Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Dinastia președinților

Virginia MIRCEA

Vladimir Putin și Dimitri MedvedevAlegerile prezidențiale din 2 martie l-au adus la șefia Kremlinului pe Dimitri Medvedev, al treilea președinte al Rusiei după căderea blocului comunist. Alegerile democratice din Rusia, cu vot liber exprimat, nu au produs emoții nici unui candidat. Câștigătorul scrutinului era cunoscut dinainte să înceapă competiția. Sondajele îl indicau pe Medvedev cu un procent de peste 65 la sută; nu se știa care va fi procentul prezenței la vot, dar asta oricum nu prea conta atâta timp cât legitimitatea la Kremlin este dată de reco­mandarea președintelui încă în exercițiu și scrutinul este doar o chestiune formală.Cine a auzit de Dimitri Medvedev până să fie desem­nat ca succesor la Kremlin de către Vladimir Putin? Nimeni din peisajul relațiilor politice interna­ționale. Traseul preșe­dinților spre Kremlin are deja o rețetă cunoscută. La fel s-a întâmplat cu ex-preșe­dintele Putin. Recomandarea fostului președinte Boris Elțân, cât timp era încă în exer­cițiu, și susținerea lui pentru candi­datura lui Vladimir Putin, un personaj de care nu auzise nimeni, l-au transformat peste noapte în candidatul numărul unu pentru fotoliul președinției rusești. Cum alegerile pentru președinție în Rusia, după 1991, s-au desfășurat de fiecare dată după reguli democratice, îți pui întrebarea: care este diferența între alegerile pezidențiale din Iran, unde președintele este ales democratic, dar candidatul trebuie să aibă avizul Consiliul Gardienilor (o instituție religioasă), și Rusia unde candidatul câștigător este cel recomandat de președintele încă în funcție? Singura surpriză în ambele regimuri este numele candidatului recomandat de instituțiile care îi conferă legitimitatea în rândul electoratului.
Alegerile din Rusia au oferit, totuși, surprize. Pe lângă prezentarea lui Dimitri Medvedev ca succesor la Kremlin, un necunoscut foarte tânăr, surpriza a oferit-o Vladimir Putin care a respectat Constituția și nu a mai candidat, deși se bucură de o mare simpatie (peste 80 la sută) în rândul națiunii ruse, iar numirea lui ca premier se pare că este aproape certă. Ce știm din culise despre Medvedev? Aproape nimic. Doar că ar fi fost omul de casă al lui Putin pe probleme juridice și că se spune că va fi un președinte de paie, lucru de care ne îndoim. Rămâne de văzut de cine vor asculta ge­neralii. Ce putem spune despre Medvedev ca sim­pli observatori este că nu are nici pe departe “rafi­namentul” lui Putin și imaginea lui indică mai cu­rând un prosper om de afaceri decât un preșe­dinte (țar).
Noul președinte a anunțat că politica exter­nă rusă rămâne în ograda președinției și va continua linia conturată de Putin, adică Rusia trebuie să se reafirme ca putere poli­tică, economică și militară în era globalizării.
Succesiunile anunțate la Kremlin au și un aspect pozitiv, cel de continuitate, în sensul că nou-veniții nu vor produce perturbații în sistemul internațional. Nu trebuie să uităm că dispariția URSS a dat fiori Statelor Unite, care nu știau cine este șef la butoanele nucleare până la înscău­narea lui Boris Elțân. Acum SUA sunt preocupate de unele state din vecinătatea Rusiei pentru a fi primite în noul val de integrare în NATO și nimeni nu este preocupat de fapul că Rusia s-a retras din Tratatul de neproliferare, după ce a atenționat statele semnatare.

Publicat în : Editorial  de la numărul 54

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: