Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Permutări și regrupări

Cristian BANU

Nu am văzut vreun comentator politic de la noi să sesizeze că a trecut ceva vreme de când nu a mai apărut pe piață nici un sondaj privind scorul partidelor, deși în urmă cu ceva vreme erau cel puțin două-trei pe lună. O explicație ne-au oferit-o alegerile europarlamentare când sondajele prea “prietenoase” au creat niște așteptări prea mari și au adus în final mai multe prejudicii decât beneficii.Bătălia pentru Capitală

Nu cred că cineva a luat în serios pretinsul sondaj in­tern PDL cu Videanu câș­tigând primăria Capitalei din primul tur cu 54%. Aici s-a cam sărit calul, “Primarul-Bordură” având un umilitor 7%, ceva mai mult decât Blaga, cu 4%. Ne aflăm în situația în care un candidat PSD poate câștiga pentru prima dată Capitala. Însă atât Ponta, cât și Sorin Oprescu sunt șuntajați atât din interior, cât și din exterior și nu vor fi lăsați să participe.
Nici candidatul PNL nu stă mai bine, având puțin peste 10% și șanse slabe de a intra măcar în turul II. Rămâne de văzut dacă actualul mi­nis­tru al Transporturilor poate recupera, mai ales că ar putea utiliza câteva atuuri date de poziția pe care o ocupă. Păstrează însă handicapul incidentului nefericit din decembrie care a întrerupt un proces vizibil de creștere.
Cred că este “copt” terenul pentru un candidat independent, cu Prigoană în pole position. Cea mai puternică lovitură pentru PDL poate veni din pierderea Capitalei, fieful său tradi­țional de ani de zile, ceea ce poate însemna sfârșitul “moștenirii Băses­cu”. Chiar dacă vor apela la Prigoană, și acesta va câștiga, pentru PDL va fi o pierdere importantă, patronul Rosal nefiind asociat în mod direct cu partidul.
Primăria Capitalei este foarte importantă din punct de vedere sim­bolic, în primul rând pentru demo­crați, de aceea ei se află sub cea mai mare presiune. Faptul că ei nu au anunțat încă un candidat poate să indice atât o tactică asemănătoare cu cea folosită de Traian Băsescu în 2000 și la alegerile prezidențiale, cu intratul în cursă pe ultima sută de metri, fie pur și simplu absența unui candidat puternic care să ofere certitudinea câștigului. Cert este că, indiferent de canditat, meciul se joacă și oricine poate câștiga.

Pregătirile partidelor

În momentul de față, sondajele avantajează PNL, aflat în creștere și ajuns la 15%, la numai două procente de PSD, în vreme ce PDL rămâne la un dezamăgitor 25-26%, semn că unifi­ca­rea nu a adus nimic în plus demo­cra­ților.
Tactica PNL de provocare perma­nen­tă a lui Traian Băsescu și exa­cer­bare a oricărei împotriviri a acestuia pe care o transformă în scandal dă roade, erodând foarte mult imaginea preșe­din­telui și inducând o lehamite generală față de acesta și față de poli­tică în general.
Stagnarea PDL-ului este foarte problematică pentru președinte, care nu mai are resurse de creștere și nici nu mai poate să-și ridice partidul dincolo de acest procent. Ultimele sale “băi de mulțime” au fost dezamă­gi­toa­re, la TV nu mai face audiență, discur­sul său este repetitiv și deja lehamitea față de “scandalurile” generate este suficient de mare pentru a fi o piedică însemnată în creșterea partidului.
A trecut aproape neobservată o declarație-surpriză a lui Vasile Blaga care spunea că, dacă Traian Băsescu nu mai ajută partidul, vor renunță la el. În definitiv, este deja o tradiție la democrați, președintele însuși dându-l la o parte fără nici un regret pe Petre Roman.
Între Vasile Blaga și Băsescu au mai existat niște “meciuri” interesante, cel mai spectaculos desfășurându-se “la suspendare”, când timp de două săptămâni PDL l-a lăsat pe Traian Băsescu pe mâna lui Stolojan, neim­pli­cându-se deloc. Reamintesc și meciul acestuia cu fina lui Stolojan, desfă­șurat recent, ezitarea acceptării candidaturii la București...
PDL are probleme și cu asimilarea puciștilor liberali (practic, singurii fideli 100% lui Traian Băsescu), dezertările continuând, chiar dacă nu sunt foarte numeroase. S-au acumulat totuși mulți traseiști politici care pot pleca oricând din momentul în care va deveni clar că PDL nu are șanse de guvernare. Deja o parte din liderii partidului se orien­tează spre președinția consiliilor jude­țene pentru a-și consolida puterea locală, iar, în condițiile în care vom avea vot uninominal, baronii locali vor avea un cuvânt greu de spus.
Pe măsură ce trece timpul, PDL poate intra în criză. Scorul electoral nu crește, discuțiile cu PSD sunt nese­rioase, Mircea Geoană jucând la două capete, alte șanse de a ajunge la guver­nare nu sunt. Un scor mediocru (în raport cu așteptările, altfel PDL păstrând în continuare poziția de cel mai puternic partid) și la locale poate accentua criza.
În zona partidelor minuscule este de semnalat rebrandingul PC. Dacă ar fi vorba de o firmă, ceea ce nici nu este foarte departe de adevăr, aș zice că patronul o cosmetizează ca să o vân­dă. La cumpărători ar fi doi preten­denți: PSD, cu prima șansă judecând după strângerea legăturilor și cola­borarea strânsă din ultimele zile, dar și PNL. PC-ul are ca scop obținerea unui scor cât mai bun la locale (în 2004 a avut un scor onorabil) în vederea vinderii cât mai profitabile.
PNG și PRM nu pot spera la prea multe, iar scorul mediocru la locale le va reduce și mai mult potențialul pentru alegerile parlamentare. UDMR face un balet foarte riscant în relația cu partenerii săi români. Mizez însă pe maturitatea maghiarilor care nu-și vor lăsa reprezentanții să iasă din Parlament. Probabil, între locale și parlamentare, cele două formațiuni vor ajunge la un modus vivendi care să le asigure forța politică necesară accederii în Parlament.

Dilema PDL

În momentul de față PDL pare că este încă în dilemă și nu s-a hotărât dacă este de preferat un scor mare și opoziția perpetuă sau un scor mic și participarea la guvernare. Faptul că mulți lideri se orientează spre posturi locale – în special cele de președinți de consilii județene – pare să indice mai degrabă alegerea opoziției, care îi garantează un scor mare în Parlament și suficientă putere în plan local așa că și acesta este un scenariu de luat în seamă. Este vizibil că PDL-ul este avantajat de opoziție și are o problemă cu asumarea reală a respon­sabili­tă­ților. Singura problemă o reprezintă “um­brela” reprezentată acum de pre­șe­dinția deținută de Traian Băsescu, care are toate șansele să fie pierdută anul viitor.
Pe de altă parte, opoziția perpetuă poate duce la moartea lentă a partidului după modelul PRM, deși scorul actual al PDL este dublu față de orice a avut vreodată partidul lui Vadim Tudor.

Modificare de trend?

Acest set de alegeri pare să indice o modificare de paradigmă – cu Traian Băsescu și PDL pe post de trendsetteri –, și anume mutarea interesului politicienilor de la nivel național la nivel local, adică acolo unde sunt de fapt banii.
Acest trend nu ar putea să fie decât foarte benefic, deoarece el va permite ajungerea la vârf în administrația centrală a unor profesioniști care să gestioneze corect politicile publice, exemple în acest sens fiind deja mandatul lui Leonard Orban în Comisia Europeană, „garnitura” de euro­parla­mentari – relativ bine echilibrată și formată din oameni care știu ce fac în Parlamentul european – de mandatul lui Dacian Cioloș la Agricultură sau de noul ministru al Justiției...

Publicat în : Politica interna  de la numărul 54

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: