Navigare
Numerele anterioare
2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,Lunile anterioare
Autor
Supermicrobul mâncător de arsenic promite un viitor mai curat
dr. Melania DRĂGHICI
Oamenii de știință australieni au descoperit un supermicrob uluitor, care digeră arsenicul și își “ronțăie” harnic căi de trecere prin deșeurile letale ale unui secol de minerit și agricultură, contribuind la purificarea mediului.
Acest microb ar putea oferi în același timp o metodă ieftină prin care zeci de milioane de oameni ar fi salvați de cel mai grav tip de otrăvire de pe planetă.
Supervirusul a fost identificat după analiza a mii de exemplare de microbi din solurile puternic contaminate cu arsenic, folosit în trecut pentru eliminarea paraziților la bovine și ovine. În astfel de locații, arsenicul este de regulă prezent sub forma arsenitului, extrem de toxic, sau a mai puțin toxicului arsenat. Arsenitul, forma foarte toxică, este și cel mai dificil de înlăturat.
“A fost o descoperire accidentală”, spune profesorul Megh Mallavarapu de la Centrul pentru Evaluarea Contaminării și Îmbunătățirea Mediului de la Universitatea Australiei de Sud.
“De mai mult de un an observam microbi care pot tolera arsenicul și DDT-ul – iar acesta a apărut din senin. Asimilează forma puternic toxică, arsenitul, și o oxidează în forma mult mai puțin periculoasă de arsenat, care poate fi imobilizat cu ușurință prin alte metode. Există atâția microbi în sol, încât acesta ne-ar fi putut scăpa – dar din fericire nu a fost cazul.”
Virusul oferă speranța dezvoltării unei metode biologice eficiente de curățire a sutelor de mii de locații cu concentrații mari de arsenic din Australia, Noua Zeelandă, Argentina și alte țări, locuri în care s-au folosit sau fabricat stâlpi din cherestea tratată cu arsenic, locațiile vechilor linii de cale ferată, precum și în zonele cu mine de aur, unde arsenicul se revarsă din reziduurile miniere și contaminează apele subterane și de suprafață, punând în pericol viața celor care le beau.
Microbul ar putea fi folosit și pentru purificarea apei potabile în Bangladesh, India, China și Asia de Sud-Est, unde se estimează că 100 de milioane de persoane se confruntă zilnic cu riscul otrăvirii cu arsenicul conținut de apa de fântână, adaugă profesorul Mallavarapu.
În afară de faptul că este cunoscut drept cauză a cancerului de piele, plămâni, vezică, rinichi, ficat și col uterin, arsenicul este asociat și cu un număr de boli de piele, afecțiuni nervoase, diabet, boli de plămâni sau de inimă, malformații presupus congenitale, afecțiuni ale ficatului și boli de sânge, potrivit profesorului Ravi Naidu, director executiv al CRC CARE.
“Este o descoperire într-adevăr senzațională a profesorului Mallavarapu și a echipei sale, întrucât rezolvă una dintre cele mai grave probleme de contaminare cu care se confruntă aproape toate societățile”, spune el. “Nu putem decât să-i felicităm pentru acest progres important al ecologiei australiene.”
“Frumusețea acestui organism constă în faptul că realizează descompunerea arsenitului toxic într-un mod foarte eficient”, adaugă profesorul Mallavarapu. “Am izolat sute de specii care tolerează arsenicul – dar aceasta descompune cea mai toxică formă de arsenic într-o manieră foarte eficientă.”
“Microbul este absolut inofensiv pentru oameni, animale sau mediu. Și are toleranță ridicată și la alte toxine, cum ar fi cadmiul și plumbul.”
“Putem cultiva acești microbi pe scară largă și apoi să îi punem în apa și solul contaminate. Ar fi o modalitate eficientă și ieftină de a le face mai sigure pentru locuitorii care cultivă plante pe soluri contaminate sau care beau apa ce trece prin ele.”
Echipa este implicată în prezent într-un proces de analiză genetică mult mai detaliat, pentru a încerca să evalueze posibilitatea de a dezvolta organisme și mai eficiente în combaterea poluării. Un câștig important ar fi să se dezvolte instrumente care să testeze rapid prezența arsenicului în sol sau apă.
Acest lucru ar accelera substanțial procesul de identificare a solurilor și a pânzelor freatice care necesită cel mai mult măsuri de remediere, și procesul de verificare a siguranței rezervelor de apă potabilă, explică profesorul Mallavarapu.
Publicat în : Sanatate de la numărul 54
Număr curent

Semnal editorial

Revolutia din decembrie 89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate. Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009 În volumul de eseuri Mintea cea socotitoare, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului. Eseurile sunt structurate pe patru parti - Mintea senina, Metaforele mintii, Mintea învolburata si Privind înainte. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.


Această carte de poezie este seismograful de mare sensibilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deopotrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMUSEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nedegradabile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale românului? Vibrația versurilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului paradoxal n-au efect distructiv asupra tonusului moral al cititorului, ci produc neliniștea cea bună, cum ar spune Sfinții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fiziologie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, o inimă din ceruri, cum ar spune poetul latin. Căci, în această inimă din ceruri, există lacrimi deopotrivă pentru românul umilit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui război-viață, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)