Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Interviu cu Bogdan Teodorescu - "Pentru prima dată, dreapta deține peste 50% din intențiile de vot"

Arthur SUCIU

Construcția politică a lui Traian Băsescu (viitorul PDL) ar putea avea mari șanse de succes, dacă asperitățile din momentul formării sale nu vor fi extrem de puternice, este de părere profesorul de marketing politic și electoral, Bogdan Teodorescu. În același timp, din cauza managementului defectuos al lui Mircea Geoană, PSD riscă să continue să obțină rezultate slabe la viitoarele alegeri și astfel să confirme intrarea stângii într-un con de umbră.Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele 10 evenimente ale ultimilor trei ani?
Cele două integrări, victoria lui Traian Băsescu, decizia lui Traian Băsescu de a nu respecta votul popu­lar din noiembrie 2004 și de a impune un guvern al Alianței D.A., eliminarea lui Adrian Năstase din fruntea PSD, ruptura dintre Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, politizarea justiției de către Monica Macovei, transfor­ma­rea DNA în armă politică și instrument de presiune asupra adversarilor lui Traian Băsescu, suspendarea lui Traian Băsescu de către Parlament, trans­for­marea PSD într-un partid secundar pe piața politică autohtonă, dupa 17 ani de supremație.
Cum vedeți situația politică după alegerile europarlamentare? Care sunt principalele tendințe evidențiate de rezultatul scrutinului?
Pentru prima dată după Revoluția din decembrie 1989, dreapta deține mai mult de 50% din intențiile de vot, iar stânga, deși în opoziție, se află în continuu regres.
Ce șanse acordați noii construcții politice impuse de Traian Băsescu (PDL sau cum se va numi unirea PD cu PLD)?
Cel puțin la acest moment, această construcție pare a fi cea mai puternică de pe piață. Trebuie văzut dacă asperitățile din momentul formării ei vor fi puternice sau doar trecătoare. Dacă acestea nu se vor concretiza în migrații masive de politicieni și de organizații, atunci este puțin probabil ca PDL să aiba un contracandidat serios în viitorul apropiat.
După trei ani de opoziție, PSD a realizat la europarlamentare cel mai slab scor din istoria sa. Cum explicați această cădere a PSD?
Prin managementul defectuos al lui Mircea Geoană și prin campania electorală extrem de proastă realizată de Liviu Dragnea.
Care credeți că sunt soluțiile pentru o revenire a PSD la cotele obișnuite? Mai are vreo șansă acest partid să câștige alegerile din 2008?
Cel puțin aparent, nu are nici o șansă fiindcă, după dezastrul de la europarlamentare, Mircea Geoană a informat opinia publică, dar și condu­cerea partidului că rezultatul a fost bun, în timp ce un alt fruntaș al PSD a lansat deja ideea că PSD-ul trebuie să se obișnuiască să ocupe locul secund. Lipsa măsurilor de după eșecul de la europarlamentare simultan cu întă­ri­rea alianței PD-PLD face ca ipoteza unei reveniri a PSD la locale să fie extrem de redusă.
Ar putea exista vreo șansă, pentru PNL, nu doar de a-și conserva scorul obținut la europarlamentare, ci și de a acumula noi grupuri de votanți? Ce-ar trebui să facă partidul de guvernământ pentru a obține un rezultat pozitiv la locale și parlamentare?
PNL a obținut un scor bun la europar­lamentare, reușind să-și con­ser­ve electoratul în pofida atacurilor puternice date de Traian Basescu și DNA. Este totuși puțin probabil ca PNL să-și extindă semnificativ bazinul elec­toral. De asemenea, este important de văzut dacă la anunțata ofensivă a DNA împotriva întregii conduceri a PNL, mă­surile sociale ale executivului vor mai fi suficiente pentru a bloca scăderea scorului electoral.
Ce alte partide ar mai putea conta în jocul electoral de anul viitor?
Sunt trei partide aflate aproape de pragul electoral: PNG, PRM și PC. PC are cele mai bune șanse la alegerile locale deoarece are organizații, bani și media și mai are și experiența anului 2004 când, într-o situație relativ similară, a reușit un scor de 6%. Cele­lalte două partide depind de inspirația și imaginea celor doi lideri, fapt care s-ar putea constitui într-un dezavantaj la locale. Pe de altă parte, dacă se va rămâne la votul pe listă atât Vadim Tudor, cât și Gigi Becali sunt loco­motive importante, care ar putea salva scorul partidelor lor.
Care credeți că vor fi principalele teme care vor determina conflicte politice în anul care vine?
Se va discuta din nou foarte mult despre corupție, probabil că va exista și o discuție legată de performanțele economiei, dar și de costurile măsu­ri­lor sociale adoptate de executiv, vor exis­ta în continuare probleme cu româ­nii de peste graniță și cu angaja­men­tele mai mult sau mai puțin respectate față de structurile europene.
Credeți că rezultatele electorale vor aduce o schimbare în bine a clasei politice și a sistemului politic sau con­flictele vor continua (se vor intensifica) și după alegeri?
Conflictele din clasa politică au fost generate în ultimii trei ani, în mod esențial, de politica lui Traian Băsescu. Ținând seama că mandatul său se încheie de-abia în 2009, climatul politic autohton va fi practic identic, indiferent de rezultatele următoarelor alegeri.

Interviu realizat de Arthur SUCIU

Publicat în : Interviu  de la numărul 53

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: