Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Noua criză balcanică și România

Radu GEORGESCU

Kosovo este cuvântul ce marchează o nouă etapă în evoluția relațiilor internaționale la începutul secolului XXI. Kosovo reprezintă un catalizator de evenimente și frustrări de ordin politic adunate de-a lungul timpului. Se poate marca începutul unei noi ere în relațiile bilaterale NATO-Rusia, însoțite de noi tensiuni și contradicții.În toată această construcție, SUA au reușit atingerea a două mari scopuri tactice: menți­ne­rea unei situații confuze în Balcani lovind astfel în interesele Federației Ruse în această zonă, iar pe de altă parte se demonstrează incapacitatea instituțiilor Uniunii Europene de a oferi soluții fezabile unei crize ivite pe propriul continent. Pe termen lung acest tip de gândire poate avea con­secințe cu turnuri surprinzătoare.
Sprijinul SUA acordat provinciei Kosovo reprezintă un capăt de pod tac­tic deschis, scopul final rămânând slăbirea intereselor rusești în regiunea Balcanilor. Rusia și-a manifestat inte­resul în regiunea extinsă a Balcanilor căutând metode de influențare poli­ti­co-economice în foarte multe circum­s­tanțe ivite în ultima perioadă de timp. Kosovo se alătură unei lungi serii de dispute între Federația Rusă și SUA între care amintim chestiunea scutului antirachetă european, problematica extinderii NATO, controversele eco­no­mice în ceea ce privește transportul petrolului și gazului natural. Acest în­treg tablou, marcat de culori nuanțate, apare în apropierea desfășurării summit-ului NATO de la București. Este absolut evident faptul că problema Kosovo va fi un subiect fierbinte al discuțiilor de la București.

Precedent periculos sau start de oportunități?

Originea temerilor pe care Ro­mâ­nia le nutrește față de problema Kosovo își are originea în anii 1990, mai exact în continua controversă legată de posibilitatea ca maghiarii din Transilvania să acționeze într-o manieră similară. Situația este cu mult mai complexă o dată cu mutarea axului posibilelor probleme pe direcția Trans­nistria-Republica Moldova. România se simte vulnerabilă în fața unor astfel de posibile dezvoltări regionale, dar dincolo de aceste aspecte țara noastră poate juca și un meci cu rezultate ex­trem de favorabile. Diplomația româ­nească poate scăpa de letargia din ultima perioadă printr-o gestionare optimă a posibilităților oferite de acest complex de situații. Este o ocazie pentru noi contacte cu Federația Rusă și redeschiderea unor dosare extrem de importante în special cele legate de Republica Moldova și viitorul acestui stat. Poziția rece a Chișinăului din ultima perioadă a pus relațiile bila­terale moldo-române într-un con de umbră unic și greu de depășit. Diplo­mația românească a învățat faptul că drumul spre Chișinău trece prin Moscova, iar ultima perioadă oferă posibilitatea unor noi contacte având în vedere pozițiile asemănătoare ale României și Federației Ruse în ches­tiunea Kosovo. Summit-ul NATO de la București poate fi șansa unui nou început în relațiile româno-ruse, dar totul depinde de felul în care Bucureștiul va ști să speculeze aceas­tă oportunitate.
Kosovo a reprezentat și o recon­firmare a relațiilor optime dintre Ro­mânia și Serbia, o continuare pe un trend ascendent, țara noastră putând juca și rolul de mediator între Belgrad și Bruxelles. Vizita simbolică a lui Boris Tadici reprezintă o confirmare a unei noi etape în relațiile bilaterale posibil marcată de cooperare politică și economică.
Discuțiile privind posibila auto­no­mie a Ținutului Secuiesc reprezintă o consecință normală, având în vedere ultimele evoluții din regiune. Ceea ce trebuie evitat sunt discuțiile purtate de extremiști ce vor duce problema pe un drum cu soluții nefezabile, iar, atunci când raționalul va învinge focul națiunilor, specific secolului XIX, vom reuși să construim Europa la care cu toții visăm.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 54

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: