica medicală curentă. În prezent este folosită în aproximativ o sută de unități medicale din Rusia. O picătură într-un ocean, pentru o țară atât de mare ca Rusia.
Între timp, aceleași cercetări sunt în curs de desfășurare în țări occidentale (SUA, Israel, Franța și Canada). (M. D.)
Publicat în : Sanatate de la numărul 54
Număr curent

Semnal editorial

Revolutia din decembrie 89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate. Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009 În volumul de eseuri Mintea cea socotitoare, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului. Eseurile sunt structurate pe patru parti - Mintea senina, Metaforele mintii, Mintea învolburata si Privind înainte. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.


Această carte de poezie este seismograful de mare sensibilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deopotrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMUSEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nedegradabile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale românului? Vibrația versurilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului paradoxal n-au efect distructiv asupra tonusului moral al cititorului, ci produc neliniștea cea bună, cum ar spune Sfinții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fiziologie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, o inimă din ceruri, cum ar spune poetul latin. Căci, în această inimă din ceruri, există lacrimi deopotrivă pentru românul umilit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui război-viață, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)