Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cel mai important român din politica americană

Andrei BĂDIN

Senatorul de Illinois, Chris Lauzen, este românul cu cea mai importantă funcție politică în Statele Unite. Recent, la începutul lui februarie mai precis, el a candidat pentru Partidului Republican la desemnarea la postul de congresman de Illinois, dar a pierdut însă, ce-i drept cu un scor strâns, în fața unui milionar local, care și-a creat averea pe afacerile cu înghețată.Cursa pentru Capitoliu

Chris Lauzen a pierdut bătălia pentru nominalizarea la un post de congresmen, însă rămâne senator în senatul statului Illinois până în 2010, mandat obținut în 2006 cu peste 65 % din voturi. În 2000, el fusese ales senator într-un alt district din Illinois tot cu circa 65% din voturi. Din 1992, Lauzen este senator de Illinois. Oponentul republican a cheltuit 800.000 de dolari în ultima săptămână de campanie pe spoturi TV și radio, din bugetul de 2,7 milioane dolari, mai mare de patru ori față de cel al lui Lauzen. Mai mult, oponentul său, Jim Oberweis, a fost susținut de „The Chicago Tribune”, unul din cele mai importante cotidiene americane. Lauzen a obținut la rândul său susținerea celorlalte patru ziare din Illinois, „Aurora Beacon News”, „The Kane County Chronicle”, „The Daily Chronicle” (DeKalb, Illinois) și „The Chicago Daily Herald”, dar nu a fost de ajuns. În Aurora, orașul său de baștină, Lauzen a ieșit victorios, dar nu de ajuns pentru desemnarea pentru postul de candidat al Partidului Republican la alegerile legislative din noiembrie. Observatorii locali spun că orice candidat republican va câștiga în Illinois, zona fiind una preponderent republicană. Din comunitatea română au fost contribuții de aproximativ 40.000 dolari (din zona Chicago), 3 consuli onorifici (din 19) făcând donații totalizând 5.300 de dolari. Lauzen a dus o campanie în care la reverul hainei purta o insignă cu steagurile românesc și cel american.
Chris Lauzen s-a născut în Aurora, statul Illinois, în 30 decembrie 1952 din părinți români. Trebuie spus că Aurora este un oraș cunoscut datorită faptului că aici s-au stabilit mulți români care au sosit în Lumea Nouă în prima parte a secolului trecut. Majoritatea proveneau din nordul Ardealului și erau greco-catolici. De altfel, în Aurora se află cea mai frumoasă catedrală catolică româ­neas­că de pe continentul nord-american, acolo aflându-se și sediul Episcopei catolicilor din România. De altfel, Chris Lauzen a studiat și el la Școala Catolică românească din Aurora.
Chris Lauzen este absolvent al cunoscutei universități Duke în 1974, iar în 1978 a obținut MBA-ul la Universitatea Harvard. În activitatea sa de senator, Lauzen este cunoscut ca susținător al scăderii taxelor, al căsătoriilor între homosexuali, dar și al dreptului de deținere a armelor de foc.

Bunicii Moldovan și Lauzin

“Pe bunicii mei îi chema Moldovan și Lauzin“, spune senatorul american de origine română Chris Lauzen. În timpul Imperiului Austro-Ungar, familia lui Lauzen (Lauzin)-Moldovan din Transilvania a plecat în America și s-a stabilit în Aurora, lângă cunoscuta metropolă Chicago. Din familia bunicii senatorului provine și părintele greco-catolic Emilian Pascadi, care a slujit în localitatea Sauca din Maramureș. “Dați-mi o varză țărănească sau cârnați, și mi se înmoaie genunchii”, spune senatorul. “Și tuica îmi place foarte mult”, mai spune actualul senator de Illinois.
Unchii tatălui senatorului, fiind preoți greco-catolici, au fost supuși unor persecuții grele după al doilea război mondial. De altfel, din cauza războiului strămoșii săi au ajuns pe continentul nord-american. O altă rudă a senatorului, tot preot greoc-catolic, în perioada comunistă  a fost torturat cu o lumânare aprinsă ținută cu forța sub mâna fiindcă a refuzat să informeze autoritățile despre confesiunea unuia dintre oficialii vremii.
Omul care l-a adus în țara de origine
Chris Lauzen a ajuns abia în 2005 pentru prima dată în țara de origine a părinților și bunicilor săi. Totul s-a datorat unui diplomat român, George Predescu, consulul României la Chi­cago. “George Predescu este cel care m-a făcut să redescopăr aceste valori românești. El a fost cel care a auzit că există cineva care are rădăcini 100% românești și a investit timp să vină în Springfield să mă întâlnească, astfel ne-am cunoscut. Mi-a plăcut imediat felul lui de a fi și am deveniti amici.” Și a urmat primul drum în țara despre care auzise multe, dar nu o văzuse niciodată.

Primul drum acasă

“Când am ajuns în satul Istrău, din Satu Mare, de unde proveneau străbunicii mei, am rămas profund impresionat de căldura cu care am fost primiți. Oamenii de acolo ne-au dus la mormântul străbunicilor mei, au ținut o slujbă de pomenire și rugăciune în cinstea lor, cu colac și lumânare albă la mijloc, lucru care m-a marcat profund. M-au lăsat apoi să îmi pun semnătura în Biblia din biserica satului, iar apoi am fost invitați la o masă festivă unde s-au servit supă de găină, cârnați și sarmale, care de altfel sunt favoritele mele”, povestește Lauzen.
Adaugă faptul că a fost impresionat de ospitalitatea cu care a fost primit. Adaugă faptul că în campania electorală a susținut demersuri pe care le-a considerat importante pentru români: “Soluționarea problemelor legate de vizele pentru românii care doresc să călătorească în SUA. Eu cred că, atâta timp cât țările care sunt aliate Statelor Unite își riscă fiii sau fiicele care își dau viața în războiul împotriva terorismului, în zone de luptă ca Irak sau Afganistan, acestea ar trebui să aibă cel puțin aceleași drepturi la acordarea vizelor ca și țările care nu participă în război, dar care primesc aceste vize. Eu cred că aliații Statelor Unite ar trebui să poată circula mult mai ușor pe continentul american.

Amintiri

“Primele amintiri care mi-au rămas în minte de când eram mic sunt din perioada Paștelui și Crăciunului, când părinții ne îmbrăcau frumos și mergeam pe la casele rudelor. Este o pierdere foarte mare pentru mine că nu vorbesc românește, dar încă îmi amintesc de colindele de Crăciun pe care de mic tata mi le cânta. Îmi amintesc de liturghiile la care eram dus, la biserica Sfântul Mihail, din Aurora, care are o vechime de peste 100 de ani. În perioada adolescenței și după, am fost preocupat mai mult cu formarea unei cariere profesionale și m-am îndepărtat de lucrurile care de fapt sunt mult mai importante în viață”, povestește Lauzen.

Fiul în război

Chris Lauzen este căsătorit cu Sarah și au împreună patru băieți: Ted, Elliot, Hans și Robbie. Cel mare, Ted, a fost înrolat recent ca locotenent în US Marine Corps și servește ca pilot în zona Golfului. “Atât eu, cât și soția suntem îngrijorați de viața lui, ca și celelalte 160.000 de familii ale celorlalți soldați înrolați, dar totodată suntem foarte mândri de fiul noastru că a luat această decizie. Suntem în război cu niște barbari”, mai afirmă Lauzen. (A. B.)

Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 54

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: