Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu - "În acest an Programul Național de Transplant a înregistrat succese remarcabile"

Cristian BANU

Prof. Dr. Irinel Popescu a devenit foarte cunoscut în România după ce a introdus transplantul de ficat în practica medicală. S-a născut la Filiași, a urmat Medicina la București, a absolvit-o în 1977, iar acum conduce Clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni. Uimește prin energia cu care face față funcțiilor pe care le deține în organizații și instituții, pe langă numeroasele operații chirurgicale. Momentul de vârf al carierei lui a fost realizarea primului transplant hepatic în România, în anul 2000, dupa ce prof. dr. Irinel Popescu s-a intors din SUA, unde a învățat timp de 3 ani tehnicile de transplant.

Domnule profesor, în ce situație se mai află Programul Național Privind Transplantul de Organe? Dar Agenția Națională de Transplant?
În acest an programul a înregistrat succese remarcabile. A crescut sem­ni­ficativ numărul de donatori, depășindu-se -  pentru prima dată - cifra de 30. Au apărut noi centre de la care s-au efectuat prelevări (Craiova, Brașov). A crescut numărul de transplante de rinichi și ficat, în cazul ficatului ajun­gându-se, în prezent, la 29, cu 4 mai mult decât cifra negociată cu Ministerul Sănătații. De asemenea rezultatele globale s-au îmbunătățit semnificativ.
Ce ar fi de făcut pentru ca centrul de la Fundeni să fie "multiplicat" și în alte orașe din țară?
În primul rând, să crească numărul de donatori, astfel încât necesitatea unui al doilea centru să devină evidentă și, în al doilea rând, să se creeze într-un alt centru universitar aceleași condiții de la Fundeni (echipă, dotare etc).
Cum apreciați mandatul domnului Eugen Nicolăescu și reforma inițiată de acesta?
Nu cred că se poate vorbi de o reformă, ci mai curând de unele măsuri pe care, deocamdată, nu le văd integrate într-o strategie coerentă. Cu unele nu am fost de acord, iar altele chiar mă îngrijorează.
PC a obținut un scor modest la alegerile europarlamentare, deși a avut o listă bună de candidați, printre care v-ați numărat și dumneavoastră. Chiar ați fi fost în stare să renunțați la activitatea de chirurg?
Întrucât această întrebare mi s-a pus tot timpul în cursul campaniei electorale, când nu era ușor de dat un răspuns, acum - când răspunsul nu cred că mai prezintă interes, dați-mi voie să nu-l dezvălui.
Medicină, politică... Aveți timp liber? Cum vă relaxați? Am citit că la un moment dat cochetați cu ideea de a deveni ziarist. Vă mai tentează scrisul?
Scrisul mă tentează din ce în ce mai mult și sper că într-o zi să am și timpul necesar. În orice caz, am destule lucruri care cred că merita spuse.
În ultima vreme se vorbește tot mai mult de celulele stem. Sunt într-adevăr ele o șansă pentru bolnavi?
Fără îndoială, mai ales că la o anumită categorie de afecțiuni (hemopatiile maligne) și-au dovedit deja utilitatea. Totuși, cred că pentru multe alte indicații, rămâne încă un drum lung de parcurs până la eficiența terapeutică așteptată.

Interviu realizat de Cristian BANU

Publicat în : Interviu  de la numărul 53

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: