Navigare
Numerele anterioare
2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,Lunile anterioare
Autor
Noua criză balcanică și România
Radu GEORGESCU
Kosovo este cuvântul ce marchează o nouă etapă în evoluția relațiilor internaționale la începutul secolului XXI. Kosovo reprezintă un catalizator de evenimente și frustrări de ordin politic adunate de-a lungul timpului. Se poate marca începutul unei noi ere în relațiile bilaterale NATO-Rusia, însoțite de noi tensiuni și contradicții.
În toată această construcție, SUA au reușit atingerea a două mari scopuri tactice: menținerea unei situații confuze în Balcani lovind astfel în interesele Federației Ruse în această zonă, iar pe de altă parte se demonstrează incapacitatea instituțiilor Uniunii Europene de a oferi soluții fezabile unei crize ivite pe propriul continent. Pe termen lung acest tip de gândire poate avea consecințe cu turnuri surprinzătoare.
Sprijinul SUA acordat provinciei Kosovo reprezintă un capăt de pod tactic deschis, scopul final rămânând slăbirea intereselor rusești în regiunea Balcanilor. Rusia și-a manifestat interesul în regiunea extinsă a Balcanilor căutând metode de influențare politico-economice în foarte multe circumstanțe ivite în ultima perioadă de timp. Kosovo se alătură unei lungi serii de dispute între Federația Rusă și SUA între care amintim chestiunea scutului antirachetă european, problematica extinderii NATO, controversele economice în ceea ce privește transportul petrolului și gazului natural. Acest întreg tablou, marcat de culori nuanțate, apare în apropierea desfășurării summit-ului NATO de la București. Este absolut evident faptul că problema Kosovo va fi un subiect fierbinte al discuțiilor de la București.
Precedent periculos sau start de oportunități?
Originea temerilor pe care România le nutrește față de problema Kosovo își are originea în anii 1990, mai exact în continua controversă legată de posibilitatea ca maghiarii din Transilvania să acționeze într-o manieră similară. Situația este cu mult mai complexă o dată cu mutarea axului posibilelor probleme pe direcția Transnistria-Republica Moldova. România se simte vulnerabilă în fața unor astfel de posibile dezvoltări regionale, dar dincolo de aceste aspecte țara noastră poate juca și un meci cu rezultate extrem de favorabile. Diplomația românească poate scăpa de letargia din ultima perioadă printr-o gestionare optimă a posibilităților oferite de acest complex de situații. Este o ocazie pentru noi contacte cu Federația Rusă și redeschiderea unor dosare extrem de importante în special cele legate de Republica Moldova și viitorul acestui stat. Poziția rece a Chișinăului din ultima perioadă a pus relațiile bilaterale moldo-române într-un con de umbră unic și greu de depășit. Diplomația românească a învățat faptul că drumul spre Chișinău trece prin Moscova, iar ultima perioadă oferă posibilitatea unor noi contacte având în vedere pozițiile asemănătoare ale României și Federației Ruse în chestiunea Kosovo. Summit-ul NATO de la București poate fi șansa unui nou început în relațiile româno-ruse, dar totul depinde de felul în care Bucureștiul va ști să speculeze această oportunitate.
Kosovo a reprezentat și o reconfirmare a relațiilor optime dintre România și Serbia, o continuare pe un trend ascendent, țara noastră putând juca și rolul de mediator între Belgrad și Bruxelles. Vizita simbolică a lui Boris Tadici reprezintă o confirmare a unei noi etape în relațiile bilaterale posibil marcată de cooperare politică și economică.
Discuțiile privind posibila autonomie a Ținutului Secuiesc reprezintă o consecință normală, având în vedere ultimele evoluții din regiune. Ceea ce trebuie evitat sunt discuțiile purtate de extremiști ce vor duce problema pe un drum cu soluții nefezabile, iar, atunci când raționalul va învinge focul națiunilor, specific secolului XIX, vom reuși să construim Europa la care cu toții visăm.
Publicat în : Politica externa de la numărul 54
Număr curent

Semnal editorial

Revolutia din decembrie 89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate. Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009 În volumul de eseuri Mintea cea socotitoare, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului. Eseurile sunt structurate pe patru parti - Mintea senina, Metaforele mintii, Mintea învolburata si Privind înainte. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.


Această carte de poezie este seismograful de mare sensibilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deopotrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMUSEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nedegradabile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale românului? Vibrația versurilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului paradoxal n-au efect distructiv asupra tonusului moral al cititorului, ci produc neliniștea cea bună, cum ar spune Sfinții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fiziologie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, o inimă din ceruri, cum ar spune poetul latin. Căci, în această inimă din ceruri, există lacrimi deopotrivă pentru românul umilit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui război-viață, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)