Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Evoluții financiare în 2008

Mihnea GRAUR

2007 va rămâne în istorie ca anul aderării României la Uniunea Europeană. Ne-am obișnuit să facem eforturi pentru integrarea în Uniunea Europeană, acum însă trebuie să ne redescoperim potențialul și să-l folosim pentru bunăstarea noastră, pentru a ne dovedi – nu doar declarativ, lozincard – meritul de a fi membri. Anul 2008 va fi însă un an în care trebuie să micșorăm decalajele și să îndeplinim obiectivele asumate.

Contextul economic

Previziunile macroeconomice anunță o creștere a pro­dusului intern brut cu 6,5% și atingerea unui nivel al inflației de 4,3%, iar deficitul extern va continua să se mențină în jurul valorii de 15%. Totodată se anticipează scăderea șomajului la 4,3% și un salariu minim de 500 RON la începutul anului, probabil mai mare ulterior. Dar de la a vrea și până la a putea e cale lungă, mai ales într-un an electoral.
Conform previziunilor economice de toamnă ale Consiliului Europei, la nivelul Uniunii se așteaptă un trend descendend al creșterii economice de la 2,9% în 2007 la 2,4% pentru 2008 și 2009. De remarcat că în zona euro creșterile sunt ușor inferioare, res­pectiv 2,6% în 2007, 2,2% în 2008 și 2,1% în 2009. În ceea ce privește inflația, pe termen scurt se anticipează creșterea prețurilor la bunurile de consum, urmând ca inflația să revină la mijlocul anului viitor la 2%. Șomajul va continua să scadă prin crearea a 8 milioane noi locuri de muncă în anii 2007-2009, acestea adăugându-se celor 3,5 milioane create deja în 2006. Dacă aceste previziuni se vor adeveri, șomajul va scădea până la 6,6% în 2009, respectiv 7,1% în zona euro, obiective care nu au mai fost atinse de 15 ani!
Având în vedere contextul eco­no­mic, trebuie avute în vedere – pe lângă indicatorii macroeconomici de mai sus – și alte aspecte de importanță pri­mordială: piața bancară, asigurările, bursa, piața muncii etc.

Piața bancară – spre maturizare

La început de 2007, Banca Națională anunța că peste 20 de bănci importante și-au exprimat interesul de a începe să deruleze operațiuni directe pe piața românească. Dintre acestea, au intrat pe piață doar portughezii de la Millenium – marele învins al licitației pentru BCR. Prin urmare, ne așteptăm la intrarea unor competitori puternici în 2008.
În urma crizei financiare pornite în vară din Statele Unite, se pare că există tot mai multe tatonări cu scop de regrupare, vorbindu-se de fuziuni și achiziții importante. Preluarea ABN AMRO pentru 71 miliarde euro de către un consorțiu condus de Royal Bank of Scotland este un fapt împlinit în octombrie, deși tatonările durau de peste 6 luni. Acum se discută despre fuziunea dintre două mari bănci aus­trie­ce: Erste și Raiffeisen – un zvon lansat de presa maghiară, dar care a căpătat consistență prin faptul că știrea a fost preluată și de Forbes. Dacă această fuziune va avea loc, impactul va fi semnificativ la nivel european. Pentru România, aceasta ar reprezenta o reașezare puternică în piață, noua bancă urmând să dețină circa o treime din piață.
Concurența pe piața bancară autohtonă este acerbă, ceea ce cre­ează senzația că sunt puțini interesați de găsirea unei oportunități. Pe de altă parte, nivelul la care se situează piața și trendul de creștere reprezintă o ten­tație. Recent, George Săvuică – preșe­dintele Camerei de Comerț și Industrie România-Malayezia – a anun­țat că o bancă asiatică va intra în curând pe piața bancară românească.
Încă un argument privind reașe­za­rea pieței: numărul mare de bănci mici ce abia fac față competiției, conduce la noi fuziuni și preluări în vederea creș­terii cotei de piață după modelul Unicre­dit-Țiriac. Cu atât mai mult cu cât profitabilitatea băncilor din Româ­nia a scăzut în primele trei trimestre față de aceeași perioadă a anului trecut, conform viceguvernatorului BNR Florin Georgescu această evoluție având loc pe fondul investițiilor și reducerii marjelor de dobândă.
La 1 ianuarie 2008 expiră ter­me­nul acordat pentru implementarea Basel II, iar băncile vor funcționa după un sistem de regulamente interne foarte atent structurate pe tip de credit și tip de clientelă. Pentru noii veniți, aceasta nu ar trebui să prezinte o problemă, mai ales că strategia marilor grupuri bancare este de a importa procedurile așa cum sunt, ceea ce înseamnă costuri mai mici.
Se naște o întrebare: să fi fost Basel II unul dintre argumentele amâ­nării intrării în România a multor bănci care și-au anunțat interesul? În con­dițiile în care mari bănci europene au afirmat că, având în vedere dificultatea implementării reglementărilor Basel II, aceasta reprezintă cea mai mare provocare din istoria lor, răspunsul este afirmativ.

Asigurările – încotro?

Și piața asigurărilor va fi una activă în 2008 din punct de vedere al regru­părilor. Asiban, societatea de asigurări cu a patra cotă de piață la finele anului 2006, după Allianz-Țiriac, Asirom și Omniasig, a fost evaluată și acum se află în faza de exprimare a interesului din partea potențialilor investitori, urmând ca în primul semestru al anului viitor să fie tranzacționată. Nici unul dintre cei patru acționari ai Asiban nu este interesat de preluare, Banca Transilvania și BCR dețin propriile societăți de asigurare, BRD a declarat public că vrea să-și vândă cota pe care o deține, iar CEC, deși ar vrea, nu poate să plaseze mai mult de 20% din propriile acțiuni într-o societate la care e acționară.
Se pare că sunt multe societăți interesate de această preluare și nu va fi de mirare dacă aici vor investi tot austriecii. Apropo de austrieci, socie­tatea Vienna Insurance, cea care a preluat în acest an 50,18% din Asirom, va lansa în curând o ofertă publică de preluare a acțiunilor pe care nu le deține, oferind 0,75 lei/acțiune, cu 14% mai mult decât valoarea de piață. Această ofertă arată că societatea este pusă pe fapte mari, așa cum s-a întâm­plat și în cazul celorlalte companii pre­lua­te de austrieci. Există informații des­pre o reorganizare a companiilor din România (Omniasig, Omniasig Life, Unita și Agras) pe care le deține Vienna Insu­rance, un prim pas fiind transfe­ra­rea la Omniasig a portofoliului Agras și desființarea acestuia din urmă; totodată Unita nu a solicitat deocam­da­tă prelungirea autorizației pentru RCA. De asemenea nu au mai solicitat autorizare pentru RCA nici Carpatica Asigurări, ABC Asigurări, Interamerican și OTP Garancia Asigurări.
În condițiile în care au fost auto­rizate pentru RCA doar 10 companii de asigurare, este clar că lucrurile încep să se așeze. Au dispărut o mulțime de companii de care nu auzeai decât de la un nene dubios care dârdâia de frig într-o rablă plasată strategic în intersecție în preambulul sărbătorilor de iarnă. Nici nu se putea altfel, limita de despăgubire pentru RCA în 2008 urcă la 750 mii euro, iar tarifele vor fi pe măsură. Mai mult, în 2009 limita se va dubla, probabil și tarifele.

BVB 2008

În condițiile în care Bursa de Valori București are o concurență tot mai puternică în celelalte burse regionale, vestea bună a venit de la ministrul Vosganian care a anunțat noi intrări pe bursă: mai întâi Transgaz, apoi Rom­gaz, Nuclearelectrica și Societatea Națio­nală a Lignitului Oltenia. Unii analiști deja le-au numit promisiuni electorale, dar indiferent de mobilul listării, dacă se trece la fapte va fi un suflu nou pe piață, mai ales în condițiile trendului negativ pe care se află indicii BVB.
Dacă discutăm de „bomboane” electorale, atunci subiectul trebuie să fie Fondul Proprietatea, care se amână de câțiva ani, deși legislația, meto­do­lo­gia, instituțiile, practic tot, se află în mâinile guvernanților. Listarea acestui fond de miliarde de euro va aduce un boom în piață. Președintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprie­ta­tea a afirmat că garantează cu funcția listarea FP în 2008. Curajos om...
O apariție interesantă la BVB în 2008 va fi Romtelecom. Interesant este că principalul competitor al său pe piața telefoniei fixe, am numit aici RCS & RDS, are de asemenea intenții serioase pentru anul ce vine: și-a amânat listarea la bursă pentru 2008, totodată discutându-se ca alternativă de finanțare contractarea unui credit sindicalizat.
Un grup de cinci firme, alcătuit din Dafora Mediaș, Armax Gaz Mediaș, Imotrust Arad, Romcarbon Buzău și Prospecțiuni București, și-a făcut pu­blică intenția de a migra de pe Rasdaq pe Bursă. În condițiile în care cei cinci au împreună o capitalizare de circa 750 milioane de euro, fiind printre cele mai tranzacționate acțiuni pe Rasdaq, capitalizarea BVB are numai de câștigat.
Există numeroase oportunități pentru BVB, dar lucrurile se mișcă mult prea încet la noi, deși vorbim de unul dintre cele mai dinamice domenii. Ofertele publice inițiale (pe scurt – IPO) sunt atractive de fiecare dată, majoritatea au dovedit că investitorii au motive să le ceară, noutățile fiind mereu o atracție a pieței. Câte IPO-uri vom avea în 2008? Rămâne de văzut.
În concluzie, anul 2008 va aduce multe schimbări pe cele trei piețe. Impulsionarea acestora va contribui la o piață mai competitivă, mai dinamică, mai eficientă. Dar numai dacă efectul de an electoral va fi scăzut.

Publicat în : Economie  de la numărul 53

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: